Epätietoisuus väritti varusmiespalvelusta

Julkaistu:

Aihe:

VARUSMIESPALVELUKSEN suorittajat ovat olleet kuluneen kevään varsinaisessa myllerryksessä. Keväällä julistetut poikkeusolot vaativat Puolustusvoimilta välitöntä reagointia suorituskyvyn ylläpitämiseksi. Tämä johti suuriin muutoksiin varusmiespalveluksen kohdalla, jossa palveluksen suorittajat liikkuvat välillä hygienian kannalta hyvinkin haasteellisissa olosuhteissa.

Varusmiespalveluksesta reservin aurinkoon kesäkuussa Niinisalon tykistörykmentistä kotiutunut kortesjärveläinen Juha-Pekka Kukkola sanoo poikkeusolojen näkyneen kasarmin arjessa hyvin vahvasti. Uudenlaiset käytännön järjestelyt vaativat varusmiehiltä keväällä nopeaa sopeutumista ennakoimattomasti muuttuviin olosuhteisiin.

–Esimerkiksi koko jupakan alussa oli tavallinen perjantaipäivä ja piti normaalisesti päästä lomille. Yhtäkkiä yksikön kapteeni piti puheen ja kertoi olojen muuttuneen sekä sen, että yksikään ei lähde lomille. Vähän myöhemmin järjestelyjä tiukennettiin entisestään ja kiinnioloaikoja sen myötä pidennettiin, Kukkola kommentoi.

ERITYISESTI huolta varusmiesten keskuudessa nousi nimenomaisesti lomajärjestelyjen puolesta. Kukkolan oma tulkinta asiasta oli, että haastavistakin olosuhteista kykeni selviämään päättäväisin mielin.

–Mielestäni itse sopeuduin tilanteeseen varsin hyvin. Kiinnioloa tuli jonkin verran, mutta päälle oli pitkät lomat. Kyllä sitä sitten jaksoi taas asennoitua uudelleen. Alkoi muutenkin olla palvelus jo loppusuoralla, niin se helpotti tulevaan suhtautumista. Meilläkin oli kuitenkin joka viikko ohjelmaa, joten tekemistä riitti, Kukkola toteaa.

Kukkola näkee Puolustusvoimien ratkaisujen olleen jämäköitä ja riittäviä. Tiedonsaanti herätti kuitenkin varusmiesten keskuudessa todella paljon kysymysmerkkejä.

–Elettiin pitkään epätietoisuudessa ja päivää pidemmälle ei tiennyt miten hommat menevät. Tosi paljon liikkui myös huhuja siitä mitä tuleman pitää. Niiden perusteella jos olisi alkanut elämään, niin olisi melko nopeasti saattanut ajautua vaikka vainoharhaisuuteen. Menin sillä tiedolla mitä kerrottiin ja se oli mielestäni hyvä tapa käsitellä asiaa, Kukkola ilmoittaa.

LOMAJÄRJESTELYJEN lisäksi muutoksia tapahtui sotilaiden vapaa-ajan palveluiden suhteen. Muun muassa sotilaskodit suljettiin ja Niinisalon varusmiehiltä evättiin pääsy iltavapaille, konkreettisena esimerkkinä sotilaiden suosiossa olevan Kankaanpäässä sijaitsevan Ege kebabpizzerian palveluihin.

–Itse en käyttänyt kuin kerran kyseistä palvelua, mutta monille muille se oli paljon kovempi isku. Sotilaskodit suljettiin ja se korvattiin alueella kiertävällä sotilaskotiautolla. Jonot sinne olivat kuitenkin sen verran massiiviset, että useat jäivät monesti ilman tarjoiluja ja turhautuivat, Kukkola kertoo.

Vuosi Puolustusvoimien palveluksessa on nyt Kukkolalla takana. Seuraavaksi Kukkolalla suunnitelmissa on siirtyä työelämän pariin.

–Nyt tuntuu hyvältä ja on mukava tulla taas kotiin hommin. Kortit ja ammattipätevyydet ovat taskussa, niin seuraavaksi suunnitelmissa jatkaa kuljetusalan hommissa, Kukkola sanoo.

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.