Pieni pyhiinvaellus ei jätä katsojaa kylmäksi – ”Ottakaa nästyykit joukkoon” 

Onnelan Kesäteatterissa sukelletaan Pieni pyhiinvaellus -näytelmän myötä körttiläisyyteen ja armon teemojen äärelle. Kuva: Onnelan Kesäteatteri.
Onnelan Kesäteatterissa sukelletaan Pieni pyhiinvaellus -näytelmän myötä körttiläisyyteen ja armon teemojen äärelle. Kuva: Onnelan Kesäteatteri.
Onnelan Kesäteatterissa sukelletaan Pieni pyhiinvaellus -näytelmän myötä körttiläisyyteen ja armon teemojen äärelle. Kuva: Onnelan Kesäteatteri.
Onnelan Kesäteatterissa sukelletaan Pieni pyhiinvaellus -näytelmän myötä körttiläisyyteen ja armon teemojen äärelle. Kuva: Onnelan Kesäteatteri.

ONNELAN kesäteatterissa Alahärmässä nähdään tänä kesänä Veli-Pekka Hännisen käsikirjoittama Pieni pyhiinvaellus, joka sai elokuvana useita elokuva-alan palkintoja. Sen on teatterille dramatisoinut Onnelan oma kasvatti Juha Ekola. Näytelmän ohjaa lappajärveläinen teatteriohjaaja Katja Kujala. Mukana on myös muita järviseutulaisvoimia: näyttelijöinä kortesjärviset Veikko Mannermaa, Hannele Ylikoski, Ville Hämäläinen sekä kortesjärveläislähtöinen Ulla Mäki ja evijärveläinen Sami Paalanen. Puvustuksesta vastaa lappajärveläinen Mia Lehtiniemi.  

Onnelan kesäteatteri on tunnettu hauskoista komedioistaan, mutta tänä vuonna Härmänkylän Nuorisoseura halusi ottaa tuotantoon koskettavan näytelmän maailman tilanteenkin takia. Näytelmä käsittelee herännäisyyttä sosiaalisena ilmiönä. Tarinassa syntymä ja kuolema, häpeä ja kunnia kietoutuvat yhteen koskettavaksi kudokseksi. 

Armon merkityksestä

Tarinan keskiössä on nuori Ritva, joka odottaa salaa aviotonta lasta. Ritvan sisko Leila on ainoa joka asiasta tietää, mutta siskosten välit rakoilevat lapsen isän henkilöllisyyden selvittyä. Ritva joutuu kamppailemaan äidinrakkauden ja ympäröivän yhteisön normien ristipaineessa. Ratkaisevaan rooliin tarinassa nousee vanha pastori, jota elokuvaversiossa esittää Esko Nikkari. Pienen viattoman lapsen kautta vanha körttipastori löytää kuolinvuoteellaan armon todellisen merkityksen. 

Kujalan ohjauksessa korostuu erityisesti armo.  

–Rovastin sanat “Sun pitää osata antaa ittelles anteeksi”, pysäyttivät. Jotta pystymme ottamaan muilta vastaan armoa ja sitä myös muille jakamaan, tulee meidän osata olla myös itsellemme armollisia, Kujala sanoo. 

Oman näköinen rooli

VEIKKO Mannermaa tunsi hypänneensä suuriin saappaisiin, koska Pieni pyhiinvaellus -elokuvassa pääosaa esitti Esko Nikkari. 

–Katsoin elokuvan silloin kertaalleen, ennen koronaa, kun näytelmää jo suunniteltiin, mutta pyrin tekemään hahmosta omannäköiseni. Pastori on pitkämielinen ja sosiaalinen, näkee ihmisten lävitse – ja kuitenkin vanha ja hauraskin hahmo.  

Näytelmä on hänen mukaansa ennen kaikkea koskettava ja puhutteleva.  

–Ensimmäisellä lukukerralla tuskin kukaan lähti kuivin silmin? Meikäläiselläkin, vaikka olen kauan teatteria tehnyt, molemmista silmistä kyynelkanavat aukes.  

–Onhan siinä vähän huumoriakin, mutta se ei ole kevyttä sirkushuvia, mitä kesänäytelmät yleensä ovat. Näytelmä on ajatuksia herättelevä ja tietyllä tavalla puhdistava. Moni mies on käynyt näyt jälkeen sanomassa, ettei olisi ikinä uskonut, että itku pääsee.  

Arvostelutkin ovat olleet hyviä.  

–Meillä on kauhian hyvä porukka. Joku katsojista sanoi, että oli sellainen näytelmä, ettei kenenkään puolesta tarvinnut kokea myötähäpeää. Kun seisaaltaan annetaan aplodit, ihmiset ovat varmasti tyytyväisiä. Maakuntalehtikin antoi hyvän arvostelun. 

Näytelmä on elokuvaa laajempi

HANNELE Ylikoski esittää hoitaja Senjan roolia. Hän totea, että kortesjärvellä körttiläisyyttä ei ole juuri ollut, enemmänkin herännäisyyttä ja toisenlaista evankelisuutta. Näytelmä on ollut hänelle tietyllä tapaa ikkuna körttiläisyyteen.  

–Ekolan Juha laajensi käsikirjoitusta näytelmään, se on lähes puolet elokuvaa pidempi. Roolihenkilöni repliikit ovat oikeastaan kaikki Juhan kirjoittamia.  

–Ihana, kun näytelmässä on mukana myös nuoria. Meitä on 16 näyttelijää ja esitysten valmistelu aloitettiin jo maaliskuulla. Aiemmin olen ollut mukana komediassa, on jotenkin ollut mukava tehdä tällaista vakavampaa. Myös yleisö on pitänyt näytelmästä.  

Myös Ylikoski kertoo, että näytelmä koskettaa.  

–Siinä on yksi kohta, jossa itsellä tulee aina vedet silmiin. Tässä voisi varoittaa katsojia, että ottakaa nästyykit joukkoon! 

Onnelassa toivotaan suotuisia näytösilmoja.  

–Yleisöä oli maanantainakin sateesta huolimatta hyvin – yleisö ei toki kastu mutta näyttelijät kyllä, jos sataa. Katsomoon mahtuu 300–400 henkeä. 

Pieni pyhiinvaellus -näytelmä on myös osa Seinäjoen herättäjäjuhlien oheisohjelmaa. Näytelmän esityksiä on tarjolla 9., 10., 13., 15.,16., 17. ja 18. elokuuta.  

Lisää aiheeseen liittyviä juttuja

Veikko Mannermaa ja Hannele Ylikoski Kevätkeikauksessa

Tie Betlehemiin oli kateissa

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA