Maatalousyrittäjien äänestysaktiivisuus EU-vaaleissa ratkaisevassa roolissa – vaaleihin kohdistuvat odotukset esillä MTK-EP:n kevätkokouksessa

Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) ja Timo Kankaanpää tapasivat MTK Etelä-Pohjanmaan kevätkokouksessa. Kuvat: MTK-Etelä-Pohjanmaa / Sanna Hietamäki
Kokouksessa oli paikalla myös kansanedustaja Mikko Savola (kesk.). Oikealla Timo Kankaanpää. Kuvat: MTK-Etelä-Pohjanmaa / Sanna Hietamäki
Kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) ja Timo Kankaanpää tapasivat MTK Etelä-Pohjanmaan kevätkokouksessa. Kuvat: MTK-Etelä-Pohjanmaa / Sanna Hietamäki
Kokouksessa oli paikalla myös kansanedustaja Mikko Savola (kesk.). Oikealla Timo Kankaanpää. Kuvat: MTK-Etelä-Pohjanmaa / Sanna Hietamäki

MTK-EP kokoontui jäsenyhdistystensä kanssa kevätkokoukseen 13. huhtikuuta Alajärvelle. 

VILJELIJÖITÄ toivotaan hartaasti vaaliuurnille tulevissa EU-vaaleissa. Vuoden 2019 EU-vaaleissa koko Suomen äänestysprosentti oli hieman yli 40 prosenttia, maaseutuvaltaisilla alueilla äänestysprosentti jäi vieläkin alhaisemmaksi. MTK-Etelä-Pohjanmaan puheenjohtaja Timo Kankaanpää otti asian esiin avauspuheenvuorossaan MTK-EP:n kevätkokouksessa Alajärvellä.

–Alkukesällä maaseudun on ryhdistäydyttävä, jotta vaalien tulos saadaan meille maatalousyrittäjille mieluisaksi. Suurin asia mitä voimme EU-vaalien suhteen tehdä, on käydä äänestämässä sellaista ehdokasta, joka ymmärtää alkutuotannosta, Kankaanpää totesi.

EU-vaalit ovat erittäin tärkeät, sillä tuleva parlamentti valmistelee seuraavaa EU:n yhteisen maatalouspolitiikan ohjelmakautta, joka alkaa vuonna 2028. Kauden valmistelu on jo käynnissä.

Kaupan valta puhututtaa edelleen

Kankaanpää vaati maan hallitusta kiirehtimään hallitusohjelmaan kirjattuja toimia alkutuottajan aseman parantamiseksi ja elintarvikemarkkinoiden vinoutumien korjaamiseksi. Hallituksen on tehtävä merkittävät muutokset kilpailulakiin, elintarvikemarkkinalakiin ja hankintalakiin.

Mainos

Kankaanpää ilmaisi huolensa myös osuuskauppojen tulevista edustajiston vaaleista ympäri Suomea.

–Etelä-Pohjanmaan Osuuskauppa (Eepee) on tuomassa edustajistolle sellaisen esityksen, jossa siirrytään listavaalista suoraan henkilövaaliin. Näen itse tässä sellaisen heikennyksen, että valituksi tullee kuuluisimmat henkilöt, joilla ei välttämättä ole käsitystä alkutuotannosta. Tässä voi piillä vaara, että kaupan valta kasvaa edelleen, eikä äänemme kuulu sitäkään vähää.

Sääntömääräisinä asioina kokouksessa käsiteltiin ja hyväksyttiin MTK-EP:n toimintakertomus ja tilinpäätös. Kokouksen lopussa käytiin yleiskeskustelu, jossa kuultiin lähes 20 puheenvuoroa.

MTK:n 3. puheenjohtaja Arto Laine puhui ajankohtaisista maatalousyrittäjien edunvalvontakysymyksistä. Laine kertoi maa- ja metsätaloutta koskevista EU-asetusluonnoksista, kuten kasvinsuojelun kestävän käytön asetuksesta, jossa oli kunnianhimoinen tavoite puolittaa kasvinsuojeluaineiden käyttö. Suomessa kasvinsuojeluaineiden käyttö on kansainvälisesti vertailtuna alhaisella tasolla, ja vaikuttaa siltä, että asetus on kaatumassa. Laine kertoi myös viljamarkkinoiden ajankohtaisista asioista. 

Tasavallan presidentin itsenäisyyspäivänä myöntämät mitalit jaettiin Johanna Kankaanpäälle ja Timo Kamilalle.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.