Vimpelin vuoden yritys toimii paikallisesti, mutta myös yli maakuntarajojen

Näin sähkön kulutus on muuttunut Vimpelissä Voima Oy:n olemassaolon aikana, näyttää toimitusjohtaja Janne Kangasaho.
VIMPELIN Voima Oy palkittiin Vimpelin Yrittäjien 50-vuotisjuhlassa vuoden yrityksenä.

Vimpelin Voima Oy:n konsernilla on noin 6 miljoonan euron liikevaihto, josta verkkotoiminnan ja sähkön myynnin osuus on noin puolet, tytäryhtiöillä tehtävän asennustoiminnan 2,6 miljoonaa ja Trifitekin vajaa 0,5 miljoonaa euroa. –Sähkön käyttöpaikkoja meillä on 2098 ja myyntiasiakkaita 2 390. Heistä noin 400 on oman verkkoalueemme ulkopuolella. Vuosittain käyttöpaikat lisääntyvät muutamalla, yksittäisiä puretaan. Sähkön käyttö on tasaantunut 30 miljoonan kilowattitunnin tienoille, kertoo toimitusjohtaja Janne Kangasaho.

Vimpelin Voimaa omistaa noin 620 pääasiassa yksityistä osakasta. –Työllistämme yhteensä 33 henkilöä, joista 25 asennuspuolella.

Voiman sähkön hankinta perustuu tuotanto-osuuksien omistamiseen. Yhtiö on osakkaana eri tuotantomuodoissa ja -laitoksissa, joissa yhtiön myymä energia tuotetaan. –Meillä on ydin-, vesi-, tuuli- ja biovoimaa, myös hiilellä ja turpeella tuotettua sähköä käytetään pääosin talviaikaan. Pyrimme pitämään energian myyntihinnan hyvin kilpailukykyisenä, samoin siirtohinnat. Pyrimme olemaan pitkällä aikavälillä edullinen: jollakin hetkellä hinta voi olla kallis, toisella halpa. Hinnoittelussa yhtiö pyrkii tasapuolisuuteen, jossa kaikilla samantyyppisillä asiakkailla on yhtäläinen hinta.

TOIMITUSVARMUUS on viime vuosina ollut hyvällä tasolla, eikä alueella ole raivonnut isoja myrskyjä. –Sään ääri-ilmiöiden lisääntyminen on otettu huomioon verkon rakentamisessa. Samoin mietitään, missä kannattaa raivata puustoa linjojen läheltä. Meillä on ongelmatilanteessa se etu, että verkko on melko pienellä alueella ja asentajat tuntevat sen hyvin. Meillä on myös verkon kokoon nähden hyvin väkeä, asennuspuolelta tullaan tarvittaessa avuksi verkkoa korjaamaan.

Kangasahon mukaan suurin uhkakuva yhtiölle on sähkön kulutuksen merkittävä lasku verkkoalueella, jos ihmiset, työpaikat ja teollisuus vähenisivät. –Uskon, ettei se kovin nopeasti realisoidu. Myös sähkön hinnan lasku on mahdollinen, jos uudet, halvat tuotantomuodot laskisivat sitä. Se vaikuttaisi meihinkin.

Isompia mullistuksia ei ole näköpiirissä, mutta asioita voi tapahtua hyvinkin nopealla aikataululla, Kangasaho toteaa. Hän on tullut yhtiön palvelukseen vuonna 2005 ja toimitusjohtajaksi 2011.

VUODEN yrittäjä -tunnustus otetaan Voimassa vastaan kiitollisin ja nöyrin mielin. –Ihan perinteinen yritys tämä ei ole, kun olemme kaikki työntekijän asemassa, mutta on mukava, kun työtämme arvostetaan. Ehkä tässä painoi Yrittäjien juhlavuonna se, että olemme molemmat perinteisiä toimijoita paikkakunnalla. Olemme laajentaneet toimintaa maakunnan alueelle, mutta pitäneet silti sähköliiketoiminnan paikallisena.

Mainos

Pitkäjänteisen toiminnan kehittämisen ja laajentamisen on mahdollistanut omistajien pitkäjänteisyys ja omistuksen pysyvyys. –Sitoutunut, joustava ja ammattitaitoinen henkilöstö, jolla on hyvä paikallistuntemus, uskolliset asiakkaat, asiakkaiden ja kiinteistönomistajien kanssa tehty hyvä yhteistyö, jonka turvin verkkoa on voitu kehittää ja rakentaa parhaaksi katsomallamme tavalla, sekä muut paikalliset yhteistyökumppanit, listaa Kangasaho toiminnan edellytyksiä ja menestystekijöitä. –Pyrimme itsekin hankkimaan palveluja ja tuotteita mahdollisimman läheltä, ja toimimaan paikallisten yritysten kanssa.

75 vuotta paikallista sähköä

VUONNA 1944 perustettu Vimpelin Voima Oy tarjoaa sähkön myynnin, sähköverkkotoiminnan, sähköalan pienasennukset sekä isommatkin urakat. Sähkön myyntiä ja sähköverkkotoimintaa se harjoittaa pääosin omalla sähköverkkoalueellaan, joka käsittää käytännössä Vimpelin kunnan alueen, mutta asennustoimintaa ja sähkötarvikemyyntiä laajemminkin Etelä- ja Keski-Pohjanmaan alueella.

Alun perin yhtiö perustettiin turvaamaan sähkönsaanti Vimpelin kunnan alueelle. Jo parin vuoden kuluttua perustamisesta aloitettiin asennustoiminta. –Se on pienelle yhtiölle luonnollinen tapa pitää henkilöstöä isompia häiriötilanteita varten, eikä varallaolo muodostu työntekijöille liian raskaaksi, toteaa Kangasaho.

Toiminta vakiintui 1950-luvulla ja kasvoi seuraavalla vuosikymmenellä tasaisesti. 1970-80 -luvuilla sähkön käyttö kasvoi merkittävästi. 1983 yhtiö muutti nykyisiin tiloihinsa Uusituvantielle. 90-luvulla sähkömarkkinat avautuivat, mistä seurasi valtausyrityksiä sekä osakeanti.

Tällä vuosituhannella energian hinta on noussut, verkostoa ja maakaapelia on rakennettu voimakkaasti. Vuonna 2009 päätettiin laajentaa toimialuetta, ja yrityskaupalla toimintaan liitettiin Lappajärven Sähköasennus Oy sekä 2013 Ukonvirta Oy Jyväskylästä. Vuonna 2016 konserniin liittyi Pohjanmaan Sähköpalvelu Oy, joka palvelee pääasiassa Seinäjoen, Ilmajoen ja Ylistaron alueella. Jyväskylän liiketoiminta myytiin vuonna 2017. Asennustoiminta on erotettu omaan yhtiöön Voima-asennus Oy:n nimen alle. Lisäksi konserniin kuuluu Trifitek Finland Oy, joka harjoittaa mittalaitteiden ja työkalujen maahantuontia.

LOPPUVUODEN aikana myös tytäryhtiö Pohjanmaan Sähköpalvelu Oy:n toiminta sulautetaan Voima-asennus Osakeyhtiöön. Jatkossa molemmat toimivat Voima-asennus Oy:n nimissä, mikä selkiyttää toimintaa.  Operatiiviseen toimintaan tai henkilöstöön muutoksella ei ole vaikutusta. Voima-asennus on omistanut Pohjanmaan Sähköpalvelun koko osakekannan vuodesta 2016.

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.