Pohjoispää palkittiin vuoden intoilijana

Vuoden Intoilija 2024 on Pekka Pohjoispää ja vuoden intoiluna palkittiin Härmä-seura. Vasemmalla Mervi Niemi-Huhdanpää.
Vuoden Intoilija 2024 on Pekka Pohjoispää ja vuoden intoiluna palkittiin Härmä-seura. Vasemmalla Mervi Niemi-Huhdanpää.

Aisapari ry järjesti juhlahumussa kevätkokouksensa Vimpelissä Lakis Areenalla 26. huhtikuuta. Aisapari ry perustettiin tasan 25 vuotta sitten 26.4.1999, joten juhlan tuntua oli ilmassa. Kevätkokous käsitteli sääntömääräiset asiat: toimintakertomuksen, tilinpäätöksen ja tilintarkastuskertomuksen. Marko Ylimäki Lapualta hyväksyttiin varajäseneksi Heikki Salmelan toimiessa kokouksen puheenjohtajana.

Kokouksen yhteydessä palkittiin perinteen mukaisesti Aisaparin valitsemat Vuoden Intoilija ja Vuoden Intoilu 2024. Vuosittain jaettava palkinto annettiin tänä vuonna 11. kerran.

Vuoden Intoilijaksi valitaan henkilö, joka on esimerkillisellä tavalla tehnyt tunnetuksi Aisaparia ja Leader-toimintatapaa ollen myös ahkera yhteistyökumppani, uusien yhteistyömuotojen kehittäjä ja idearikas verkostojen rakentaja. Vuoden 2024 intoilija on Pekka Pohjoispää Lapualta. Pohjoispää on työskennellyt pitkäjänteisesti video- ja elokuvatuotannon parissa Mr. Orange Films Ky:ssä. Lisäksi hän on työskennellyt Aisaparin rahoittamissa video- ja elokuvatuotantoa tukevissa Digiperintö- ja Kulttuurisilta-hankkeissa, joita molempia hallinnoi Lapuan kaupunki.

Vuoden Intoilu on hanke, yhdistys tai muu yhteistyötaho, joka toiminut esimerkillisellä tavalla alueen ja sen asukkaiden hyväksi. Aisapari ry valitsi Vuoden 2024 Intoiluksi Härmä-Seuran Käräjätalo-hankkeet. Palkintoa Vimpelissä olivat ottamassa vastaan seuran puheenjohtaja Risto Kleimola sekä johtokunnan jäsenet Anne Loukasmäki, Jarmo Pörsti ja Raimo Peltola. Härmä-Seura ry hankki omistukseensa kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Härmän käräjätalon vuonna 2018, ja päätti kunnostaa käräjätalon vaaliakseen härmäläistä historiaa ja kulttuuria. Käräjätalo-hanke on liikuttanut ja koonnut väkeä yhteen. Samalla hanke on lisännyt merkittävästi seudun matkailullista vetovoimaa.

Juhlavuoden merkeissä kevätkokous jatkuu iltapäivällä Aisapari-foorumilla kakkukahvien kera reilun 50 innokkaan osallistujan kanssa. Ensimmäistä kertaa järjestettävässä Aisapari-foorumissa tarkastellaan Aisaparin alueen nykytilaa ja suunnataan katsetta tulevaisuuteen Euroopan kulttuuriympäristöpäivät 2024-teemojen kautta, jota ovat; Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot. Aiheeseen johdattelee Kotiseutuliiton toiminnanjohtaja Teppo Ylitalo. Keskusteluja ohjaa projektipäällikkö Anne Tastula Kansanvalistusseurasta.

Esimerkillistä työtä alueen historian vaalimiseksi ja näkyvyyden parantamiseksi

Pekka Pohjoispää ja Härmä-Seura ovat omalta osaltaan tuoneet aluetta näkyväksi, vaalineet historiaa, tuoneet ihmisiä yhteen ja lisänneet alueemme tunnettuutta.

Vuosina 2015–2017 toteutetussa Digiperintö-hankkeessa mallinnettiin Vanhan Paukun alue digitaaliseen muotoon kulttuuriperinnön säilyttämiseksi jälkipolville. Kulttuurisiltahankkeessa, 2021–2023, luotiin alueelle vahva avustajakulttuuri, joka toimii pohjana tulevaisuuden elokuvatuotannoille. Nämä hankkeet osaltaan mahdollistivat syksyllä 2023 ensi-iltansa saaneen Lapua 1976-elokuvan, jossa Pekka Pohjoispää toimi tuottajana Blankface Oy:ssä. Elokuva palkittiin maaliskuussa 2024 Jussi-gaalassa kolmella palkinnolla. Lapua 1976 oli Yleisön suosikki, naispääosan esittäjä näyttelijä Linnea Leino oli Yleisön suosikkinäyttelijä ja elokuvantyöryhmä sai Vuoden uroteko -palkinnon.

Alajärven Luoma-aholla seitsemän kertaa järjestetyssä Valtakunnallisessa Kyläelokuvafestivaali-tapahtumassa Pekka Pohjoispää on ollut mukana niin järjestelyissä kuin tuomarinakin. Lisäksi Pekka Pohjoispää on antanut vahvan panoksensa kuvaajana Järvilakeuden kansalaisopiston Muistoseurat-paikalliselokuvatrilogiaan, joka toteutettiin vuosina 2017–2021.

Härmä-Seuran kunnostamalla Käräjätalolla on valtavasti historiaa ja se on kulttuurihistoriallisesti arvokas. Alaviitalan talo toimi Härmän käräjätalona 1930-luvulle saakka. Alaviitalan talo on myös taiteilija Eero Nelimarkan (1891–1977) puolison, Saiman (1889–1953) kotitalo. Taitelija Nelimarkka on kuvannut taloa ja sen ympäristöä maalauksissaan. Aisapari on myöntänyt käräjätalon kunnostamiseen kolme investointihanketta vuosien 2019–2023 aikana. Omien varojen kartuttamiseksi Härmä-seura järjesti kansalaiskeräyksen. Talkootyötä on tehty paljon. Kesällä 2022 talkoissa oli myös kansainvälisen Euroopan solidaarisuusjoukkojen tiimileiri, jossa vapaaehtoiset 18–30-vuotiaat nuoret auttoivat erilaisissa kunnostustöissä. Härmä-Seura järjesti tiimileirin Allianssi ry:n ja Erasmus + ohjelman tuella.

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.