Jukola juostaan Kauhavalla 2024 – tapahtuma tulee Etelä-Pohjanmaalle viidettä kertaa

Maastokatselmus Vimpelin Lakeaharjulla ennen Jukolaa. Kuva: Järviseudun Sanomat
Maastokatselmus ennen Vimpelin Lakeaharjulla ennen Jukolaa. Kuva: Järviseudun Sanomat
Maastokatselmus Vimpelin Lakeaharjulla ennen Jukolaa. Kuva: Järviseudun Sanomat
Maastokatselmus ennen Vimpelin Lakeaharjulla ennen Jukolaa. Kuva: Järviseudun Sanomat

Tulevana kesänä Jukolan viesti suuntaa kohti Kauhavaa 15.-16.6.2024. Kilpailun vastuuseuroina toimivat Lapuan Virkiä ja Kauhavan Wisa. Molemmilla seuroilla on kokemusta tapahtuman järjestämisestä jo aikaisemmilta vuosilta. Lapuan Virkiä on järjestänyt Jukolan Simpsiöllä kahdesti, 1979 ja 2007, ja Kraateri Jukolassa Vimpelin Lakeaharjulla 1991 mukana järjestäjinä olivat myös Alajärven Ankkurit, Kauhavan Visa, Lappajärven Veikot sekä Vimpelin Hiihtoseura.

Nyt järjestettävä Lakia Jukola on jo 75. kilpailu, joka kisataan Jukola-teeman alla. Etelä-Pohjanmaalla on järjestetty Jukola aiemmin jo neljä kertaa. Lapualla kahdesti, Vimpelissä 1991 ja Jurvassa vuonna 2001. Rikotaanko tänä vuonna osanottajaennätyksiä, jää vielä nähtäväksi. Vimpelissä Lakeaharjun rinteillä 1991 juoksi 10 180 suunnistajaa ja vuonna 2007 Lapuan Simpsiöllä suunnistajien määrä oli huimat 13 178 ”kartanlukijaa”.

Kilpailun keskuksena on Kauhavan lentokenttä, joka tarjoaa mahdollistaa suurtapahtumien järjestämisen, mainittakoon viime kesän Suviseurat, joissa oli väkimäärä kohosi yli 76 000 kävijään.

Suunnistuskisassa on juoksukameramiehenä kortesjärveläinen Sampo Sankelo (Lapuan Virkiä), jonka suunnistusurasta on ollut juttua Järviseudun Sanomissa. Kameramiehen tehtävä ei ole helpoimmasta päästä, koska kärjen tuntumassa on pystyteltävä. Muita lehden palstoilta tuttuja on entinen painija Petra Olli, joka lähtee kisaan haastamaan itseään.

Mainos

Jukolan historiaa

Ensimmäinen Jukola kisattiin vuonna 1949, jolloin kisaan osallistui 41 joukkuetta. Historia tietää kertoa, että kisa oli sateinen ja kostea tuona kesäkuun 12. päivänä. Tuosta päivästä on kulunut aikaa jo sen 75 vuotta ja kilpailu on maailman suurin suunnistustapahtuma nykyisin. Seitsemän vuotta ensimmäisestä kisasta Jukola sai oman tunnuksen, jossa juoksee yksi Aleksis Kiven Seitsemästä veljeksestä. Merkin on suunnitellut taiteilija Totti Noisniemi. Eniten voittoja, kahdeksan kappaletta, Jukolan historiassa on kahminut Helsingin Suunnistajat vuosien 1949–1970 välillä. Ensimmäisen Jukolan voittaneen joukkueen (Helsingin Suunnistajat) voittoaika oli 11.56:39, vuonna 2023 voittaneen joukkueen (Stora Tuna OK, SWE) aika oli 8.21:23. Kaikkien aikojen paras Jukolan Viestin aika on vuodelta 2004 Kalevan Rastilla 6:51:51. Menestyksekkäimmät urheilijat ovat Erkki Aro ja Juhani Salmenkylä seitsemällä viestivoitollaan. Eniten osallistumiskertoja on Seppo Tammelalla.

Venlojen Viesti (aiemmin Juoksu)

Eipä unohdeta Venloja, vuosina 1951–1977 Jukolan viestin yhteydessä naisten kilpailu käytiin Venlojen juoksu -nimisenä yksilökilpailuna, mutta vuonna 1978 kilpailu muutettiin kolmiosuuksiseksi, vuodesta 1981 lähtien neliosuuksisiksi Venlojen viestiksi, joka käydään päivänvalon aikaan lauantai-iltapäivällä.

Venlat lähtevät liikkeelle lauantaina (15.6.2024) kello 14:00 ja varsinainen Jukola käynnistyy lauantaina kello 23:00. Kauhavan maastossa aurinko laskeutuu mailleen 23:38 tuolloin ja nousee sunnuntaina 3:19. Voittajaa odotetaan maaliin ennen aamuseitsemää. Voittajajoukkue lukee Jukolan Viestin sanoman maalissa. Mikä se lieneekään, sen kuulee olemalla paikan päällä Kauhavalla.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.