Ajat ovat haastavat, mutta paikallisten palveluiden suurin uhka on kannattavien yritysten loppuminen

Paikallisten palveluiden säilyttäminen vaatii palveluiden käyttämistä, mutta myös edunvalvontaa.
Paikallisten palveluiden säilyttäminen vaatii palveluiden käyttämistä, mutta myös edunvalvontaa.
YRITYSTEN toimintakentässä on monenlaisia haasteita: koronasta ei ole kunnolla vielä selvitty, sitten tulivat sota, inflaatio ja taantuman enteet. Järviseudun yrittäjäyhdistyksissä on huolta paikallisista palveluista.

Alajärvellä useita paikallisia kivijalkakauppoja on loppunut, viimeisimpänä kirjakauppa ja toimitiloja on keskustassa tyhjillään.

–Tosin sama tilanne on niin Seinäjoella kuin Tampereellakin, missä kauppakeskukset imevät liikkeitä keskustasta. Kyse on laajasta muutoksesta ja murroksesta, näkee Toni Harjula.

Alajärven Yrittäjät ovat kutsuneet kaupungin luottamushenkilöitä palaveriin kuun vaihteessa ajatuksena käydä läpi yritysten tilannetta, tulevaisuuden näkymiä ja kuinka yrittämisen edellytyksiä voitaisiin parantaa päätöksenteossa.

–Yritysten ja palveluiden loppumisen kerrannaisvaikutukset näkyvät väkisin verotuloissa. Ja kyse ei ole läheskään aina siitä, etteikö toiminta olisi kannattavaa. Taustalla on ollut tilakysymyksiä, yrittäjien alan vaihtoa, mutta myös isojen ketjujen vaade tavoiteltavan voiton määrästä.

Esimerkiksi Harjulan johtaman Japo Oy:n Euronicsin kuluttajamyynti loppuu vuoden vaihteessa, yrityspalvelut jäävät.

Kuitenkin Harjula nostaa esille suurimpana uhkana palveluiden säilymiselle yrittäjien ikääntymisen.

–Uusia yrittäjiä on hankala saada, vaikka kyse on kannattavista yrityksistä. Meillä on lähiaikoina loppumassa muun muassa saha, rautakauppa, valokuvaamo ja puutarha, jos jatkajia ei löydy. Omistajanvaihdokset tulisikin tehdä hyvissä ajoin. Yhä vielä on leimaa, että olisi häpeä laittaa yritys myyntiin, vaikka 99 prosenttia myytävistä yrityksistä myydään nimenomaan eläköitymisen takia.

Hyviäkin uutisia yrittäjyyden osalta on

Vaikka liiketiloja jää keskustassa tyhjilleen, hyviäkin uutisia on näköpiirissä: ANLA, kuntokeskus ja kahvila saivat uudet omistajat ja uusia yrityksiä on perustettu.

Harjula peräänkuuluttaa paikallisten palveluiden käyttämistä. –Nyt kun olin lauantaina töissä, vain pölypalloja kulki kaupungin raitilla. Korona-aika muutti paljon. Opittiin tilaamaan tuotteet verkosta ja maksamaan osamaksulla. Palveluita kyllä toivotaan, mutta eivät ne säily, jos niitä ei hyödynnetä. Ei välttämättä edes tiedetä, mitä liikkeitä omalla paikkakunnalla on. Asiakaspohjaa Järviseudulla kuitenkin olisi ja pääsääntöisesti kannattavuus on hyvä.

Lappajärvellä toimitilojen puute ongelmana

LAPPAJÄRVEN Yrittäjien puheenjohtaja Inka Herrala toteaa, että Lappajärvellä yritysten ongelmana on toimitilojen puute.

–Omalle yritykselle etsin puoli vuotta tiloja, joissa olisi hyvä sisäilma. Olimme vuokralla Osuuskaupan kiinteistössä ja nyt laajensimme toimintaa Kivitippuun. Jos haluttaisiin, että keskustan alue pysyisi elinvoimaisena, pitäisi olla tiloja yrittäjille, ettei tarvitse ohjata naapurikuntiin. Kunnassa työn alla on viime aikoina ollut teollisuusalueen kaavoitus ja vastaanottohallin rakentaminen.

Muutoin Herralan mukaan yrityskentässä ei ole tapahtunut dramaattisia muutoksia.

–Kevytyrittäjyys on lisääntynyt, moni kokeilee sitä oman työn ohella. Yrittäjyyden kynnystä madaltaa, että sitä voi kokeilla asteittain. Tällaisten palveluiden yleistyminen on oikein tervetullut juttu.

