Evijärvellä alkoi uusi harrastus — ensimmäisen painikoulun veti maailmanmestari Petra Olli

Petra Olli oli tullut Evijärvelle Petri Övermarkin kutsusta. Taustalla Alisa Niemelä odotteli painikoulun alkua.
Petra Olli oli tullut Evijärvelle Petri Övermarkin kutsusta. Taustalla Alisa Niemelä odotteli painikoulun alkua.
Petri Övermark hankki liikuntasaliin muun muassa painimaton harjoittelua varten.

Tässä tavoitteena oli kellistää toinen kyljelleen.

Tässä yritettiin vetää paria.

Tässä harjoituksessa vedettiin painona maassa makaava kaveri maton päästä päähän.

Tämä liike onnistui vielä luonnostaan lapsilta, mutta tuskin kovin monelta aikuiselta.

Tässä harjoituksessa kottikärrykäveltiin.

Aleksi Mikkola ja Elias Kultalahti (etualalla) valmistautuivat kellistämään toisensa.

Muun muassa Krista ja Alisa Niemelä pääsivät lopuksi yhteiskuvaan maailmanmestarin kanssa.

Painikoulun vetovastuu siirtyy ensimmäisen kerran jälkeen Petra Ollilta Petri Övermarkille.

Olli kävi tutustumassa viereiseen uuteen liikuntahalliin. Sen avajaisia vietetään tammikuun lopulla.

Petri Övermarkin poika Aleksi, 9, on hänkin kiinnostunut painista. Hän kertoo, että kilpaileminenkin saattaisi kiinnostaa.

Maailmanmestari oli houkutellut paikalle ison joukon lapsia.

Olli piti lapsille hieman koulun liikuntatunteja hikisemmät alkulämmittelyt.

EVIJÄRVELLÄ on tästedes mahdollista aloittaa täysin uusi harrastus, nimittäin paini.

Paikallisen painiharrastajan Petri Övermarkin ja urheiluseuran aloitteesta alakoulun vanhasta liikuntasalista löytyy nyt yhdeksän kertaa yhdeksän metrin kokoinen painimatto. Lisäksi sinne on ostettu erillinen alastulomatto, joka toimii pehmeänä alustana heittoliikkeiden treenaamista varten, ja niin kutsuttu Kylmä-Kalle, eli harjoitusnukke jota voi esimerkiksi kantaa ja heittää.

Evijärven Urheilijat sai syksyllä näitä hankintoja varten kehittämisrahaa kunnalta 3 380 euroa. Loput keräsi Övermark paikallisilta yrityksiltä. Hän ei paljasta, millaisista summista puhutaan, mutta ne lähtivät kuulemma tukemaan hanketta innokkaasti.

–Kukaan ei kieltäytynyt; kysyivät vaan, millä summalla, hän kertoo.

PAIKKAKUNNAN ensimmäinen painikoulu järjestettiin liikuntasalissa keskiviikkona 11. tammikuuta. Tästä harjoitukset jatkuvat aluksi kerran viikossa, tiistaisin kello 18, ja myöhemmin kahdesti viikossa. Ne on suunnattu yli kymmenvuotiaille tytöille ja pojille.

–Painikoulussa keskitytään kehonhallintaan ja opetellaan vähän liikkeitä. Jos mukaan saadaan jossain vaiheessa vanhempiakin, niin miksei kuntopainiakin, sanoo Övermark, joka toimii valmentajana.

Ensimmäistä painikoulua ei kuitenkaan vetänyt Övermark, vaan vuoden 2018 maailmanmestari Petra Olli. 28-vuotias, urheilu-uransa pari vuotta sitten päättänyt ja nykyisin nuorten valmentamiseen keskittyvä Olli on kotoisin naapurikunnasta Lappajärveltä. Evijärvelle hän tuli Övermarkin kutsusta.

–Kun innokkaat paini-ihmiset laittavat molskin pystyyn jonnekin, totta kai on mukavaa tulla auttamaan ja näkemään, minkälaista painitoimintaa siellä on, Olli sanoi.

TÄMÄN kokoluokan esikuva oli houkutellut liikuntasaliin ison joukon tyttöjä ja poikia. Maailmanmestari veti heille ensin huomattavasti koulun liikuntatunteja hikisemmät alkulämmittelyt, minkä jälkeen alettiin tutustua painiliikkeisiin ja lajissa tarvittaviin taitoihin erilaisten leikkien varjolla.

Olli ohjasi lapsia jämäkästi mutta lähestyttävästi. Nassikoilla näytti olevan hauskaa hänen opissaan, ja kuka tietää jos joku heistä jopa sai kipinän jatkaa lajin parissa.

–Ei kaikista tarvitse mestaripainijoita tulla. Tässä lajissa kuitenkin oppii kehonhallintaa ja koordinaatiota ja tukemaan toimeen muiden oman ikäisten kanssa. Välillä tulee kolhuja, mutta alusta pehmeä, ja sieltä noustaan ylös, Olli sanoi.

Hän huomautti myös, että paini on suhteellisen edullinen harrastus.

–Taloudellisesti uskon, että jokainen lapsi ja nuori pystyy sitä harrastamaan.

Myös Övermark kehottaa käymään rohkeasti ainakin tutustumassa lajin saloihin painikoulussa.

–Tässä vaan opetellaan alkeita: jumpataan, opetellaan kuperkeikkaa, pelataan palloa ja leikitään. Ei tämä ole ollenkaan niin vaarallista kuin miltä laji televisiossa näyttää — ne ovat ammattilaisia, jotka siellä painivat, hän sanoo.

JATKOSSA painikoulun vetäjältä ei siis löydy maailmanmestaruusvyötä, mutta kyllä Övermarkillakin meriittejä on. Hänellä on juniori- ja kuntopainitaustaa, ja sen lisäksi hän naurahtaa yltäneensä kerran mitaleille rantapainin SM-kisoissa.

Hänen isänsä on takavuosien painijatähti Matti Övermark. Övermarkin veljeskatras oli 70- ja 80-luvuilla maamme huippunimiä, ja heistä Kari ja Jarmo nähtiin olympialaisissa asti.

–Sitä kautta päädyin lapsena lajin pariin, hän kertoo.

PETRA OLLI kiitteli evijärveläistä vapaaehtoistyötä, josta monen lapsen ja nuoren harrastaminen on riippuvaista. Myös liikunta- ja nuoriso-ohjaaja Satu Koski halusi kunnan puolesta kiittää seuraa, sponsoreita ja erityisesti Övermarkia itseään.

–Petri on tehnyt pyyteettömästi suuren työn saadakseen Evijärvelle tämän painimaton ja painiharrastuksen. On todella hienoa, että saimme myös Petran paikalle näin ensimmäisellä kerralla, hän sanoo. –Toivon, että lapset ja nuoret ottavat tämän uuden harrastusmahdollisuuden innolla vastaan ja saamme useita ryhmiä kasaan.

Painimatto tulee olemaan pysyvästi vanhassa liikuntasalissa.

–Sitä ei saa ilman Petrin lupaa siirtää paikaltaan, huomauttaa Koski. –Mattoa saavat kuitenkin käyttää muutkin liikuntaryhmät ja koulut, kunhan sille mennään ilman ulkokenkiä.  

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.