Nuorten parlamentti kokoontui Eduskuntatalossa perjantaina – Mukana Evijärven yhteiskoulun oppilaita 

Silja Kultalahti ja Noora Kupila Eduskuntatalon marmoriportailla.
Silja Kultalahti (vas.) ja Noora Kupila Eduskuntatalon marmoriportailla.
Silja Kultalahti ja Noora Kupila Eduskuntatalon marmoriportailla.
Silja Kultalahti (vas.) ja Noora Kupila Eduskuntatalon marmoriportailla.

NUORTEN parlamentin istuntopäivään osallistui lähes 350 nuorta eri puolilta Suomea, 150 koulusta. Osa oppilaista toimi tilaisuudessa oppilasedustajana, osa toimittajaoppilaana. Evijärven yhteiskoulu osallistui nuorten parlamenttiin ensimmäistä kertaa. Koulun oppilaat Silja Kultalahti ja Noora Kupila osallistuivat päivään opettaja Henri Salmisen kanssa. Kultalahti oppilasedustajana ja Kupila toimittajaoppilaana. 

–Henri tuli meiltä kysymään kiinnostaisiko meitä osallistua tähän ja ajattelimme, että tämä on varmasti kokemuksena mielenkiintoinen, ainutlaatuinen ja avartava. Ennakko-oletus piti täysin paikkansa, päivä oli mahtava, kertovat tytöt. 

Kultalahti ja Kupila vaikuttavat myös nuorisovaltuustossa ja kokevat, että nuorille on tärkeä tulla kuulluksi. 

–Minä olen politiikasta kiinnostunut ja joskus ehkä haluaisin tehdä töitäkin politiikan parissa, pohtii Silja. 

Tytöt kertovat, että istuntopäivän aikana nuorilla oli mahdollista tutustua eduskuntatyöhön, sekä tavata kansanedustajia. Eniten he odottivat kansanedustaja Ville Merisen tapaamista. 

–Hän on aktiivisesti ajanut nuorten asioita ja puhuu paljon mielenterveyteen liittyvistä asioista. Villeä tulee seurattua myös Tik Tokin puolella. Ville oli järjestänyt oppilaille erillisen tilaisuuden, jossa oli vapaata juttelua, lisäksi hän kertoi kansanedustajan työstä.  

–Myös Petteri Orpo nähtiin ja päästiin yhteiskuvaan. Siitä tuli aika hyvä. 

ISOSTA väkimäärästä huolimatta kaikki sujui eduskuntatalolla tyttöjen kertoman mukaan hyvin. Etukäteen oli käytynä läpi mistä mennään sisään ja kuinka paikan päällä toimitaan. Sen lisäksi ennen varsinaista tilaisuutta oli harjoitus, jossa käytiin kaikki tärkeimmät asiat läpi, kuten esimerkiksi kuinka äänestys tapahtuu. 

–Harmillisesti emme päässeet esittämään ennalta pohdittuja kysymyksiä, kun oppilaita oli niin paljon. Silti kokemus oli huikea tällaisenaankin. 

Tyttöjen päiväkirja reissusta

“Lähdimme Seinäjoen juna-asemalta Helsinkiin nuortenparlamenttia kohti. Yövyimme eduskuntataloa lähellä olevassa hotellissa, josta lähdimme aamulla kävelemään nuortenparlamenttiin. Ennen sisäänpääsyä menimme tunnistautumisen ja turvatarkastuksen läpi, jonka jälkeen pääsimme eduskuntataloon sisään. Sisälle päästyämme Noora lähti heti kansanedustaja nonstoppiin ja Silja meni odottamaan Suureen valiokuntaan pääsyä.

Kansanedustaja nonstopissa toimittajaoppilailla oli mahdollisuus kysyä neljältä kansanedustajalta kysymyksiä, joiden aiheina oli muun muassa talouden tasapainotus, rasismi, nuorten mielenterveys ja leikkaukset. Kansanedustajien ratkaisuehdotuksia rasismiin olisi asennemuutos, lakimuutokset ja keskustelu rasismista sekoittamatta sitä maahanmuuttoon.

Valiokunnissa oppilasedustajilla oli mahdollisuus tuoda omia näkemyksiä esiin ja kysellä kysymyksiä tiettyyn aiheeseen liittyen. Suuressa valiokunnassa käsiteltiin EU:n laajentumista. Nuorilla heräsi kysymyksiä EU:n laajentumisesta, kuinka se vaikuttaa Suomeen ja miksi jotkin maat eivät ole saaneet EU-jäsenyyttä.

Kansanedustaja nonstopin ja valiokuntien jälkeen oppilasedustajat suuntasivat omille paikoilleen täysistuntosaliin ja toimittajaoppilaat täysistuntosalin lehtereille. Täysistuntosalin kyselytunnilla nuoret saivat kysellä ajankohtaisia kysymyksiä ja saivat poikkeuksellisesti mahdollisuuden äänestää muun muassa sähkötupakkaan ja pikamuotiin liittyen. Kyselytunnin jälkeen puhemies Jussi Halla-Aho kutsui kaikki vastaanotolle valtiosaliin, jossa oli lounasbuffet ja mahdollisuus tavata kansanedustajia ja ministereitä. Valtiosalissa tapasimme pääministeri Petteri Orpon.

Päivän päätteeksi pääsimme tapaamaan muutaman muun nuoren kanssa henkilökohtaisesti kansanedustaja Ville Meristä, joka ajaa nuorten asioita. Tapaamisessa Merinen kertoi kansanedustajan työstä ja siitä, miten hänen elämänsä on muuttunut, kun hänestä on tullut kansanedustaja ja mitkä asiat vaikuttavat nuorten pahoinvointiin.”

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.