Paimenkissa Nipsu – Kaikkien alojen erikoisasiantuntija, Heinäjärven määtilan konsultoiva dosentti. 

Työmiehen lauantai. Nipsu on leikattu kolli ja kaulassaan hänellä on kissoille tarkoitettu gps-seurantapanta. Panta mahdollistaa kissan liikkeiden ja reviirin seuraamisen.
Työmiehen lauantai. Nipsu on leikattu kolli ja kaulassaan hänellä on kissoille tarkoitettu gps-seurantapanta. Panta mahdollistaa kissan liikkeiden ja reviirin seuraamisen. Kaikki kuvat Honkoselta
Työmiehen lauantai. Nipsu on leikattu kolli ja kaulassaan hänellä on kissoille tarkoitettu gps-seurantapanta. Panta mahdollistaa kissan liikkeiden ja reviirin seuraamisen.
Työmiehen lauantai. Nipsu on leikattu kolli ja kaulassaan hänellä on kissoille tarkoitettu gps-seurantapanta. Panta mahdollistaa kissan liikkeiden ja reviirin seuraamisen. Kaikki kuvat Honkoselta

VIMPELIN Sääksjärvellä asuva Terhi Honkonen kertoo aikuisikäänsä asti vierastaneensa kissoja. Mutta kun lapsi jaksoi vuodesta toiseen toivoa omaa kissaa, oli aika taipua.  

–Nipsu haettiin meille Kontiolahdelta asti. Olin siellä aiemmin ollut porokoiran kanssa siellä suunnalla ja halusin, että kissa tulee tutusta paikasta. Minulle oli tärkeää tietää, että kissa on tottunut eläimiin ja oppinut sosiaaliseksi. Nipsu matkasi autossa Haldin (Lapin porokoira) vieressä Kontiolahdelta Vimpeliin ja päätti saman tien, että siinä vieressä makoilee selvästi uusi ystävä. Koira oli alkuun eri mieltä ja viikon verran yritti vältellä Nipsua, mutta lopulta antoi periksi. Nyt ne ovat erottamaton parivaljakko, sanoo Honkonen. 

Honkosen monilajiseen perheeseen kuuluu miehen ja pojan lisäksi kukko, kanoja, koiria, sekä lampaita. Honkonen kutsuu tilaansa määtilaksi, jonka työnjohdollisiin tehtäviin hän sai apua ehkä hieman yllättävältäkin taholta. 

–Nipsu alkoi seurata meitä laitumelle. Ensi alkuun lampaat saattoivat säikähtää Nipsun äkkinäisiä liikkeitä, hänellähän on esimerkiksi tapana kiipeillä puuhun ja hypätä sieltä porukan keskelle. Ne kuitenkin tottuivat Nipsun Tarzan-tyyliin yllättävän nopeasti ja nythän meille kaikille on ihan selvää, kuka tätä määtilaa johtaa, nauraa Honkonen.  

Nipsun, Haldin, lampaiden ja tilan muiden eläinten edesottamuksia voi seurata Honkosen perustamalta Instagram -sivulta paimenkissanipsu. Heti esittelyssä selviää, että Paimenkissa Nipsu on kaikkien alojen erikoisasiantuntija, Heinäjärven määtilan konsultoiva dosentti. (Dosentti on akateeminen arvo, joka myönnetään tunnustuksena tieteellisistä ja opetuksellisista ansioista.) Leikkimielisen nimityksen taustalla piilee kuitenkin totuus. Honkonen kertoo Nipsun ja ylipäätään eläinten opettavan paljon, erityisesti läsnäoloa. 

–Olen vähän sellainen häsääjä, koko ajan pitäisi tehdä jotain. Eläimet ovat opettaneet pysähtymään. 

Historian suurmiehillähän on ollut tapana kuvauttaa itsensä jalon ratsun selässä. Nipsun paras lammaskaveri on Kaarina, joka tuntuu nyt löytäneen oman paikkansa laumassa.  –Monesti niistä alkuun mitättömimmän oloisista yksilöistä tuleekin niitä kaikkein persoonallisimpia, kun joutuvat varmaan näkemään enemmän vaivaa pärjätäkseen ja kehittämään enemmän erilaisia selviytymisstrategioita kompensoidakseen heikkouksiaan, pohtii Honkonen. 
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA