Arvontapalkintona aurinkoenergiaa 

Aurinkosähköjärjestelmä on vielä pakkauksessaan pihalla. Sampo Niemitalo (vas), Kari Kleemola ja Erja Mäenpää keskustelivat arvontavoiton sijoituspaikasta. Taustalla talon seinässä näkyy uusi ilmavesilämpöpumppu.
Aurinkosähköjärjestelmä on vielä pakkauksessaan pihalla. Sampo Niemitalo (vas), Kari Kleemola ja Erja Mäenpää keskustelivat arvontavoiton sijoituspaikasta. Taustalla talon seinässä näkyy uusi ilmavesilämpöpumppu.
Aurinkosähköjärjestelmä on vielä pakkauksessaan pihalla. Sampo Niemitalo (vas), Kari Kleemola ja Erja Mäenpää keskustelivat arvontavoiton sijoituspaikasta. Taustalla talon seinässä näkyy uusi ilmavesilämpöpumppu.
Aurinkosähköjärjestelmä on vielä pakkauksessaan pihalla. Sampo Niemitalo (vas), Kari Kleemola ja Erja Mäenpää keskustelivat arvontavoiton sijoituspaikasta. Taustalla talon seinässä näkyy uusi ilmavesilämpöpumppu.

VIMPELILÄINEN Voima-asennus Oy järjesti viime vuonna kampanjan, jossa marraskuun loppuun mennessä ilmavesilämpöpumpusta tarjouksen pyytäneiden kesken arvottiin aurinkosähköjärjestelmä. Arpaonni suosi vimpeliläistä Erja Mäenpäätä. Kyseessä on järjestelmä, jolla voi tuottaa aurinkopaneelien avulla itse sähköä, kertovat Sampo Niemitalo ja Kari Kleemola Voima-asennuksesta. Ylijäämän, jota itse ei käytä, voi myydä verkkoon. 

 –Pelkkä järjestelmä on noin 3000 euron arvoinen. Asennuksen kustannukset tulevat sitten päälle, selventää Niemitalo.  

–Tällainen kolmen kilowatin järjestelmä on tarkoitettu omakotitaloille, jotka käyttävät noin 10 000−12 000 kilowattia sähköä vuodessa. Se mitoitetaan niin, että se on noin kolmannes vuosikulutuksesta, jolloin aurinkosähkön voi käyttää suurimmaksi osaksi itse hyödyksi.  

Niemitalo toteaa, että koska pörssisähkön hinta on ollut korkealla, on ollut kannattavaa myydä sähköä myös pörssiin. 

MÄENPÄÄN arvontavoiton mahdollisti talon lämmitysjärjestelmän uusimistarve. Viime syksynä hankittuun Mitsubishi Electric -ilmavesilämpöpumppuun Mäenpää on ollut erittäin tyytyväinen.  

–Tässä oli aiemmin maalämpökone, joka toimi pelkästään ilmakierrolla. Uusi järjestelmä on tehokkaampi ja säästää lämmityskustannuksissa.  

Mäenpää on seurannut kotinsa sähkön kulutusta. Sitä esittävät palkit pienenivät huomattavasti laitteen asennuksen jälkeen.  

−Sähkön kulutus väheni roimasti, vahvistaa Mäenpää. Sähkölasku on puolittunut, vaikka sähkön hinta on kaksinkertaistunut. Aurinkopaneelien avulla voitaisiin jatkossa vielä tuottaa iso osa tarvittavasta sähköstä itse. 

−Viime vuonna asennettiin 30 aurinkosähköjärjestelmää ja tänä vuonna on 17 eri paikkaa, joihin järjestelmä on tulossa. Suurimmat ovat 50 kilowatin järjestelmiä. Järjestelmän takaisinmaksuaika asiakkaalle on noin 6,5–7 vuotta, arvioi Niemitalo. 

−Aurinkoenergiabuumi on ollut jo aiemmin päällä, ja se voimistui vielä energian hinnan nousun takia, taustoittaa Kleemola aurinkosähköjärjestelmien kasvanutta suosiota.  

Kyseessä on paitsi edullinen, myös ympäristö- ja ilmastoystävällinen energiamuoto. Tehokkain aurinkoenergian tuottoaika on Suomessa maaliskuulta lokakuulle.  

−Vuosituoton suhteen Etelä- ja Keski-Suomi on samalla tasolla pohjois-Saksan kanssa, sillä Suomessa kesällä aurinko on näkyvillä pidemmän ajan.  

Arvontapalkintona saatujen aurinkopaneelien asennuspaikka ei ole toistaiseksi selvillä.  

–Vielä ei ole tehty mitään päätöksiä. Tässä olisi vaihtoehtoina neljä eri taloa, jonka katolle paneelit voisi asentaa, laskeskelee Mäenpää. 

Kaija Hurmerinta 

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.