Nuoret pääsivät sanomaan sanansa Kortesjärvellä

Aluevaltuutettujen pisteellä Janne Sankelo ja Jaakko Niemistö pelaavat nuorten kanssa ja keskustelevat pelin lomassa tärkeistä asioista.
Aluevaltuutettujen pisteellä Janne Sankelo ja Jaakko Niemistö pelaavat nuorten kanssa ja keskustelevat pelin lomassa tärkeistä asioista.
Aluevaltuutettujen pisteellä Janne Sankelo ja Jaakko Niemistö pelaavat nuorten kanssa ja keskustelevat pelin lomassa tärkeistä asioista.
Aluevaltuutettujen pisteellä Janne Sankelo ja Jaakko Niemistö pelaavat nuorten kanssa ja keskustelevat pelin lomassa tärkeistä asioista.

VAIKUTA!-TEEMAPÄIVÄ Kortesjärvellä 16. huhtikuuta antoi nuorille mahdollisuuden vaikuttamiseen. Sen tarkoituksena oli innostaa ja kannustaa nuoria vaikuttamaan sekä kerätä nuorten ajatuksia päätöksenteon tueksi. Tapahtumassa oli myös mahdollista asettua ehdolle nuorisovaltuustoon.  Oppilaat pääsivät sukeltamaan erilaisiin tapoihin vaikuttaa aina arjen valinnoista EU-tasolle saakka. Teemapäivässä nuoret kisasivat mobiilipeliä apuna käyttäen erilaisissa virtuaalisissa vaikuttamistehtävissä sekä kiertelivät erilaisissa työpajoissa.

–Tapahtumakokonaisuus on ensimmäinen laatuaan Kauhavalla, sillä se kokoaa 500 nuorta sekä kymmeniä päättäjiä, viranhaltijoita ja toimijoita yhdessä vaikuttamisen äärelle. Tapahtumien organisoinnista vastaavat Kauhavan nuorisovaltuusto, nuorisotoimi ja koulunuorisotyö-hanke, sekä jengiytymisen ja rikollisuuden ennaltaehkäisyhanke yhteistyössä muiden paikallisten ja alueellisten tahojen kanssa. Vaikuta! -teemapäivien konseptin on kehittänyt Nuorten Suomi ry, kertoo hankekoordinaattori Meiju Hiitola.

Tapahtumakokonaisuus on järjestetty aiemmin jo Ylihärmän yläkoululaisille ja seuraavat tapahtumat tullaan järjestämään Alahärmässä ja Kauhavalla samalla kaavalla.

–Olemme saaneet tänne vaikuttavan joukon yhteistyökumppaneita toteuttamaan työpajoja niin paikallisesti, mutta myös laajemmin, kuten hyvinvointialue, aluevaltuusto ja Etelä-Pohjanmaan liitto. Nuorille on näissä ihan aito vaikuttamisen paikka, sillä teemapäivissä kerätyt ajatukset viedään päätöksenteko-organisaatioihin ja käytäntöön saakka.

Jokaisella nuorella on mahdollisuus vaikuttaa

ALUKSI yläkoululaiset kokoontuivat liikuntasaliin kuuntelemaan kansanedustaja Antti Kurvisen videotervehdystä, jossa hän kertoi kuinka historiallinen ja ainutlaatuinen tapahtuma nuorilla oli käsillä. Hän rohkaisi nuoria aktiivisuuteen ja kannanottoon erilaisten asioiden suhteen ja kertoi, että jokaisella nuorella on mahdollisuus vaikuttaa lähiympäristön asioihin ja halutessaan laajempaankin vaikuttamiseen.

Timanttityöpajoissa nuoret pääsivät pohtimaan palapelin avulla, miten kaupungin päätöksenteko toimii, kokoamaan unelmien kouluruokalistaa, suunnittelemaan kesätapahtumaa, tutustumaan EU-asioihin eurovaalien kynnyksellä, pelaamaan aluevaltuutettujen kanssa, tutustumaan nuorisovaltuustoon, suunnittelemaan minimielenosoitusta, sekä pohtimaan miten voi vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa ja kertomaan mielipidettään hyvinvointipalveluista. Lisäksi oppilaat pääsivät tutustumaan pelin tehtävissä muun muassa OmaHelpperin ja Ohjaamon palveluihin, nuorisoseuran toimintaan, kertomaan näkemyksiään maakuntastrategian valmisteluun sekä kouluviihtyvyyteen ja pohtimaan vaikuttamisen mahdollisuuksia laajemmin. 

–Mukava oli huomata, että kaikki olivat innokkaasti mukana niin oppilaat kuin aikuiset. On hienoa havaita, että meillä on upeat ja fiksut nuoret. Teemapäivissä vahvistui, että päätöksenteossa nuorten aloitteet tulee ottaa vakavasti ja suhtautua niihin positiivisesti jatkossakin, totesi kaupunginvaltuutettu Kari Janhunen.

HIENO PÄIVÄ päättyi voittajajoukkueen julkaisuun salissa. Kisa voittajasta oli tällä kertaa erityisen tiukka, sillä oppilaat selvästi tekivät tehtävät huolella. Voittajajoukkue sai ämpärillisen herkkuja jaettavakseen, vaikuttaja-diplomin, sekä arpalipun koko kiertueen lopuksi voittajajoukkueiden jäsenten kesken suoritettavaan lahjakorttiarvontaan, jonka pääpalkinto on 250 euron lahjakortti.

Sirpa Kiviaho

Lue myös nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.