Vuoden teatteriteko -palkinto alahärmäläiselle Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle

Vuoden Teatteriteko -palkinto myönnettiin 20.4.2024 Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle. Kuvassa Linda Huhtaluhta, Aura Hurtamo, Raimo Peltola, Carita Koskenmäki, Johanna Niemi, Markku Lepistö, Tanja Ekola. Kuva: Elian Seppälä.
Vuoden Teatteriteko -palkinto myönnettiin 20.4.2024 Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle. Kuvassa Linda Huhtaluhta, Aura Hurtamo, Raimo Peltola, Carita Koskenmäki, Johanna Niemi, Markku Lepistö, Tanja Ekola. Kuva: Elian Seppälä.
Vuoden Teatteriteko -palkinto myönnettiin 20.4.2024 Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle. Kuvassa Linda Huhtaluhta, Aura Hurtamo, Raimo Peltola, Carita Koskenmäki, Johanna Niemi, Markku Lepistö, Tanja Ekola. Kuva: Elian Seppälä.
Vuoden Teatteriteko -palkinto myönnettiin 20.4.2024 Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle. Kuvassa Linda Huhtaluhta, Aura Hurtamo, Raimo Peltola, Carita Koskenmäki, Johanna Niemi, Markku Lepistö, Tanja Ekola. Kuva: Elian Seppälä.
Suomen Nuorisoseurojen vuosittain jakama Vuoden Teatteriteko -palkinto on myönnetty Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus -näytelmälle. Koskettavan näytelmän on käsikirjoittanut Veli-Pekka Hänninen, sovittanut Juha Ekola ja ohjannut Katja Kujala.

Pienen pyhiinvaeltajan tarina linkittyy ainutlaatuisella tavalla eteläpohjalaisuuden historiaan käsitellen mm. herännäisyyttä sosiaalisena ilmiönä. Tarinassa syntymä ja kuolema, häpeä ja kunnia kietoutuvat yhteen koskettavaksi kudokseksi.

Näytelmän esittäminen siirtyi koronan takia usealla vuodella, mutta vihdoin viime kesänä esitykset saatiin pyörimään Onnelan kesäteatterin lavalla. Kesäteatterissa ollaan totuttu näkemään komediaa, joten Pieni pyhiinvaellus erosi tarjonnasta vakavuudellaan. Rohkea valinta sai kuitenkin paljon kiitosta.

”Yleisö nousi lopputaputuksissa seisomaan ja monet tulivat kertomaan näytelmän tärkeydestä sekä koskettavuudesta. Ulko-ilma teatterimme sai yleisön kokemaan jotain, joka jäi mieleen pitkäksi aikaa”, Tanja Ekola Härmänkylän Nuorisoseurasta kertoo.

Näytelmän teksti oli varta vasten Onnelan leveälle ja haastavalle lavalle tehty näyttämösovitus, jonka Katja Kujala ohjasi ammattitaidolla. Produktio oli todellinen yhteisöllinen voimanponnistus, sillä työryhmään osallistui näyttelijöitä myös mm. Ylihärmän Nuorisoseurasta ja Kortesjärven Ylikylän Nuorisoseurasta. Näytelmän toteutumista tuki Suomen Kulttuurirahasto.

”Härmänkylän Nuorisoseuran Pieni pyhiinvaellus on hieno esimerkki paikallisuuden voimasta ja yhteistyöstä sekä osoitus siitä, että kesäteatteri voi olla myös tunteisiin vetoavaa, vaikuttavaa ja voimaannuttavaa”,  Suomen Nuorisoseurojen puheenjohtaja Elina Weckström iloitsee.

Vuoden teatteriteko voi olla yksittäinen esitys, teatteriseura, pitkäjänteinen prosessi tai vaikka uuden toimintaryhmän luominen. Vuodesta 1948 alkaen jaetun tunnustuksen saajan teatteria pääsee vuodeksi koristamaan pronssinen Esko-patsas. Kiertopalkinto on taustaltaan Aleksis Kiven Nummisuutareiden Eskon kuvitteellinen näköispatsas. Pronssisen patsaan on veistänyt kuvanveistäjä Kalervo Kallio.

Aiheesta aiemmin julkaistua

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/07/07/pieni-pyhiinvaellus-ei-jata-katsojaa-kylmaksi-ottakaa-nastyykit-joukkoon
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/07/14/kesateatterissa-koettu-pieni-pyhiinvaellus
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2020/05/11/ylikylan-nuorisoseuran-joonas-autio-tama-on-suurinta-mahdollista-kunniaa-jota-voimme-saada-osaksemme
https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2024/01/13/kun-teatterikarpanen-puree-se-puree-kovaa-jarviseutulaisia-mukana-onnelan-uudessa-tuotannossa
Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.