Saapas-toiminta nuorten hyväksi laajenee kouluista kaduille

Seurakunnan nuorisotyönohjaajat Saapas-tunnelmissa. Kuva: Matti Latomäki.
Seurakunnan nuorisotyönohjaajat Saapas-tunnelmissa. Kuva: Matti Latomäki.

KAUHAVAN seurakunnan ja kaupungin nuorisotyönohjaajat ovat käynnistelleet kuluvan vuoden aikana KouluSaapas-toimintaa kaikilla alueen yläkouluilla. KouluSaapas-toiminnan tarkoituksena on tuoda lisää turvallisia aikuisia nuorten elämään ja arkeen koulupäivien aikana. KouluSaapasta toteutetaan työpareina.

Saapas-toiminnan valtakunnallisesta koordinaatiosta huolehtii Lasten ja Nuorten keskus. Kauhavan KouluSaapas on yksi Lasten ja Nuorten Keskuksen pilottikohteista. Toiminta perustuu kristillisiin arvoihin, mutta Saappaan tehtävänä ei ole saarnata, julistaa tai toimia järjestyksenvalvojina. Saappaan tehtävänä on kuunnella ja kohdata nuoria, kertoo Kauhavan seurakunnan kasvatustyön työalajohtaja Miia Antila.

ENSI vuoden aikana Saapas-toimintaa ollaan laajentamassa myös KatuSaapas-toiminnaksi.

–KatuSaapas tuo kevään aikana Saapas-liiveillä varustettuja aikuisia kaduille kuuntelemaan ja kohtaamaan nuoria sekä olemaan heidän apunaan ja tukenaan.

Saapasvastuuhenkilönä kaupungilta on nuoriso-ohjaaja Sara Perttula ja seurakunnasta nuorisotyönohjaajat Päivi Latomäki ja Miia Antila.

–Tarkoitus ei ole aloittaa joka viikonloppuista katupäivystystä, vaan olla mukana niinä viikonloppuina, jolloin nuoret ovat erityisesti liikkeellä. Tulemme kartoittamaan nuorten liikkumista koko Kauhavan alueella ja sen mukaan mietimme, millä alueella liikumme milloinkin.

SAAPAS-TOIMINTAA käynnistellään vuosien 2022 ja 2023 Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla. Yhteisvastuukeräyksestä jää joka vuosi 20 prosenttia oman seurakunnan käyttöön. Kauhavan seurakunta on kohdentanut tämän tuoton lasten ja nuorten hyväksi tehtävään työhön.

Mukaan KatuSaappaaseen kutsutaan vapaaehtoisia. Päivystäjien tulee olla 18 vuotta täyttäneitä. Mukaan toimintaan pääsee ilmoittautumalla Kauhavan seurakunnan nettisivujen kautta.

–Kaikille ilmoittautuneille järjestetään joulu-maaliskuun aikana noin kerran kuukaudessa Saapas-koulutusta yhdessä Lapuan tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Ensimmäinen kokoontuminen on perjantaina 8. joulukuuta. Koulutukseen sisältyy myös käytännön harjoittelua. Koulutuksen käymisen jälkeen on mahdollista toimia Saapas-päivystäjänä myös muiden paikkakuntien Saapas-ryhmissä.

Lisätietoja Saapas -toiminnasta ja koulutuksesta antaa Miia Antila.

–Kauhavan kaupungin ja seurakunnan alue on maantieteellisesti laaja ja se tuo toiminnalle omat haasteensa. Tulemme seuraamaan nuorten liikkumista ja KatuSaappaan tarvetta koko alueella ja teemme ratkaisuja sen mukaan. Toiminnan laajuuteen vaikuttaa oleellisesti myös koulutukseen ja toimintaan osallistuvien vapaaehtoisten määrä. Yhdessä olemme enemmän ja yhdessä pystymme toimimaan laajasti Kauhavan ja Evijärven nuorten hyväksi, Antila toteaa.

PALVELUOPERAATIO Saappaan tarina käynnistyi 1970- luvun alkupuolella Keimolan moottoriradalla, Keimola -rock tapahtumassa. Helsingin ja Vantaan seurakuntien työntekijät olivat mukana tapahtumassa nuorten apuna. Toiminta laajeni Turkuun, Tampereelle, Jyväskylään ja Ouluun. Vuonna 1975 toiminnalle keksitiin nimeksi Operaatio Saapas. Nimi viittaa Keimolan kuraiseen moottorirataan, jossa ainoat toimivat jalkineet olivat pitkävartiset saappaat.

Samalla nähtiin, että koulutettua vapaaehtoisten ryhmää voitaisiin hyödyntää ympärivuotisesti muissakin nuorisotyön ja erityisnuorisotyön tehtävissä.

Luitko jo nämä jutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.