Isoisän kyyhkyset 

Kaksi kyyhkystä ovat rakkauden ja luovuuden symboli. Ne ovat yleisiä myös morsiamen ja sulhasen runollisina kuvina häälauluissa. Uskottiin, että maatila, jossa kyyhkysiä pidetään, on aina ilman tulta, ja kyyhkynen tuo onnea.
Kaksi kyyhkystä ovat rakkauden ja luovuuden symboli. Ne ovat yleisiä myös morsiamen ja sulhasen runollisina kuvina häälauluissa. Uskottiin, että maatila, jossa kyyhkysiä pidetään, on aina ilman tulta, ja kyyhkynen tuo onnea, kertoo Svitlana kolumnissaan.
Kaksi kyyhkystä ovat rakkauden ja luovuuden symboli. Ne ovat yleisiä myös morsiamen ja sulhasen runollisina kuvina häälauluissa. Uskottiin, että maatila, jossa kyyhkysiä pidetään, on aina ilman tulta, ja kyyhkynen tuo onnea.
Kaksi kyyhkystä ovat rakkauden ja luovuuden symboli. Ne ovat yleisiä myös morsiamen ja sulhasen runollisina kuvina häälauluissa. Uskottiin, että maatila, jossa kyyhkysiä pidetään, on aina ilman tulta, ja kyyhkynen tuo onnea, kertoo Svitlana kolumnissaan.

USEAAN kertaan aiemmissa artikkeleissani mainitsin kyyhkyset, jotka asuivat isoisäni maatilan jokaisen ulkorakennuksen ullakolla. Isoisä rakasti kyyhkyjään kovasti. Kun muita lintuja pidettiin voiton vuoksi, kyyhkysiä pidettiin huvin vuoksi. Isoisä ja hänen kyyhkynsä eivät osallistuneet urheilukilpailuihin. Isoisälle nämä olivat erityisiä lintuja, ja hänen suhtautumisensa niihin oli erityinen. Hän tiesi kaikki hoidon salaisuudet ja kuinka valita oikea ruokavalio.  

Kyyhkysiä tulee hoitaa tunnollisesti. Kyyhkysen on aina oltava puhdas, sen pesä on desinfioitava, koska lintujen terveys riippuu siitä. Isoisä valmisti kyyhkysille ruokaa erittäin huolellisesti. Aineosia tulee olla vähintään 10-15 – vehnää, ohraa, maissia, tattaria, riisiä, pellavaa, auringonkukansiemeniä, hirssiä ja niin edelleen, sekä hiekkaa ja hyvin pieniä ruuansulatukseen tarkoitettuja kiviä. Kaikki tämä sekoitetaan ja saadaan yhdistetty rehu. Ensin pitää ruokkia kyyhkyset, sanoi isoisä, ja vasta sitten syödä itse ja aloittaa muut työt. Petolinnut ja eläimet ovat myös vaarallisia kyyhkysille. Isoisä varmisti, että saalistajat eivät pääse kyyhkystaloon. 

Isoisäni ensimmäinen kyyhkyspari ilmestyi, kun hän palasi kotiin kymmenen vuoden stalinistisen maanpaon jälkeen. Hänen setänsä antoi hänelle kyyhkyset. Siitä lähtien kyyhkyset ovat lisääntyneet ja asuneet koko elämänsä isoisänsä maatilalla. Ukrainalaisten suositussa mielikuvituksessa kyyhkynen on pyhä, uhrautuva, “Jumalan lintu” (kuten pääskynen, kiiru, satakieli), puhtauden, puhdistumisen ja häärituaalien symboli. 

AJATUS kyyhkysestä pyhänä lintuna juontaa juurensa kristillisessä perinteessä: kyyhkysen muodossa Pyhä Henki laskeutui taivaasta Jeesuksen kasteen yhteydessä. Raamatun juoni on legendan lähde kyyhkysestä, joka toi Nooalle uutisen vedenpaisumusten päättymisestä. Muinaisista legendoista opimme, kuinka pyhät kyyhkyset auttavat Kaikkivaltiasta luomaan maailmaa. 

