Serkku, kerro kuinka sinulla menee sodassa

Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.
Svitlana Zubenko.

SELLAINEN arvaamaton Suomen kevätsää: aurinkoinen päivä muuttui yhtäkkiä sateeksi ja sitten lämmin sää lumeksi ja pakkaseksi. Muistoja onnellisista päivistä tulvi, ja niiden mukana – surullisia ajatuksia.

Isovanhemmillani on kolme lastenlasta. Vietimme lapsuudesta lähtien kaikki koululomat yhdessä isovanhempien luona.

Minua kuukauden nuorempi serkkuni Vitaly opetti minut uimaan joessa. Hän oli erittäin hyvä puuhastelussa pienestä pitäen: kävimme usein isoisäni työpajassa, otimme työkaluja ilman lupaa, jotta Vitaly voisi tehdä jotain. Vitalyn puiset sapelit, jouset ja nuolet olivat hyödyllisiä taisteluissa korkeiden takiaisten ja nokkosten kanssa. Taidoista oli hyötyä myös kalastusvälineissä, aurinkosuojan rakentamisessa, vesikourujen rakentamisessa ja sokkeloiden kaivamisessa talvella.

Aikuisena Vitaly rakensi kotiinsa työpajan, varusti sen puuntyöstökoneilla ja avasi oman yrityksen kaikenlaisten huonekalujen, ovien, ikkunoiden, portaiden, puisten keittiövälineiden ja muiden asioiden valmistukseen. Moderneja, luonnonpuusta valmistettuja tuotteita tilattiin sekä uusiin taloihin että saneerattuihin tiloihin.

En käynyt usein hänen luonaan, mutta koskaan en missannut tilaisuutta mennä työpajaan ihailemaan hänen tuotteitaan. Hämmästyin nähdessäni sellaista kauneutta ja taitoa.

Nykyään nämä kultaiset kädet, joilla on rohkea sydän, suojelevat rakasta Ukrainaamme vihamieliseltä Venäjän hyökkäykseltä.

Mainos

Rohkeat ja lannistumattomat Ukrainan puolustajat

NYT en pidä kesäauringosta sateineen, enkä talven lumesta ja pakkasesta, kuten lapsuudessa. Koska veljeni ja sisareni Ukrainassa puolustavat isänmaata pahalta asein sateen ja lumen alla, paahtavan auringon ja pakkasen alla, luotien, ammusten ja pommien tulvan alla. Kuinka monet teistä, veljet ja sisaret, olette rohkeita ja lannistumattomia… Ja kuinka monet teistä ovat nuoria, jotka eivät ole vielä nähneet elämää, rohkeita, taitavia, lupaavia, nousseet taivaaseen kuin enkelit…

Sota muutti meistä jokaista. Ymmärrämme, ettei elämä koskaan tule olemaan niin kuin ennen sotaa. Sukulaiset ja ystävät kuolevat sodassa, ystävien lapset kuolevat sodassa ja elämän arvot muuttuvat täysin erilaisiksi. Kaikki aineellinen on vain kuluja. Tärkeintä on perheesi, vapaus ja ihmisarvo.

Kun ajattelen, että se on minulle vaikeaa, muistan heti, kuinka olet, serkku, sodassa siellä korsussa… Onko sinulla tarpeeksi ammuksia, nukuitko, söitkö, onko sinulla kylmä, oletko märkä sateesta…

Voidakseni jotenkin nopeuttaa voittoa sodassa lähetän lehdessä ansaitut rahat rintamalle. Aiemmin siirsin rahaa ukrainalaisten tuotteiden myynnistä messuilla rintaman auttamiseksi. Nämä rahat eivät tietenkään riitä, mutta uskon sankareihini, veljiin ja sisariin! Uskon voittoon! Uskon, että aika tulee ja lapsenlapseni kysyvät minulta, mitä sinä, isoäiti, teit voiton hyväksi sodassa. Minkä vastauksen jokainen ukrainalainen voi antaa sodan voiton jälkeen…

Svitlana Zubenko

Luitko jo nämä Svitlanan muistelukset?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.