Viisireikäinen hyysikkä! 

Heikki Salmela muistelee jälleen Karhuahon kaikuja -kirjoituksessaan menneitä aikoja.
Heikki Salmela muistelee jälleen Karhuahon kaikuja -kirjoituksessaan menneitä aikoja.
Heikki Salmela muistelee jälleen Karhuahon kaikuja -kirjoituksessaan menneitä aikoja.
Heikki Salmela muistelee jälleen Karhuahon kaikuja -kirjoituksessaan menneitä aikoja.

JOSKUS itseäkin naurattaa, kun hoksaa, miten joutavia asioita tulee miettineeksi. Aloin nimittäin jostakin kumman syystä muistella kuinka monta reikää oli kotitalon hyysikässä 60-luvun alussa. Se on varmaa, että yksi reikä oli pieni ja lapsille tarkoitettu, mutta oliko isoja reikiä kolme vai peräti neljä, on jäänyt unholaan. Taloissa saattoi asua jopa parikymmentä henkilöä, joten useampi reikä hyysikässä oli täysin perusteltua.  Lähes joka talossahan oli vielä pitkälle 1960-luvulle ulkohuone eli hyysikkä ja sisävessat alkoivat yleistyä sitten aika nopeasti. Nykyisenkaltaisia vessapapereita ei tietenkään siihen aikaan ollut, vaan homma hoidettiin sanomalehdistä repäistyillä palasilla. En viitsi edes arvailla kuinka asia hoitui ennen kuin sanomalehdet yleistyivät. 

Hyysikän historia alkoi kuitenkin kiinnostaa ja internetin syövereistä löytyikin hieno historiikki hyysikän vaiheista. Yllätys oli melkoinen, kun selvisi, että hyysejä alkoi ilmaantua herrasväen taloihin vasta 1700-luvulla ja maaseudulla niinkin myöhään kuin 1800-luvun lopulla. Siihen asti tarpeet tehtiin pellolle kaivettuun kuoppaan, tallin nurkkaan, navetan looriin tai tunkiolle. Historiikin mukaan hyysikän käyttöä kartettiin vaikka se olisi rakennettukin, koska suurelle osasta ihmisiä niiden käyttö koettiin rasitteeksi.  Maaseudulla hyysille ei edes nähty kummoista tarvetta koska jätökset kyykättiin suoraan pellolle lannoitteeksi. 

KAUPUNGEISSA tilanne oli toinen hajun ja hygienian takia, kun tarpeet tehtiin kaduille ja katuojiin. Oli jopa uskomus, että nimenomaan haju levittää tauteja. Suurkaupungit olivat helisemässä juuri kuvottavan lemun takia ja esimerkiksi Lontoossa käynnistyi maanalaisen viemärin rakentaminen juuri hajun takia. Viemärit vedettiin siihen aikaan tietysti suoraan jokeen tai muuhun vesistöön. 

Ei ollut varsinkaan vanhan kansan helppo sopeutua sisävessaankaan. Jo sisävessan rakentaminen aiheutti voimakkaita epäluuloja ja jopa riitoja. Vanhat ihmiset saattoivatkin käydä mielenosoituksellisesti tekemässä tarpeensa edelleen navetan taakse tunkiolle vaikka sisävessa oli rakennettu ajat sitten. Eihän hyysikät tyystin ole hävinneet, sillä tuhansilla kesämökeillä tarpeet hoidetaan edelleen ulkohuuseissa linnunlaulua kuunnellen. 

Heikki Salmela 

Luitko jo nämä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.