Möksyyn suunnitteilla oleva aurinkovoimala tarvitsee asemakaavan

Alajärven tekninen lautakunta päätti 18. huhtikuuta, että Helios Energy Finlandin tulee hakea Möksyn aurinkovoima-alueelle Alajärven kaupungilta asemakaavaa.
Alajärven tekninen lautakunta päätti 18. huhtikuuta, että Helios Nordic Energy Finlandin tulee hakea Möksyn aurinkovoima-alueelle Alajärven kaupungilta asemakaavaa.
Alajärven tekninen lautakunta päätti 18. huhtikuuta, että Helios Energy Finlandin tulee hakea Möksyn aurinkovoima-alueelle Alajärven kaupungilta asemakaavaa.
Alajärven tekninen lautakunta päätti 18. huhtikuuta, että Helios Nordic Energy Finlandin tulee hakea Möksyn aurinkovoima-alueelle Alajärven kaupungilta asemakaavaa.

HELIOS NORDIC ENERGY FINLAND OY on jättänyt Etelä-Pohjanmaan ELY-keskukselle harkintapyynnön ympäristövaikutusten arviointimenettelyn soveltamisen tarpeesta. Pyyntö koskee sen Alajärven Möksyyn suunnittelemaa aurinkovoimalaa. Hankealueen pinta-ala on kokonaisuudessaan noin 187 hehtaaria, josta noin 160 hehtaaria on tarkoitus hyödyntää aurinkovoiman tuotannossa. Aurinkovoimalan tehoksi on arvioitu alustavasti 120–160 MWp. Hankealueen halki kulkee voimajohtolinja. Aurinkopaneelien lisäksi hankealueelle rakennetaan varastoalueita, parkkipaikkoja, sisäisiä huoltoteitä sekä akku- varastokontteja. Hankkeen sähkönsiirto tapahtuu liittymällä Alajärven sähköasemalle hankealueen välittömässä läheisyydessä.

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus pyysi kaupungilta lausuntoa YVA-lain mukaisesta menettelystä. Tekninen lautakunta päätti 18. huhtikuuta, että hakijan tulee hakea alueelle Alajärven kaupungilta asemakaavaa. Lisäksi lautakunta totesi, että alueella on käsittelyssä maa-aineksen ja ympäristöluvan yhteiskäsittelyn hakemus, jonka luvanvaraista toimintaa hanke ei saa estää. Maa-ainesten ottopaikka sijaitsee aurinkovoimahankealueen sisällä, valtatie 16 pohjoispuolella.

Yksityistieavustuksia kaavaillaan tuplattavaksi

YKSITYISTIEAVUSTUSTEN määrää tarkastellaan Alajärvellä ensi syksynä. Keskustan valtuustoryhmä / Kauko Ukonmäki on tehnyt toukokuussa 2023 aloitteen yksityistieavustusten tarkistamisesta. Sen mukaan nykyisen, noin 1200 euroa kilometriltä maksettavan avustuksen tulisi olla noin puolet enemmän, koska hinnat ovat nousseet huomattavasti vuodesta 2010, jolloin avustus on määritelty.

Alajärven kaupunki avustaa vähintään kilometrin mittaisia yksityisteitä, joiden varrella on vähintään kolme vakituisesti asuttua taloutta tai muuta merkittävää läpikulkuliikennettä. Nykyisen yksityistielain mukaisesti tiekunnan tulee olla toiminnassa ja ajantasaiset tiedot ilmoitettuna Digiroad-järjestelmään. Yksityisteiden avustuksille on vuosittain varattuna 60 000 euron määräraha. Avustettavia yksityisteitä on tällä hetkellä yhteensä ja niiden avustettavat kilometrit yhteensä 46,74 km. Mikäli avustus tuplataan, määrärahavarauksen tulisi olla noin 112 000 euroa.

Yksityistieavustuksien tarkistus viedään teknisen lautakunnan päätöksentekoon syksyllä 2024.

Vesimaksut nousevat heinäkuun alusta

KAUPUNGIN vesilaitoksen tilinpäätökset ovat olleet viime vuodet tappiollisia. Viime vuosien voimakas kustannusten nousu palkoissa, rakennusmateriaaleissa, kemikaaleissa ja laitehankinnoissa aiheuttaa veden ja käyttömaksujen korotuspaineita. Lautakunta ei hyväksynyt esitettyjä viiden prosentin korotuksia veden ja jäteveden kuutiohintoihin. Veden ja jäteveden perusmaksujen korotukset tulevat voimaan 1.7.2024 alkaen. Veden perusmaksu on vuosittain jatkossa 83,76 ja jäteveden 121,76 euroa. Esittelijänä toiminut tekninen johtaja Jouni Hänninen esitti eriävän mielipiteen, joka liitetään pöytäkirjaan.

Nordautomation laajentaa Alajärvellä

NORDAUTOMATIONILLE annettiin rakennuslupa tehdashallin laajentamiseen. Teollisuusalueella sijaitsevalta tontilta puretaan 719 neliön kaarihalli ja teollisuushalliin rakennetaan 1080 neliön laajennusosa.

*Juttua muokattu 27.4. klo 10.36 vesimaksujen osalta. Perusmaksut nousevat, käyttömaksut säilyvät ennallaan.

Luitko jo nämä?

https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2024/04/23/lumoudu-lahiluonnosta-retkilla-tutustutaan-jarviseudun-luontokohteisiin

https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2024/04/25/elainlaakaritalon-rakentamisen-hintalappu-kasvoi-kilpailutuksessa

https://www.jarviseudunsanomat.fi/en/arkisto/2024/04/25/elainlaakaritalon-rakentamisen-hintalappu-kasvoi-kilpailutuksessa
Mainos
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.