Kotitarveviljelyn taidot hallintaan JAMIn kurssilla: lähiruoasta saa maistuvia säilykkeitä

Juha Kaskinen valmisti säilykkeiden valmistuspäivänä venäläisiä suolakurkkuja.
Juha Kaskinen valmisti säilykkeiden valmistuspäivänä venäläisiä suolakurkkuja.
Juha Kaskinen valmisti säilykkeiden valmistuspäivänä venäläisiä suolakurkkuja.
Juha Kaskinen valmisti säilykkeiden valmistuspäivänä venäläisiä suolakurkkuja.
JAMIN Lappajärven opetuskeittiöllä kävi viime viikon keskiviikkona ja torstaina innokas hyörinä Jamin Kurejoen yksikön kotitarveviljelyn kurssilaisten valmistaessa mehukkaita säilykkeitä lähiruuasta.

Kotitarveviljely-kurssi kuuluu valinnaisena puutarhurin tutkintoon, ja se on laajuudeltaan 15 osaamissuorituspisteen arvoinen. Kurssin voi kuitenkin suorittaa erillisenä, ilman varsinaiseen tutkintoon tähtäävää opiskelua.

–Tämä on aivan uusi kurssi meillä, epävarmemmaksi muuttunut yleinen tilanne sai meidät osaltaan pohtimaan, että tällaiselle kurssille olisi tarvetta ja mielenkiintoa, kertoo opettaja Mervi Ukonmäki Jamin Kurejoen yksiköstä.

Ryhmä aloitti opinnot elokuussa, ja valmistuminen on heinäkuun lopussa. Ryhmässä on 15 opiskelijaa, joilla on kokemusta puutarhanhoidosta ja kotitarveviljelystä jo aikaisemmin, ja jotka haluavat kehittää edelleen taitojaan monipuolisesti.

–Meillä on kahdeksan viikon ajan lähijaksoja keskiviikosta perjantaihin, joka viikolla on eri teema. Nyt teemme säilykkeitä syksyn puutarhasadosta. Olemme aikaisemmin harjoitelleet kukkasidontaa, ja perjantaina tutustumme maakellarin toimintaan sekä harjoittelemme raivaussahan käyttöä, kertoo Ukonmäki mielenkiintoiselta ja käytännönläheiseltä kuulostavan kurssin sisällöstä.

Opiskelijat valmistivat erilaisia hilloja ja hyytelöitä, ketsuppia, sekä perinteistä venäläistä hapankaalia sekä kurkkusäilykettä. Raaka-aineet ovat Kurejoen yksikön puutarhasta sekä opiskelijoiden omista puutarhoista, eli lähiruokaa.

SÄILÖNNÄSSÄ oleellista on säilyvyyden ja laadun kannalta muun muassa säilytysastioiden ja -kansien sekä korkkien oikeanlainen käsittely ja hygieenisyys.

–Läheskään kaikki eivät tiedä, että ennen astioiden keittämistä, niitä tulee normaalin pesun jälkeen liottaa kylmässä vedessä säilöntäpäivää edeltävän yön yli. Vasta tämän jälkeen astiat kansineen kiehautetaan. Toimenpide on tärkeä astioiden pinnassa olevien itiöiden herättämiseksi, jolloin ne tuhoutuvat kuumennuksessa. Muutoin itiöt jäävät kuumennuksesta huolimatta astioiden pintaan heikentämään ja pilaamaan tuotteen laatua. Astiat säilytetään ylösalaisin ennen säilöntää, ettei niihin tartu ilmasta ja ympäristöstä epäpuhtauksia.

Kurssilaisista Juha Kaskinen opiskelee puutarhuriksi monimuotokoulutuksessa Jamin Lapulla sijaitsevassa toimipisteessä, lähiopinnoissa opiskelevat opiskelijat suorittavat tutkintoa puolestaan Alajärvellä. Lohjalla syntynyt mies on pitkän ulkomaan kierroksen jälkeen innostunut kotitarveviljelystä.

–Kurssi on alkanut mukavasti. Olen ollut 20 vuotta ulkomailla, Englannissa ja Espanjassa, töiden perässä. Olen koulutukseltani veneenrakentaja, mutta ollut 15 vuotta hotelli- ja ravintola-alalla töissä. Korona-aika toi minut takaisin Suomeen, ja olen ostanut vanhan mökin Uusikaarlepyystä. Mökillä on tilaa viljelylle, ja minulla on tarkoitus alkaa harjoittaa pienimuotoista luomuviljelyä siellä, hän kertoo.

Kipinä puutarha-alalle lienee saatu jo niin sanotusti äidinmaidossa, sillä Kaskinen kertoo äitinsä ammatiksi puutarhurin, sekä omaksi ensimmäiseksi työpaikakseen taimitarhan.

Allekirjoittanut pääsi maistelemaan opiskelijoiden valmistamia säilykkeitä, ja toden totta, ne hurmasivat maullaan! Itsetehdyissä säilykkeissä korostuvat maku, tuoreus ja aromit, ne poikkeavat täysin kaupan hyllyltä saatavien isojen elintarvikevalmistajien maukkaimmistakin säilykkeistä, joissa enemmän tai vähemmän on ”teollinen” maku. Tarjolla oli tyrni-, puolukka-, sekä kurpitsahilloa, sekä ainakin tomaateista ja kurkusta valmistettuja säilykkeitä, sekä paljon muuta maistuvaa lähiruokaa parhaimmillaan.

Tiina Kiviaho

Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.