Karhuahon kaikuja: Noidannuoli vie jalat alta 

Järviseudun Sanomat on Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla ilmestyvä puolueeton paikallislehti. Kuva: Eija Pippola
Järviseudun Sanomat on Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla ilmestyvä puolueeton paikallislehti. Kuva: Eija Pippola
Järviseudun Sanomat on Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla ilmestyvä puolueeton paikallislehti. Kuva: Eija Pippola
Järviseudun Sanomat on Etelä-Pohjanmaan Järviseudulla ilmestyvä puolueeton paikallislehti. Kuva: Eija Pippola

NOIDANNUOLTA on monien kansojen uskomuksissa pidetty noidan tai pahansuovan olennon käyttämänä aseena, jonka uskottiin tunkeutuvan ihmiseen näkymättömänä ja aiheuttavan pitkäaikaistakin kipua ja sairautta. Nykyisin noidannuoleksi kutsutaan ainoastaan tietynlaista selän kiputilaa, joka todellakin tulee äkillisesti ja lähes taianomaisesti olemattomasta selän koukistamisesta, kiertämisestä tai melkein mistä vain. 

Taustalla on mahdollisesti kylmää, vetoa, väsymystä tai selkälihasten liikarasitusta. Itse vaiva on jonkinlainen hermotetun lihaksen venähdys ja keho kuulemma pyrkii sen jälkeen lihaskrampilla estämään pahemman vahingon aiheutumista. Noidannuoli pakkaa kaiken lisäksi herkästi uusiutumaan, jos sen on kerran sairastanut. Onneksi noidannuolesta toipuu yleensä viikossa ja pahimmillaankin parissa kolmessa viikossa. Noidannuolen iskun tuntee välittömästi ja muutaman tunnin kuluessa oireet ovat pahimmillaan niin pahat, että ihminen invalidisoituu ja liikkuminen onnistuu vain ryömimällä, koska jalat eivät kanna. 

MUISTAN hyvin ensimmäisen noidannuoleni 1980-luvun puolivälissä. Elettiin myöhäissyksyä ja ilmat olivat jo kylmenneet ja viluinen olin itsekin. Selkä oli ollut jännitteinen jo tovin, mutta nuoli iski, kun työpaikalla siirrettiin jotakin toimistopöytää. Pääsin lähes kunnialla kotiin, mutta sitten meni jalat alta ja vessaankin piti ryömiä. Olo oli jotenkin toivoton, kun pytyllä istuessa ei tuntunut olevan mitään mahdollisuuksia pyllyn pyyhkimiseen läpitunkevan kivun takia. Sängyssä kyljen kääntäminen oli myös melkoinen taistelu. 

Vuosien varrella noidannuoli on iskenyt silloin tällöin, joskus jopa joka vuosi ja yleensä nimenomaan alkutalvesta tai myöhäissyksyllä. Aikaa myöten ensioireita oppii tunnistamaan ja torjumaankin nuolen iskuja, mutta niin vain  noita pääsi hiljattain yllättämään ja oikein kunnon nuolella. Ja  niin taas ryömittiin ja tuskailtiin vessanpytyllä kuinka hommat hoidetaan. Tällä kertaa oireet helpottivat jo neljäntenä päivänä ja pian palataan pelikentälle ja kuntosalille. Kävin kokeeksi osteopaatin vastaanotolla ja kaveri paineli selkää, taivutteli ruumista, teki muitakin varsin hellävaraisia hoitoja ja totesi lopuksi, että se on kolmessa päivässä kunnossa. Ja niinhän se melkein olikin. 

Heikki Salmela 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.