Uusimmat kesäblogit:

Perinnepäivillä opittiin lampaista ja villasta 

Moa Cederberg näytti lapsille miten rukkia käytetään. Kuva: Hanna Honkaniemi.
Moa Cederberg näytti lapsille miten rukkia käytetään. Kuva: Hanna Honkaniemi.

VÄINÖNTALON museossa Evijärvellä oli vipinää, kun 200 evijärveläistä alakoululaista vieraili kolmena päivän aikana museolla Väinön villat -perinnepäivillä. Myös Ähtävällä sijaitsevan ruotsinkielisen Överesse Skolan 80 oppilasta oli tulossa myöhemmin vierailulle. Perinnepäivien järjestämistä varten Evijärven 4H-yhdistys oli hakenut ja saanut Suomen Kulttuurirahaston apurahaa.  

Päivän aikana lapset oppivat lampaiden hoitoa Marjaana Hinkan johdolla, jonka suomenlammaspässit ovat laiduntaneet museon pihassa koko kesän. Perinneleikkejä leikitti ja vanhoista lampaiden hoitoon liittyvistä tavoista lapsille kertoi museotyöntekijä Niina Kujala

−Entisaikaan lapset paimensivat lampaita. Mukaan paimeneen otettiin maitopullo ja eväsleipä sekä toisinaan myös susitorvi karkottamaan petoja. Pukinsarvesta tehtyä paimenpilliä taas soiteltiin omaksi iloksi. 

Neulahuovutusta omin käsin

Kehräämiseen ja kudontaan erikoistunut tekstiilitaiteilija Moa Cederberg oli tuonut mukanaan villan käsittelyyn liittyviä työvälineitä, joista osaa lapset saivat itse kokeilla hänen työpajassaan. Toisessa työpajassa lapset työstivät villaa neulahuovuttamalla Evijärven 4H-toiminnanjohtaja Hanna Honkaniemen ja 4H-ohjaaja Anu Peltokankaan ohjaamana. 

Honkaniemi kertoo, että koululaisvierailupäiviä on Väinöntalon museolla järjestetty jo yli kaksikymmentä vuotta.  

−Tämä on hyvä perinne, jota lapset tietävät jo odottaa, kun koulu elokuussa alkaa. Kulttuurirahaston apurahalla pystyimme laajentamaan tapahtumaa ja saimme tekstiilitaiteilija Moa Cederbergin pitämään työpajaa villan käsittelystä. Lammas valikoitui aiheeksi, sillä museotyöntekijä Marjaana Hinkalla on itsellään lampaita. Hän on myös toteuttanut Väinöntalon tämän kesän taidenäyttelyn, jonka teema on lammas.  Maanantaista keskiviikkoon koululaisia on käynyt kaksi ryhmää päivässä ja nyt myös kutsuimme Överessen koulun vierailulle. Cederberg on ruotsinkielinen ja Hinkka opiskelee ruotsinkielisessä taidekoulussa, joten vierailu luonnistuu siltä osinkin hyvin. 

Lampaiden rapsuttelu oli parasta

Seitsemänvuotias Olivia piti perinnepäivässä eniten lampaista, joita oli päässyt rapsuttelemaan.  

− Olen käynyt täällä Väinöntalolla aiemminkin tänä kesänä.  

Olivian mielestä tällaisia koululaisvierailupäiviä voisi olla enemmänkin. Koulussa parasta hänestä ovat välitunnit. 

Kirkonkylän koulun kakkosluokan opettaja Katariina Väkeväinen pitää perinnepäivää mielenkiintoisena kokemuksena lapsille.  

−Päästään erilaiseen oppimisympäristöön, eikä olla aina siellä luokkahuoneessa. Tässä opitaan myös muita tärkeitä taitoja, kuten ryhmässä toimimista. Olemme vierailleet luokkien kanssa täällä Väinöntalolla useana vuonna aiemminkin syksyisin. 

Cederbergin työpajassa lapset pääsivät kokeilemaan rukilla kehräämistä ja langan kertaamista.  

−Taitoliitto on valinnut kehräyksen tämän vuoden käsityötekniikaksi. Tässä työpajassa näytin lapsille, miten ne kaikki vaiheet menevät ja että tällaista tekniikkaa voi vielä käyttää, vaikka se näyttääkin vähän vaikealta. Lapset eivät etukäteen tienneet kehräyksestä paljonkaan, mutta he pitivät siitä, kun pääsivät kokeilemaan. Kehrääminen on myös rauhoittavaa. Yllättävän paljon kehräys on kiinnostanut nimenomaan poikia.  

Perinnepäivät toteutettiin yhteistyössä Väinöntalon museon, Evijärven 4H-yhdistyksen ja Evijärven MTK:n kanssa.  

Lisää lammasjuttuja täällä

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.