–Geopark-status toivottavasti tulee näkymään Lappajärvellä positiivisesti. Nyt kun siirryttiin Kivitippuun, tuntuu että Nykälänniemellä on tekemisen meininki ja yhteistyötä yrittäjien välillä, ei kilpailua vaan on ymmärretty, että on hyvä kun on paljon palvelua ja tarjontaa.

Suhdannemuutosten armoilla

VIMPELIN yrittäjien puheenjohtaja Timo Vesala toteaa, että huoli palveluista on käsin kosketeltavissa, mutta jatkaa kysymyksellä, mitä asialle voidaan tehdä.

–Pitäisi saada väkeä tänne lisää, sehän on se suurin probleema.

Ruukki on Vimpelissä iso työllistäjä ja sieltä on tällä viikolla odotettavissa irtisanomisilmoituksia.

–Varmasti osa lähtevistä on niitä jotka muutenkin olisivat jääneet eläkkeelle, mutta aina tällainen hiljentää kylää. Tällä viikolla kokoustamme Yrittäjissä ja käymme asioita läpi. Onneksi meillä on täällä maataloutta ja muitakin elinkeinoja. Kaikkiin asioihin ei vain voi itse vaikuttaa, esimerkiksi R-Kioskin tuotto oli Rautakirjalle liian pieni, vaikka toiminta olikin kannattavaa.

–Toivoa täytyy asettaa paluumuuttajiin ja siihen, että kun sota loppuu, rakentaminen lähtee uudelleen käyntiin ja väkeä tarvitaan töihin.

Kortesjärvellä on hyvä pöhinä

KORTESJÄRVEN Yrittäjien puheenjohtaja Tapio Salo kertoo, ettei akuuttia huolta palveluista ja yrityksistä ole yhdistyksen näköpiirissä.

–Positiivistakin on; Markille tehdään uutta hallia kasvavan teollisuuden tarpeisiin. Tämän vuoden aikana olemme järjestäneet useita tilaisuuksia ja ihmiset kävivät niissä mukavasti.

–Eteenpäin mennään ja kasvetaan yhteistyössä Kauhavan kanssa, mutta tavoite on, että yritykset pysyisivät täällä ja investoisivat tänne. Pidempiaikaisia haasteita ovat maataloussektorin ongelmat, kuten tämän kesän runsaat sateet, ja turkistarhauksen tilanne.

Evijärvellä erikoisliikkeet ovat pysyneet

TURKISTARHAUKSEN tilanteen nostaa esille myös Karoliina Sulkakoski Evijärven Yrittäjistä.

–Meillä on noin 15 turkistarhaa Evijärvellä ja huoli alan tulevaisuudesta on iso. Lintuinfluenssa tuli pahaan aikaan. Toki myös rakennuspuolen heikkeneminen on merkittävä juttu, koska täällä on paljon rakentamisen erikoisosaamista, mutta laaja yrityskohtainen tarjonta myös jakaa riskiä. Palveluiden osalta korviini ei ole tullut erityisiä huolen aiheita, mutta varmasti yleinen taloudellinen taantuma vaikuttaa ihmisten palveluiden käyttöön. Vielä meillä on erikoiskauppoja, joihin ajetaan kauempaakin. Muutama yrittäjä suunnittelee uuden hallin rakentamista teollisuusalueelle, mutta muutoin toimitilapuutteita ei ole noussut esille.

Yrittäjänvaihdosasioihin on Evijärvellä herätelty eri tilaisuuksissa.

–Jos on henkilöyritys tai yrittäjän henkilökohtaiseen osaamiseen perustuva yritys, ajatellaan, että sitä on hankala hinnoitella ja myydä, mutta siihenkin on saatavissa apua. Etelä-Pohjanmaan yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija toimii tiiviissä yhteistyössä JPYP:n kanssa, joten jos haluaa myydä oman yrityksensä tai ostaa sellaisen, löytyy siihen järkevä tapa. Myynti kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen kuin eläkeikä on aivan nurkan takana. Vinkkinä voisin mainita, että 22. marraskuuta järjestetään Alajärvellä Omistajanvaihdosten myytinmurtajat -tapahtuma.

–Mielelläni vien Järviseudulta eteenpäin viestiä ja ajatuksia Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen suuntaan, hallituksen jäsenenä toimiva Sulkakoski toteaa.

Juttuja paikallisista palveluista löytyy täältä

Popossa jokainen asiakas on tärkeä – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Vuoropari Vimpelissä on laajentanut valikoimaansa – ”Ideoita on paljon, uusia juttuja luvassa lisää loppuvuodesta”  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lotta suunnitteli Purmojärven vauvoille oman korun – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.