Metsäkulmassa tavoitteena on tarjota lapsille mahdollisimman hyvää arkea ja tavallista elämää

Tiina Särkinen ja Tuija Puumala ehtivät istahtamaan hetkeksi lasten ollessa koulussa ja samalla Metsäkulman kissat saivat sylihoitoa.
Tiina Särkinen ja Tuija Puumala ehtivät istahtamaan hetkeksi lasten ollessa koulussa ja samalla Metsäkulman kissat saivat sylihoitoa.
Tiina Särkinen ja Tuija Puumala ehtivät istahtamaan hetkeksi lasten ollessa koulussa ja samalla Metsäkulman kissat saivat sylihoitoa.
Tiina Särkinen ja Tuija Puumala ehtivät istahtamaan hetkeksi lasten ollessa koulussa ja samalla Metsäkulman kissat saivat sylihoitoa.

LEIKITÄÄN pikkuautoilla, pelataan Unoa, lakataan kynsiä, puhutaan syvällisiä, kesytetään kiukkua ja torstaisin siivotaan huoneet ja pidetään toiveruokapäivä.

Kuulostaa aivan tavalliselta lapsiperhe-elämältä, mutta ihan tavallista se ei Vimpelissä sijaitsevassa lasten- ja nuortenkoti Metsäkulmassa ole. Perjantaina moni lapsista pakkaa laukkunsa ja lähtee tapaamaan biologista perhettään.

Metsäkulma on perustason laitosyksikkö, jossa asuu lapsia ja nuoria sekä lyhytaikaisesti että pidempiaikaisesti sijoitettuna. Perustaso tarkoittaa, ettei asukkailla ole erityisiä tuen tarpeita, joihin yksikön tulisi vastata.

–Meillä täällä eletään mahdollisimman normaalia perusarkea, pyritään siihen, että ollaan koti, kertoo vastaava ohjaaja Tuija Puumala.

Metsäkulma on toiminut entisellä Vinnin koululla viitisen vuotta, aluksi ammatillisena perhekotina, vuodesta 2019 laitosluvalla.

–Meidät tunnetaan täällä kylällä ja Vimpelissä jo hyvin, toteaa Metsäkulman toimitusjohtaja Tiina Särkinen.

Metsäkulma sijaitsee Vimpelin Vinnissä.

14 lapsen yksikkö

LAPSET käyvät päiväkotia ja koulua. Sen jälkeen tehdään läksyt ja laitetaan ruokaa. Lapsilla on harrastuksia, kuten pesistä, sählyä, laskettelua ja kuntosalia.

–Meillä käy lasten kavereita täällä ja he käyvät kavereidensa luona. Nuoret viihtyvät omissa huoneissaan ja koneillaan. Pienemmät pyytävät useammin aikuista mukaan omiin puuhiinsa. Arjen rutiinit ovat tärkeitä, kuvailee Puumala.

–Lasten ja nuorten toiveita kuunnellaan. On käyty HopLopissa, keilaamassa ja laivalla, mutta ei tavallisissakaan perheissä ole koko ajan jotain erikoista aktiviteettia.

Talon kahteen osastoon mahtuu yhteensä 14 lasta. Lapset tulevat taloon avohuollon tukitoimenpiteenä tai kiireellisellä sijoituksella, mutta myös huostaanotettuina pidempiaikaiseen sijoitukseen. Osa nykyisistä lapsista on asunut Metsäkulmassa pitkään, mutta vaihtuvuutta on kaiken aikaa.

Jokaisella lapsella on omaohjaaja. Tavoitteet lasten kanssa vaihtelevat aina lapsen ja perheen tilanteesta sekä lapsen iästä riippuen.

–Joskus tavoite voi olla ihan vain perusarkeen asettuminen, mutta pyrimme siihen, että ote olisi elämää eteenpäin vievä ja lapsen olisi hyvä olla täällä. Teemme yhteistyötä perheiden kanssa, mutta varsinaisesti heidän kanssaan työskentelevät sitten muut tahot. Luottamuksen syntyminen eri osapuolten välille on tärkeää.

Metsäkulmassa vietetään mahdollisimman tavallista arkea siivouspäivineen.

Työntekijät viihtyvät Metsäkulmassa

METSÄKULMA työllistää yrittäjäpariskunnan lisäksi 14 henkilöä. Se on talo, jossa työntekijät viihtyvät hyvin. Vaihtumaa on lähinnä elämäntilanteiden vuoksi; ollaan perhevapailla tai muutetaan puolison työn vuoksi, kuvailee Tiina Särkinen.

Kaikki lapset eivät voi viettää arkeaan biologisten perheidensä kanssa.
Arki rytmittyy koulun, harrastusten ja tavallisten askareiden ympärille.

–Sijaisiakin löytyy melko hyvin, aina joku tietää jonkun tai voi suositella jotain, jos yllättäviä tilanteita tulee. Tuuraan itsekin tarvittaessa.

Työ on Puumalan mukaan merkityksellistä ja vaihtelevaa.

–Motivoivinta on se, että pystyy auttaa perhettä siinä hetkessä. On ihanaa, jos tulee palaute, että lapsi on hyötynyt lyhyestäkin ajasta täällä.

Yhteistyö koulun, päiväkodin ja terveydenhuollon kanssa on sujunut hyvin.

–Olen kuullut, että isommilla paikkakunnilla on ollut ongelmia yhteistyössä. Pienen paikkakunnan ongelma ja siunauskin on, että kaikki tuntevat kaikki ja asiat järjestyvät nopeasti ja helposti, Särkinen toteaa.

–Uuden lapsen saapuminen aiheuttaa aina touhua ja byrokratiaa sekä pientä kuhinaa lasten kesken, kun jokainen luo oman roolinsa uudelleen. Pääsääntöisesti lapset solahtavat uusiin kuvioihinsa isommitta ongelmitta, saavat kavereita ja koulu alkaa sujua.

Kaikki alkoi sijaisperheenä toimimisesta

TIINA ja Hannu Särkinen ryhtyivät ammatillisen perhekodin pitäjiksi oltuaan ensin sijaisperheenä.

–Kun täällä oli koulu myynnissä, siirryimme tänne. Rakensimme lisäsiiven ja haimme laitoslupia. Olemme laajentaneet toimintaa tarpeen mukaan ja se on kasvanut luontevasti. Täällä Vinnissä olemme viihtyneet hyvin. Täällä on rauhallista, mutta kouluun on vain 10 minuutin matka, Alajärvellekin puoli tuntia. Lapset nauttivat, kun saavat leikkiä metsässä ja pääsevät helposti uimaan Sääksjärven rantaan. Täällä on tilaa pitää hevosia ja ajella mopolla tai mönkijällä.

–Pidempään täällä olleet sanovat meitä äidiksi ja iskäksi, Tiina Särkinen kertoo.

Laitoslupien myötä työpaikka ja koti eriytettiin, mutta Tiina Särkinen ajelee Vinniin lähes joka päivä etätyömahdollisuudesta huolimatta.

–Haluamme tarjota lapsille mahdollisuuden hyvinvointiin ja onnellisuuteen nyt ja myös tulevaisuudessa.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.