Betlehemin jäljillä

Julkaistu:

Aihe:

KORTESJÄRVELTÄ Pietarsaarentietä pitkin Purmon suuntaan kulkiessa moni on vuosien saatossa saattanut hieraista silmiään kahteen kertaan Porkholman jälkeen. Tien varressa on ollut tunteita herättävä mustavalkoinen tienviitta, joka on osoittanut reittiä Betlehemiin.

Tälle opasteelle tapahtui kuitenkin viime kesänä mystinen häviäminen, joka on herättänyt runsaasti ihmetystä paikallisten keskuudessa. Betlehemin lähistöllä asustava Hannele Ylikoski kertoo, että kyltin katoaminen ei ollut ensimmäinen laatuaan. Hän epäilee kiinnostavan tienviitan joutuneen todennäköisesti varkauden kohteeksi edeltäjiensä tapaan.

–Itse asiassa Betlehem-kyltti on hävinnyt omien tietojeni mukaan jo kolme kertaa. Ensimmäisellä kerralla tuttuni löysi sen Pietarsaaresta, jossa kyltti makasi ojassa lähellä Runebergin tupaa. Poliisi vei sen kuntaan ja se toimitettiin silloin takaisin paikalleen, Ylikoski muistelee.

–Toisen kerran kun tienviitta vietiin, niin sitä ei enää löytynyt. Siihen tuotiin tilalle uusi. Tämä viime kesän katoaminen on sitten kolmas kerta, Ylikoski kommentoi.

VIIME kesänä tapahtuneen katoamisen jälkeen paikalle toimitettiin Kauhavan kaupungin toimesta uusi Betlehemin polku-tienviitta. Ylikoski kertoo, että viitoitus nähtiin lähialueen asukkaiden keskuudessa tarpeelliseksi muun muassa paloturvallisuussyistä.

–Betlehemissä on paljon kesämökkejä. Hälytysajoneuvot voivat mahdollisessa onnettomuustilanteessa tarvita osoitetta, Ylikoski tarkentaa.

Ylikoski kertoo, että uuden kyltin hankintaprosessi ei ollut kaupungilta kovin nopeaa toimintaa.

–Sen saaminen kesti kyllä melkoisen kauan aikaa katoamisen huomaamisen jälkeen. Olimme silloin kaupunkiin yhteydessä ja onneksi uusi viitoitus lopulta jälleen saatiin. Sitä kyllä ihmettelen, mistä tämä polku-sana on nimeen tullut mukaan, Ylikoski sanoo.

ALUE kuuluu nykyään Kauhavan kaupunkiin, mutta aikaisemmin se on kuulunut Ruotsin kruununmaihin ja entiseen Purmon pitäjään. Ytimekkään nimen taustasta liikkuu monta erilaista tarinaa. Yhden teorian mukaan naapurikylän lampailla oli tapana karata kyseiselle maalle.

–Lampaiden omistaja oli sitten eläimiä taas hakiessa tuumaillut, että mikä Betlehem tuo paikka oikein on, kun kaikki lampaat aina menevät sinne, Ylikoski sanoo.

Toinen versio alueen nimen synnystä liittyy tuntemattoman isännän matkaan hevosella Pietarsaaresta Porkholmaan.

–Isäntä oli nukahtanut matkaa tehdessään, jonka jälkeen hevonen oli kävellyt itsekseen kyseiselle alueelle. Sieltä isäntä oli sitten herännyt. Olisiko isäntä ollut jouluisissa tunnelmissa kun Betlehemiin arveli päätyneensä, Ylikoski kuvailee.

Vaikka opasteen jatkuvat katoamiset ovat kuntalaisten keskuudessa herättänyt hämmennystä, niin Ylikoski rauhoittelee, että joulun sanoman osalta ei tarvitse olla huolissaan.

–Ei se tärkeä joulun sanoma Betlehemistä mihinkään lähde. Onneksi tienviittakin on taas paikallaan auttamassa tarvittaessa perille, Ylikoski päättää.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.