Kotipuutarhaviljely nostaa suosiotaan 

Kurejoen kasvihuoneella kurkkujen kasvu jo hyvässä vauhdissa.
Kurejoen kasvihuoneella kurkkujen kasvu jo hyvässä vauhdissa.
Kurejoen kasvihuoneella kurkkujen kasvu jo hyvässä vauhdissa.
Kurejoen kasvihuoneella kurkkujen kasvu jo hyvässä vauhdissa.

KIINNOSTUS kotiviljelyyn ja puutarhanhoitoon on nousussa. Puutarhaliiton teettämän tutkimuksen mukaan puutarhan helppohoitoisuus ja luonnonmukaisuus ovat edelleen arvostettuja ominaisuuksia harrastajien piirissä ja erityisesti kiinnostus hyötyviljelyyn on lisääntynyt. Saman ilmiön ovat huomanneet Jamin Kurejoen yksiköstä puutarha-alan opettajat Mervi Ukonmäki ja Mari Rajamäki. 

–Syitä siihen on monia. Omavaraisuus on alkanut kiinnostaa ruuan hinnan nousun myötä, mutta myös se on huomattu, että ihmiset haluavat tuottaa itse puhdasta ruokaa. Voisi sanoa, että tämä on tällä hetkellä ”in”. Halutaan tietää mistä ruoka tulee, sanoo Rajamäki.  

Jami on ottanut kiinnostuksesta koppia. Käynnissä on Kotitarveviljely -kurssi, jonka aikana osallistujat saavat tietoa kotioloissa tapahtuvaa viljelyä varten. Syksyllä alkaa jälleen uusi kurssi, johon voi halutessaan jo ilmoittautua. Paikat täyttyvät nopeasti, joten asialla on hyvä olla hyvissä ajoin. 

–Meillä on kurssiin olemassa tietty runko, mutta kokonaisuus koostuu aina ryhmän tarpeista ja kiinnostuksen kohteista. Ryhmässä on tälläkin hetkellä sekä naisia, että miehiä ja ikähaitari on parikymppisestä eläkeläiseen. On ollut hienoa seurata heidän intoaan ja dialogia eri ikäisten välillä, kertoo Ukonmäki. 

Ryhmä kokoontuu keskiviikosta perjantaihin, noin kerran kuussa. Kokoontumisia on neljä viikkoa keväällä ja neljä viikkoa syksyllä. 

–On hyvä asia, että kiinnostus puutarhanhoitoon on kasvussa. Näyttäisi siltä, että olemme jälleen palaamassa juurillemme, yhdessä tekemisen malliin. Tehdään vaihtareita, yksi kylvää perunaa, toinen porkkanaa ja niin edelleen. Innostus näitä asioita kohtaan on hyvä senkin takia, että puutarha-alalla on yleinen työvoimapula. Työelämä selvästi tarvitsee lisää osaajia, Rajamäki painottaa. 

TÄMÄN hetken kiinnostavimpia kotiviljelyyn liittyviä puutarhatrendejä lienee No dig -menetelmä, jossa maata ei käännetä tai kaivella, vaan annetaan sen hoitaa itse itseään.  

Mainos

–Tällä menetelmällä maaperä voi paremmin ja on ravinnepitoisempaa. Myös rikkaruohoja tulee vähemmän, kertoo Ukonmäki.  

Täysin uuden No dig -kasvimaan voi perustaa vaikkapa nurmikolle. Tällöin viljelyala peitellään pahvilla tai sanomalehdillä, jonka päälle laitetaan multaa. 

–Kaivaminen pilaa kaiken sen hyvän, jonka esimerkiksi kastemadot ja mikro-organismit ovat saaneet aikaiseksi. Kun maata käännetään tai kaivetaan, homma alkaa ikään kuin alusta ja vaatii aikaa saada maaperä yhtä rikkaaksi, muistuttaa Ukonmäki. 

Ohimenevästä trendistä No dig -ilmiössä tuskin on kyse, joten asiaan lienee hyvä perehtyä. Vauhtia omaan osaamiseen voi hakea Jamin syksyn Kotitarveviljely -kurssilta, johon kiinnostus kannattaa ilmaista vaikka saman tien. 

–Myös maatalouspuolelle on tullut toiveita vastaavanlaisesta kokonaisuudesta. Tällä hetkellä suunnitellaan mahdollisuuksia toteuttaa pellolta pöytään -tyyppistä kurssia. Kysyntää sille olisi, sanoo Rajamäki. 

Viime vuonna kurssin tuotoksia säilöttiin: Kotitarveviljelyn taidot hallintaan JAMIn kurssilla: lähiruoasta saa maistuvia säilykkeitä – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Kotiviljelijöitä saattaa kiinnostaa myös kuunkierron vaikutus viljelyyn ja kasvuun tästä Kuun vaikutuksesta kansanperinteessä   – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.