Vimpeli saamassa kehitysyhtiön

Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.
Vimpelissä kaavaillaan kehitysyhtiön perustamista.

MAANANTAINA kokoontuva Vimpelin kunnanhallitus saa päätettäväksi kehitysyhtiön, Vimpeli Invest Oy:n,  perustamisen. Mikäli kunnanhallitus hyväksyy talous- ja hallintojohtajan laatiman esityksen, se menee valtuuston käsiteltäväksi.

Vimpelin kunnan kuntastrategiassa on mainittu, että kunta optimoi oman kiinteistömassan taloudellista hallintaa muun muassa yhtiöittämällä nykyisiä rakenteita. Kunnalla on sekä asuinkiinteistöjä ja osakkeita, teollisuuskiinteistöjä ja liikehuoneistoja.

Elinvoiman kehittäminen on yksi tärkeimpiä kuntalain mukaisia kunnan tehtäviä. Vuoden 2023 talousarvion ja taloussuunnitelman 2024–2025 investointiosassa on suunniteltu vastaanottohallin rakentamista alkavien ja olemassa olevien yritysten tarpeisiin vuosina 2025–2027. Hanketta on syytä kiirehtiä nyt talouden taantumatilanteessa.

Kehitysyhtiön tavoitteena on ensisijaisesti vastata Vimpelin kunnan teollisuustilatarpeisiin, joita ovat muun muassa vastaanottohallin rakentaminen. Lisäksi perustettavakehitysyhtiö voi omistaa ja hallinnoida osakkeita, kiinteistöjä, osuuksia, tontteja ja vuokrata niitä. Kunnan omistuksessa nykyisin olevat teollisuushallit voidaan siirtää kehitysyhtiölle. Tästä ja siirron tavasta ja hinnasta päätetään erikseen.

Vimpelin kunta ohjaa yhtiön toimintaa kuntalain, hallintosäännön ja konserniohjeistuksen mukaisesti. Kunta omistaa kehitysyhtiön kaikki osakkeet 100-prosenttisesti ja yhtiö on osa kunnan konsernia. Kunta käyttää ylintä valtaa yhtiökokouksessa ja kunnanhallitus esittää konserniohjeen mukaisesti yhtiön hallitukseen nimettävät henkilöt. Muutoin kehitysyhtiön toiminnassa noudatetaan osakeyhtiölakia ja yhtiön yhtiöjärjestystä.

Alkuvaiheessa yhtiö tarvitsee alkurahoitusta, joka tullaan esittämään annettavaksi pääomasijoituksena SVOP-rahastoon. Esitys pääomasijoituksen määrästä tullaan tekemään valtuustolle kunnanhallituksen 16.10. pidettävässä kokouksessa.

Yhtiö tulee jatkossa mahdollisesti tarvitsemaan rahoitusta kiinteistöjen hankintaa, rakentamista ynnä muuta varten. Kunnanvaltuusto päättää erikseen mahdollisen takauksen antamisesta yhtiön tarpeisiin yhtiön pyynnöstä. Tällöin kunnan tulee vaatia turvaavat vakuudet esimerkiksi ensisijainen kiinnitys ja/tai yrityskiinnitys ja niin edelleen.

Mikäli kunnanhallitus tekee päätöksen asian viemisestä valtuustolle, kunnanvaltuuston ottaessa myönteisen kannan se antaa kunnanhallitukselle valtuudet osakeyhtiön perustamiseen sekä valtuuttaa sen valmistelemaan ja hyväksymään perustettavan yhtiön yhtiöjärjestys- ja perustamisasiakirjat.

Lisää uutisia Vimpelistä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.