Karhuahon kaikuja: Siihen aikaan, kun isä traktorin osti

Moniin kyliin saatiin traktoreita 1960-luvulla. Arkistokuva: Suvi Hosionaho
Moniin kyliin saatiin traktoreita 1960-luvulla. Arkistokuva: Suvi Hosionaho
Moniin kyliin saatiin traktoreita 1960-luvulla. Arkistokuva: Suvi Hosionaho
Moniin kyliin saatiin traktoreita 1960-luvulla. Arkistokuva: Suvi Hosionaho

Ja taas mennään 1960-luvulle, kun kylät oli täynnä väkeä, lähes joka talossa oli jonkinlaista maataloutta eli viljeltiin muutamaa peltotilkkua ja vanhassa kivinavetassa oli muutama lehmä, pari lammasta ja ehkä sikapossukin. Tilakokohan oli silloin varsin pieni eli 10–15 hehtaaria ja monessa talossa vieläkin vähemmän. Työtä riitti, kun ainoa apuväline oli hevonen eikä joka talossa ollut sitäkään. Viljaa viljeltiin lähinnä omiksi tarpeiksi eli leipää ja puuroa varten ja samoin perunaa. Pieni naurismaa oli lähes joka talossa, mutta ne taidettiin syöttää suurimmaksi osaksi eläimille talven mittaan. Pikkupojillehan naurismaa oli loistava seikkailun kohde, kun piti pellonojia pitkin ryömiä naurisvarkaisiin naapuriin, vaikka olisihan niitä ollut omassakin pellossa.

Nauriin lisäksi viljeltiin yleisesti turnipsia, joka samoin kuin peruna säilöttiin talveksi kopareisiin eli pellolle kasattiin turnipseja tai perunoita, päälle levitettiin reilu kerros olkia ja olkien päälle lapioitiin 10–15 cm kerros multaa. Yläosaan jätettiin ”hengitysaukko” ja kopareen ympärille kaivettiin vielä oja, jotta sadevesi ei valu kopareen sisälle.

Hevosella oli ihan näppärä tehdä maataloustöitä eli niittää heinää, ajella haravakonetta, heinäkärryjä, tehdä perunamaan vakoja, kylvää turnipsin siemenet, äestää, jyrätä pellot kylvön jälkeen ja niin edelleen. Kyllähän kyntäminenkin hevosella onnistui, mutta se oli ainakin yhdelle hevoselle rankkaa touhua. Arvata saattaa, että meidät pikkupojat laitettiin tekemään yksinkertaisimmat hevostyöt, kuten jyräyksen, haravakoneen ajon sun muuta.

Joissakin taloissa oli 60-luvun alussa traktorikin, yleensä Pikku-Valmetti tai Harmaa-Ferkku ja olihan niitä muitakin merkkejä. Joku hankki vähän isommankin traktorin ja teki sillä vuokra-ajoa kyläläisille eli nimenomaan hevoselle raskaita töitä, kuten kyntöä ja heinän niittoa.

Ostihan se isäkin lopulta traktorin 60-luvun lopulla. Kylään taisi tulla samaan aikaan neljä Valmet 565-merkkistä traktoria kerralla. Pelkällä traktorilla ei voi tehdä paljon mitään, joten heti piti tehdä kärryt linja-auton etuakseliston päälle, hankkia aurat, äkeen, kylvökoneen, takakuormaajan sonnan ajoon ja niin edelleen. Melkoinen haastehan traktorin käyttö ikänsä hevosten kanssa touhunneille miehille oli ja yleensä nuorempi polvi ottikin ohjat käsiin traktoreiden käytössä.

Heikki Salmela

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.