Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä edellisvuotta enemmän tehtäviä

ENSIMMÄINEN vuosineljännes käynnistyi Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystyksessä vilkkaammin kuin vuosi sitten vastaavana ajanjaksona: tehtävämääränousua on 40 %. Jonkin verran yhteydenotot ovat lisääntyneet hyvinvointialueelle siirtymisen myötä myös siitä johtuen, että asiakkailla on ollut vielä epätietoisuutta alueen yhteydenottokanavista, keskuksen johtaja Marjaana Rajasaari-Lahti toteaa.

–Tehtävämäärät ovat lisääntyneet etenkin Seinäjoen alueella. Edellisvuosien tapana yhteydenottoon johtaneet yleisimmät syyt ovat olleet väkivalta, päihteet, mielenterveys sekä mm. luvatta sijaishuoltopaikasta poistumiset eli hatkaamiset.

Sosiaali- ja kriisipäivystyksessä kirjataan erilaisia ilmoituksia ja yhteydenottopyyntöjä asiakkaiden tilanteista. Ikäihmisiin liittyvät ilmoitukset ovat pysyneet määrällisesti samana kuin edellisenä vuotena. Kuitenkin sosiaalihuoltolain mukaisia ilmoituksia ja yhteydenottopyyntöjä on kirjattu 46, kun tähän aikaan viime vuonna niitä oli kirjattu 27. Vastaavasti lastensuojeluilmoituksia on kirjattu 229, kun vuosi sitten tähän aikaan niitä oli kirjattu 144. Lasten kiireellisten sijoitusten määrä on myös noussut, ja niitä on tehty tänä vuonna 24, kun edellisinä vuosina luku on ollut alle 10.

–Kesää kohti mennessä liikkuvuus lisääntyy ja sen myös valitettavat lieveilmiöt kuten lasten päihteiden käyttö. Sosiaali- ja kriisipäivystys on valmiudessa 24/7 muiden viranomaisten tavoin. Lasten ja nuorten vanhempien on hyvä tiedostaa, että lapsen ja nuoren liikkuessa iltaisin kodin ulkopuolella on tärkeää olla hereillä, pitää puhelimessa äänet päällä ja olla valmiudessa hakea tarvittaessa lapsi kotiin. Kun sosiaali- ja kriisipäivystys yrittää tavoittaa, puhelu tulee tuntemattomasta numerosta, Rajasaari-Lahti muistuttaa.

ETELÄ-POHJANMAAN sosiaali- ja kriisipäivystys vastaa välttämättömän ja kiireellisen sosiaalihuollon toteuttamisesta ja psykososiaalisen tuen antamisesta akuuteissa kriisitilanteissa Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueella. Sosiaali- ja kriisipäivystys toimii tiiviissä yhteistyössä muiden kenttäviranomaisten ja terveydenhuollon kanssa.

Kriisipäivystyksen ajankohtaisviestintää voi seurata Facebookissa nimellä Etelä-Pohjanmaan sosiaali- ja kriisipäivystys ja Instagramista nimellä ep_sokri

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.