Ylikylän nuorisoseuran Joonas Autio: “Tämä on suurinta mahdollista kunniaa, jota voimme saada osaksemme”

Eija-Irmeli Lahti ohjasi Kaisun näyttelijä Annukka Lamminpäätä harjoituksissa syyskuussa.

Julkaistu:

Aihe:

KORTESJÄRVEN Ylikylän nuorisoseuran Liian paksu perhoseksi -näytelmälle myönnettiin viime viikolla Suomen nuorisoseurojen Vuoden teatteriteko -palkinto.

Palkinnon myöntäjät kiinnittivät huomiota ylikyläläisten yli vuosisadan mittaiseen perinteeseen harrastajateatterin parissa. He kiittelivät myös erityisesti sitä, että Ylikylässä on panostettu ammattiohjaajaan, lavastukseen, puvustukseen ja tekniikkaan, ja näyttelijät haetaan tuotantoja varten avoimen haun kautta.

Ylikylän nuorisoseuran puheenjohtaja ja Liian paksu perhoseksi -näytelmän tuottaja Joonas Autio toteaa, että teatteria tehdään Ylikylässä harrastajavoimin, omalla ajalla ja rakkaudesta lajiin, eikä siitä päästä hyötymään rahallisesti. Sen takia tällainen valtakunnallinen huomionosoitus on suurinta mahdollista kunniaa, mitä hänen teatteriporukkansa voi osakseen saada. 

–Varsinkin, kun se ei ole vain joku paperille tulostettu A4 korona-hätäavuksi, että ”Kiitos aktiivisesta otteesta yhteisön hyväksi”, vaan sillä on oikeasti pitkät perinteet ja merkitsevä historia. Se, että pääsemme nyt omalla tarinallamme lenkiksi siihen, on uskomaton tapaus, Autio sanoo. 

YLIKYLÄN nuorisoseuran tulevista projekteista Autiolla ei ole vielä kerrottavaa. Esimerkiksi keväälle suunnitellut valehtelun SM-kisat jouduttiin siirtämään toistaiseksi. 

–Nythän kesäkuun alusta pystyisi järjestämään 50 ihmisen kokoontumisia, mutta katsotaan, miten tilanne yleisellä tasolla etenee. 

Seuraavasta näytelmästäkään ei ole vielä mitään selkeää suunnitelmaa. 

Mainos

–Jatkoa tulee, mutta siihen, millä aikataululla, vaikuttaa tämä tilanne. Seuraamme tosi tarkasti, mitä tässä kannattaa tehdä, koska se on rahallisestikin niin suuri ponnistus.  

Perhonen saatiin Ylikylässä pakettiin joulukuun aikoihin, jolloin koronasta ei ollut vielä uhkaa. Autio harmittelee kuitenkin, että monen muun Kauhavankin alueen teatteriporukan kevään ja kesän näytelmille kävi huonosti. 

Esimerkiksi Ylihärmän nuorisoseuran Kamariteatterilla oli viikkoa vaille valmis esitys, Agatha Christien Hiirenloukku. Sitten tulivat kokoontumisrajoitukset, ja ensi-ilta peruttiin. Samoin Onnelan kesäteatterilla Alahärmässä oli tulossa suuri panostus, Pieni pyhiinvaellus, jonka ensi-iltaa he joutuivat siirtämään vuodella.  

–Sääliksi käy, kun ajattelee, miten tuollaiseen esitykseen lataudutaan. Tunnen sen tuskan, vaikka meidän ei itse tarvinnut sitä kokea, kun rakkaasta harrastuksesta joutuu päästämään irti: kun on palo tehdä sitä, mutta sitten sitä ei voikaan toteuttaa. 

Sen verran Autio tietää sanoa tässä vaiheessa, että yhteistyö ohjaaja Eija-Irmeli Lahden kanssa jatkuu. Lahti on hiljattain muuttanut Turkuun, mutta Autio sanoo, ettei heidän yhteistyönsä katso välimatkaa. Lahden osaamista halutaan käyttää jatkossakin, koska siitä on nyt viimeistään palkinnon myötä vahvat näytöt. 

–Meillä on sellaisia ihmisiä, jotka sitoutuvat yhteiseen tekemiseen, ja ohjaaja Eija-Irmeli Lahti on sellainen tekijä, joka saa piiskattua harrastajanäyttelijöistä, -puvustajista ja -lavastajista ja tekniikasta irti tarkkuuden ja herkkyyden tekemiseen, jotta kokonaisuus olisi mahdollisimman priimaa. 

Jätä kommentti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.