Länsi-Suomen metsätilamarkkinoilla hyvä kysyntä ja hinnat ennätystasolla

Metsämaan hinta on noussut koko 2000-luvun ajan.
Metsämaan hinta on noussut koko 2000-luvun ajan. Kuva: Johanna Korkea-aho.
Metsämaan hinta on noussut koko 2000-luvun ajan.
Metsämaan hinta on noussut koko 2000-luvun ajan. Kuva: Johanna Korkea-aho.

Metsä on ollut pitkään hyvin suosittu ja houkutteleva sijoituskohde. Metsämaan hinta on noussut voimakkaasti koko 2000-luvun ajan. Korkotason nousun myötä myös tuottovaatimus metsäomaisuutta kohtaan on ennen kaikkea ammattimaisilla suursijoittajilla noussut ja rajoittanut niiden kiinnostusta ostaa lisää metsää. Valtakunnallisesti joillakin alueilla on havaittavissa pientä hintojen laskua ja myös kauppamäärät ovat olleet hieman alhaisempia. Länsi-Suomen alueella sen sijaan kysyntä on säilynyt hyvänä ja hintataso saavutetulla ennätystasolla.

Syynä läntisen Suomen hyvään tilanteeseen on markkinoiden yksityissijoittajavetoisuus. Suursijoittajat eivät missään vaiheessa saaneet hallitsevaa roolia markkinoilla vaan yksityiset henkilöt ovat kaiken aikaa olleet pääroolissa. Puun hinnan nouseva kehitys ja hyvä kysyntä ovat myös tukeneet metsän oston houkuttavuutta.

Hintataso on vakiintunut syksynä 2022 ja alkuvuonna 2023 saavutetulle ennätystasolle. Tarjontaa on lumisen talven jälkeen taas normaalitasolla ja kauppa käy hyvin. Suuria odotuksia edelleen nousevista hinnoista ei markkinoilla ole lähitulevaisuudelle, mutta ei myöskään merkittävästä hinnan laskusta.

Metsätilat ketjun yhtiöt ovat pääroolissa metsämaan välittäjinä. Länsi-Suomen Metsätilat Oy LKV välittää 60-70 prosenttia markkinoilla myytävistä metsätiloista toimialueellaan läntisen Suomen alueella. Pääosa metsähehtaareista vaihtaa omistajaa perheen tai lähisuvun piirissä, mutta välittäjämarkkinoilla yhtiön rooli on hallitseva.

Mainos

Hintatilastomme ja sen vertailu Maanmittauslaitoksen tilastoon osoittaa ammattitaitoisen ja ostajat parhaiten tavoittavan välittäjän käytön tuoman hyödyn. Alkuvuoden 2024 tapahtuneiden kauppojen osalta Metsätilat Oy:n myymien metsätilojen keskimääräinen hehtaarihinta on ollut 600 euroa korkeampi kuin kaikkien myytyjen tilojen keskihinta. Ero on todellisuudessa toki vielä suurempi sillä metsätilat.fi-välityksen korkeammat hinnat ovat myös mukana Maanmittauslaitoksen tilastossa.

11. huhtikuuta mennessä myytyjen noin 2000 hehtaarin omistajat ovat saaneet yli 1,2 miljoonan euron lisähinnan ammattiavun käytöstä eli runsaat 10 prosenttia korkeamman hinnan myymälleen kiinteistölle markkinoiden keskihintaankin verrattuna.

Länsi-Suomessa ammattitaitoisesti myydyn metsähehtaarin keskihinta on alkuvuonna ollut runsaat 5300 euroa/hehtaari. Maakunnittaiset erot ovat kuitenkin huomattavia vaihdellen Varsinais-Suomen 7700 euron tasolta Keski-Pohjanmaan runsaaseen 3300 euroon.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.