Ystävällisyyden ja nöyryyden symbolina kyyhkynen on vastapaino saalistaville mustille linnuille. On selvää, että kyyhkysen tappaminen, vahingoittaminen tai syöminen on kiellettyä. Kyyhkynen toimii usein sielun ruumiillistumana. Uskottiin, että kyyhkysten, erityisesti valkoisten, kuvan ottavat hyvät sielut ja mustien varisten ja korppien ulkonäön pahat. 

Kyyhkysen rakkauden ja avioliiton symboliikka esitetään uskomuksissa, hääseremonioissa ja lauluissa. Hääkakun koristeluun käytettiin kyyhkyshahmoja. Kaksi kyyhkystä ovat rakkauden ja luovuuden symboli. Ne ovat yleisiä myös morsiamen ja sulhasen runollisina kuvina häälauluissa. Uskottiin, että maatila, jossa kyyhkysiä pidetään, on aina ilman tulta, ja kyyhkynen tuo onnea.  

Mainos

Talvella, kun pakkanen ylitti 15 astetta, isoisäni ei päästänyt kyyhkysiä ulos, vaan ruokki niitä ullakoilla. Kun se lämpeni, ikkuna avattiin joka aamu, jotta kyyhkyset pääsivät lentämään ulos, ja joka ilta, kun kaikki kyyhkyset palasivat pesiinsä, ikkuna suljettiin, jotta lintujen kotiin ei pääsisi petoeläintä. 

MONET kylässä pitivät urheilu- tai koristekyyhkysiä, mutta isoisäni tavallisia lentäviä kyyhkysiä. Ero urheilukyyhkysten ja tavallisten kyyhkysten välillä on, että tavallinen kyyhkynen nousee ja lentää talon yläpuolella. Urheilukyyhkynen palaa aina kotiin polusta riippumatta. Pääsääntöisesti kaikki isoisäni kyyhkyset olivat tuhkanharmaita, joilla vihertävän, kellertävän tai violetin metallisen sävyä kaulassa ja rinnassa. Mutta isoisän kuusi kyyhkystä olivat ruskeita. 

Kerran eräs mies naapurikylästä tuli isoisäni luo ja pyysi myymään hänelle nuo ruskeat kyyhkyset. Tämä mies piti sekä tavallisia kyyhkysiä että eri rotuisia kyyhkysiä. Isoisä sanoi, että hän ei myy tai osta kyyhkysiä, hän ei tienaa tästä rahaa, mutta hän voi vaihtaa ne muihin, yhtä yksinkertaisiin lentäviin kyyhkysiin. Seuraavana päivänä isoisä vaihtoi kuusi ruskeaa kyyhkystä kuuteen tavalliseen kyyhkyseen, jotka mies oli tuonut. Mutta jonkin ajan kuluttua kuusi ruskeaa kyyhkystä palasi kotiin, ja heidän kanssaan lensi neljä valkoista riikinkukkokyyhkyä, joilla oli upeat viuhkamaiset hännät. Tietenkin isoisä kertoi miehelle, että ruskeat kyyhkyset olivat palanneet kotiin ja heidän mukanaan valkoiset riikinkukkokyyhkyt. 

Isoisä ei voinut antaa valkoisia riikinkukon kyyhkysiä tälle miehelle, koska ne eivät lentäneet ullakolle yöpymään muiden kyyhkysten kanssa, vaan jäivät navetan katolle. He eivät myöskään palanneet kotiinsa. Minun piti kiinnittää niille pesät aidan ulkoseinään. Näin isoisä sai valkoiset riikinkukkokyyhkyt. Ihailin ja olin erittäin iloinen siitä, että nyt meillä on kauniita kyyhkysiä ja isoisäni maksoi miehelle niistä rahaa, joten kyyhkyset ovat todella meidän. 

Svitlana Zubenko 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.