Järviseutu-Säätiö jakoi apurahoja Antinpäivän juhlassaan – 12 500 euroa paikalliselle kulttuurille

Järviseutu-Säätiö jakoi vuoden 2023 apurahat. Kuvassa kaikki paikalle päässeet apurahan saajat.
Järviseutu-Säätiö jakoi vuoden 2023 apurahat. Kuvassa kaikki paikalle päässeet apurahan saajat.
Järviseutu-Säätiö jakoi vuoden 2023 apurahat. Kuvassa kaikki paikalle päässeet apurahan saajat.
Järviseutu-Säätiö jakoi vuoden 2023 apurahat. Kuvassa kaikki paikalle päässeet apurahan saajat.

JÄRVISEUTU-SÄÄTIÖ julisti loppukesästä vuoden 2023 apurahat haettavaksi. Hakijoilla oli mahdollisuus tehdä apurahahakemuksensa lokakuun loppuun asti ja niiden saajat julkistettiin torstaina Antinpäivän juhlassa Evijärvellä hotelli-ravintola TuuHetissa.

Tilaisuuden aloitti säätiön asiamies Satu Toijala-Saari, joka avasi hieman Järviseutu-Säätiön historiaa sekä nykyistä toimintaa. Toijala-Saari totesi, että viimeiset vuodet säätiön toiminnassa on kohdistettu apurahoihin, jotka koetaan olevan laajin apu sekä hyödyllisin teko alueellisesti. Apuraha on Toijala-Saaren mukaan selkeä keino edesauttaa projekteja, joita järviseutulaiset haluavat alueella toteuttaa.

Toijala-Saaren mukaan Järviseutu-Säätiön perustamisvuodesta 1982 on vierähtänyt jo tovi, mutta näkymiä on tulevaisuuteen vahvasti jatkossakin. Kuluvan vuoden apurahoja jaettiin yhteensä 12 500 euron edestä ja hakemuksia säätiölle tuli yhteensä 17.

–Vuosittain hakemuksia tulee 20–30 kappaletta. On mukavaa, että apurahat huomataan ja että niistä on hyötyä ja apua Järviseudun taiteelle, kulttuurille ja tieteelle, totesi Toijala-Saari.

Juhlan edetessä juhlavieraat saivat nauttia apurahaa saaneiden juhlavieraiden tulkinnoista, kun runojaan lausuivat vuorollaan Regina Ketomäki sekä Terttu Viita ja musiikista vastasivat evijärveläisten harrastemuusikoiden vasta perustama Evijärven Musiikinystävät ry.

JUSSI SILLANPÄÄ, Alajärven Kurejoella asuva 92-vuotias kädentaitaja oli yksi apurahojen saajista. Sillanpään osaaminen on kohdistunut muun muassa itse tehtyihin viuluihin ja tällä hetkellä rakenteilla on järjestyksessään jo seitsemäs soitin.

Isänsä kunniakirjaa oli noutamassa hänen poikansa Markku Sillanpää.

Kunniakirjan vastaanottanut Markku Sillanpää kertoi tunnustuksen vastaanottaessaan isästään, että 30-luvulla syntynyt Sillanpää on perheen tilalla kasvanut ja suuren vastuun tilan töistä ainoana miehenä ottanut aikoinaan sotien vuoksi.

–Hän oppi siinä tilalla tekemään työtä, eikä siitä työnhumusta päässyt eläissään irti kuin vasta vanhuuden päivillään, Sillanpää kertoo.

Vasta vanhoilla päivillään työstä irtautuessa, Sillanpää alkoi maalata ja tehdä viuluja. –Pakkaspäivinä vain, jotta leutona kelinä tehdään työtä, naurahtaa Markku Sillanpää. Hän kertoo, että isälleen aina on ollut viulujen rakentamisessa tärkeää, että ne on tehty oman talon tavarasta. –Sellaisia kuusikoita ei ole enää paljon ja hän on tarkoin valinnut ja tallettanut kotiin monelle sukupolvelle puita mitkä soi, Sillanpää jatkaa.

Puheensa lopuksi Sillanpää toi terveiset vielä säätiölle.

–Isäni pyysi sanomaan suuret kiitokset, ei ole tottunut tällaisiin huomionosoituksiin. Ja minä puolestani annan suuret kiitokset niille toimijoille, jotka ovat mahdollistaneet tämän, apurahojen myöntämisen nykypäivänä. Eli aikaisemmat toimijat ovat toimineet erinomaisesti, Sillanpää kiitteli.

Noora Tupeli

Järviseutu-Säätiön myöntämät apurahat 2023

Musiikkitoimijoista apurahan saivat Kulttuuriyhdistys Karikko ry, Lappajärvi, joulukonsertin järjestämiseen sekä laululehtisten painamiseen, Sipsetti-ryhmä, Alajärvi, musiikkivierailujen järjestämiseen ikäihmisten palveluasumisyksiköihin, Evijärven Musiikinystävät ry, Evijärvi, audiovisuaalisten laitteitten hankkimiseen yhteislaulu- ja muita tilaisuuksia varten sekä Tapio Nummi, Vimpeli musiikki- ja runoteos Ihmisen kasvamisesta -projektin tuottamiseen.

Perinne- ja kotiseututyön saralta tuetaan Antero Mattilaa, Vimpeli, Anteron aittamuseon tulevan kesän näyttelyiden valmistelussa, Jussi Förstiä, Evijärvi, Järviseudun luonnonmetsien vuodenkierrosta kertovan videotaideteoksen tuottamisessa, Jussi Sillanpäätä, Alajärvi, jälkipolville rakennettujen viulujen valmistamisessa, Sirpa Kiviahoa, Kortesjärvi, Tarina-pyyhesarjan suunnittelussa Geopark-matkamuistoiksi sekä Vuokko Honkaniemeä, Lappajärvi, palapelien ja pöytäpelien suunnittelussa Geopark-matkamuistoiksi.

Taiteen apurahat myönnettiin Regina Ketomäelle, Kortesjärvi, ajatelma- ja runo-kuvakokoelmateoksen painatukseen, Terttu Viidalle, Vimpeli, Rakkaus on haava -runokirjan tuottamiseen, Marjaana Hinkalle, Evijärvi, 40-vuotis taidenäyttelyn järjestämiseen, Lappajärven 4H-yhdistykselle lasten ja nuorten taide- ja kädentaitojen kerhojen ja työpajojen toteuttamiseen sekä Vimpelin 4H-yhdistykselle samaan tarkoitukseen.

Tieteenalalta tukea saavat Härmänmaan 4H-yhdistys, Kortesjärvi, 8-luokkalaisten työelämäkoulutuksen tuottamiseen sekä Lakaniemi-Pokela-Pyhälahti Kyläseura ry, Vimpeli, Järviseudun alueen sukututkimuspäivien järjestämiseen, pääpuhujana Antti Tuuri.

Säätiö toivoo lahjoituksia yrityksiltä, erilaisilta yhteisöiltä ja yksityisiltä, jotta tulevaisuudessa voitaisiin entistä paremmin ja laajemmin tukea järviseutulaista taidetta, kulttuuria ja tutkimusta niiden vaalimiseksi ja kehittämiseksi.

Luitko jo?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.