Maanmittareiden ja kartoittajien maastokausi käynnistyi – älä säikähdä pihalle kurkistavaa työntekijää

Lumien sulettua myös Maanmittauslaitoksen kartoittajat ja maanmittausinsinöörit alkavat liikkua maastossa ja haja-asutusalueilla. Kuva: Maanmittauslaitos.
Lumien sulettua myös Maanmittauslaitoksen kartoittajat ja maanmittausinsinöörit alkavat liikkua maastossa ja haja-asutusalueilla. Kuva: Maanmittauslaitos.
Lumien sulettua myös Maanmittauslaitoksen kartoittajat ja maanmittausinsinöörit alkavat liikkua maastossa ja haja-asutusalueilla. Kuva: Maanmittauslaitos.
Lumien sulettua myös Maanmittauslaitoksen kartoittajat ja maanmittausinsinöörit alkavat liikkua maastossa ja haja-asutusalueilla. Kuva: Maanmittauslaitos.
Lumien sulettua myös Maanmittauslaitoksen kartoittajat ja maanmittausinsinöörit alkavat liikkua maastossa ja haja-asutusalueilla. Maanmittauslaitoksen kartoittajat päivittävät Suomesta maastotietokantaa, joka on perustana Suomen kartoille.

Maanmittauslaitoksen työntekijät tunnistat työvaatteista, henkilökortista ja auton kyljessä olevasta tunnuksesta. Oman kartoitustyön lisäksi Maanmittauslaitos ostaa ilmakuvausta ja laserkeilausta. Työhön sisältyy myös maastokäyntejä aineiston laadun varmistamiseksi. Ostopalveluna Maanmittauslaitokselle kartoitusta tekevät työntekijät eivät välttämättä puhu suomea tai ruotsia. Heidän kauttaan saa tarvittaessa yhteyden Maanmittauslaitoksen kartoituksesta vastaavaan työnjohtajaan.

Pihoille vain poikkeustapauksissa

Kartoittajat tekevät työnsä lähinnä ilmakuvien perusteella. Jos tietoja ei näe ilmakuvilta, piipahtavat työntekijät talojen tai kesämökkien pihoilla tarkastaakseen rakennusten määrän, sijainnin tai onko kyseessä asuin- vai talousrakennus. Vierailujen ajankohtia ei valitettavasti ole mahdollista ilmoittaa etukäteen.

Yksittäisillä teillä kartoittajat tarkistavat teiden pinnan ja leveyden.

Mainos

Maanmittaustoimituksista ilmoitetaan etukäteen

–Maanmittaustoimituksen osallisille ilmoitetaan etukäteen toimituksen ajankohta toimituskokouksen kutsussa, kertoo johtaja Petri Notko Maanmittauslaitoksesta.

Toimituksen maastotyöt voidaan tehdä ennen kokousta tai kokouksen yhteydessä. Joissakin tapauksissa toimitusinsinöörit voivat kuitenkin käydä tarkistamassa tulevan toimitusalueen rajapyykkejä jo aikaisemmin, jos he ovat lähialueella tekemässä toista toimitusta. Tämä helpottaa tulevia toimituksia, kun vanhojen rajapyykkien paikat ovat jo etukäteen tiedossa, eikä niiden etsimiseen kulu aikaa.

Hyödynnä tarkkoja ja ajantasaisia karttoja

Maanmittauslaitoksen ylläpitämä maastotietokanta on tarkin koko maan kattava karttamateriaali, jota päivitetään jatkuvasti. Karttoja ja sijaintiin sidottuja aineistoja voi käyttää vapaasti ja maksutta eri tavoin. Selailemiseen helpoin ja tunnetuin on Maanmittauslaitoksen ylläpitämä Karttapaikka osoitteessa www.karttapaikka.fi. Kartta-aineistoja voi myös itse ladata ja käsitellä. Moni toimija käyttääkin Maanmittauslaitoksen kartta-aineistoa oman tuotteensa pohjatietoina.

Aiheeseen liittyviä juttuja

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.