Uusimmat kesäblogit:

Kansallista veteraanipäivää vietettiin Kortesjärvellä 

Veteraanipäivän 2023 viettoa Kortesjärvellä.
Veteraanipäivän 2023 viettoa Kortesjärvellä.
Kortesjärvellä vietettiin kansallista veteraanipäivää seppeleenlaskun merkeissä 27.4.2023.

Seppeleen laskivat Kortesjärven sotaveteraanit ry:n puheenjohtaja reservin yliluutnantti Lasse Hokkala ja sihteeri reservin kapteeni Ossi Palojärvi. Kunniavartiossa seisoivat reserviupseerien Kortesjärven osaston puheenjohtaja reservin yliluutnantti Heikki Hakala ja reservin yliluutnantti Markku Kukkola. Lipunkantajana toimi reservin kapteeni Aki Valonen

Kortesjärven yhtenäiskoulun alempien luokkien oppilaat ja opettajat kunnioittivat läsnäolollaan seppeleenlaskua. Seppeleenlaskun jälkeen Lasse Hokkala piti puheen, jossa kertoi koulunuorisolle, miksi kansallista veteraanipäivää vietetään ja miksi juuri 27. huhtikuuta. Samalla hän korosti sitä, kuinka tärkeätä on nuorempien sukupolvien muistaa ja kunnioittaa sodan läpikäyneiden sukupolvien tekemiä uhrauksia kansakuntamme itsenäisyyden, vapauden ja hyvinvoinnin rakentamiseksi. 

Lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykille 

27.4.1945 on päivämäärä, jolla Lapin sota ja sen myötä Suomen osuus toisessa maailmansodassa katsotaan päättyneeksi.  Vuonna 1987, kun suomi vietti itsenäisyytensä 70. Juhlavuottaan, nimettiin tuo kyseinen päivämäärä kansalliseksi veteraanipäiväksi ja samalla yleiseksi liputuspäiväksi. Aloitteen asiasta oli tehnyt silloinen pääministeri Kalevi Sorsa ja valtioneuvosto vahvisti sen puolustusministeri Veikko Pihlajamäen esityksestä.  

Ensimmäistä valtakunnallista veteraanijuhlaa vietettiin kyseisenä vuonna Lahdessa osana valtakunnallista itsenäisyyden 70-vuotisjuhlaa. Symboliksi tuolle päivälle on muodostunut kuva, jossa JR1:n komentajan eversti Väinö Oinosen johtama erityisosasto nostaa Suomen Sotalipun kolmen valtakunnan rajapyykille. 

Tähän oli etukäteen valmistauduttu ja osasto tuli paikalle TK-komppanian valokuvaajia sekä Suomen sotalippulippu ja lippusalko mukanaan. Tämä ei kuitenkaan ollut ensimmäinen lippu, joka tuolle rajapyykille nostettiin. Nimittäin jo 25.4.1945 oli havaittu, että saksalaisten viimeiset osastot olivat vetäytymässä Norjan puolelle. Sen vuoksi kapteeni Mauri Valkosen johtama 60 miehen taistelupartio, joka oli koottu taisteluosasto Loimun 1. komppaniasta, määrättiin tarkastamaan tilannetta. Partio jaettiin kahteen osaan. Toinen osa eteni Kilpisjärveltä Skibotteniin menevää tietä Norjan rajalle ja pystytti sinne Suomen lipun. Toinen osa eteni kolmen valtakunnan rajapyykille, jonne saapuivat 26.4. yöllä kello 1.15. Pioneeri Antti Poikola pystytti pienen Suomen lipun kiven päälle sitomaansa pieneen koivun näreeseen

Sitten koko ryhmä ampui kaikilla aseilla kolme kunnialaukausta sodan päättymisen merkiksi. Tämä pauke oli kuulopuheiden mukaan säikäyttänyt ruotsalaiset rajavartijat pahanpäiväisesti.

Mauri Jokela 

Luitko jo nämä

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Veikko Leväniemi kirjoittaa lappajärveläissyntyisen diplomaatin Kirsti Päällysahon tapaamisesta Vladimir Putinin kanssa.

Tuntematon heppu olikin Putin

TIETOKIRJAILIJA Jussi Pekkarinen kirjoitti ulkoministeriön töpinästä ministeriön 100-vuotisjuhlien kunniaksi veijarihenkisen ”Ei pelkkää glamouria”. Yksi töpinän

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.