Kivitippu peruu yrityssaneerauksensa, toiminnan jatko riippuu alueen toimijoiden tahtotilasta 

Kivitippu Spa oy perui yrityssaneerauksensa, koska tarvittavaa pääomamäärää ei saada kasaan. Arkistokuva.
Kivitippu Spa oy perui yrityssaneerauksensa, koska tarvittavaa pääomamäärää ei saada kasaan. Arkistokuva.
Kivitippu Spa oy perui yrityssaneerauksensa, koska tarvittavaa pääomamäärää ei saada kasaan. Arkistokuva.
Kivitippu Spa oy perui yrityssaneerauksensa, koska tarvittavaa pääomamäärää ei saada kasaan. Arkistokuva.

KIVITIPPU SPA OY:N hallitus päätti 27.2.2024 perua yrityssaneeraushakemuksensa. Yhtiö aloitti keväällä 2023 kolmivaiheisen tervehdyttämisohjelman, josta saatiin kaksi vaihetta toteutettua. Kuluja laskettiin ja uusia ovia saatiin auki. Kolmannen vaiheen tavoitteena oli myynnin lisääminen ja oman pääoman vahvistaminen, joka oli ehtona yrityssaneerauksen toteutumiselle. Laajat kontaktit nykyisiin omistajiin, sidosryhmiin, sijoittajiin, pankkiin ja kuntaan eivät tuottaneet vaadittua lisärahoitusta. Aikaisemmissa osakeanneissa ainoastaan kaksi omistajaa sijoitti antiin. Hallitus totesi maanantaina pitämässään kokouksessa, että nykyisellään yrityksen myynti ja kassavarat ovat riittämättömät kannattavan liiketoiminnan pyörittämiseen, joten yhtiön hallitus on päättänyt perua yrityssaneeraushakemuksen. 

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen on hakenut Kivitippu Spa Oy:ta konkurssiin 22. helmikuuta jätetyllä hakemuksella Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeuteen. 26. helmikuuta Etelä-Pohjanmaan käräjäoikeus on siirtänyt hakemuksen Pohjanmaan käräjäoikeuteen.  

–Hakemusta ei ole toimitettu minulle henkilökohtaisesti, joten minulla ei ole tarkempia tietoja vaateesta, enkä voi asiaa sen kummemmin kommentoida, totesi yhtiön toimitusjohtaja Jaakko Kultalahti tiistaina iltapäivällä. 

Yritys työllistää 13 vakinaista työntekijää sekä lisäksi joukon ekstraajia. 

Kivitippu on työllistänyt Lappajärvellä yli 30 vuoden ajan

KIVITIPULLA on yli 30 vuoden historia Lappajärvellä. Se avattiin yleisölle vuonna 1989. Vuosina 2015–2016 Kivitipussa toimi vastaanottokeskus. Vuonna 2016 Lomayhtymä Oy sekä Lomayhtymä Finland Oy myivät osakkeensa Kivitipusta uudelle omistajayhtiölle. Vuoden 2017 aikana Kivitippuun tehtiin kattava remontti uuden omistusyhtiön toimesta. Kivitippu Span suurin omistaja on tällä hetkellä Star Garden Oy/Seppo Kultalahti. Lappajärven kunta on yksi yhtiön osakkaista, mutta se on luopunut edustuksestaan yhtiön hallituksessa. Se, kuinka Kivitipun nyt käy, on kiinni sidosryhmistä.  

–Olen yrittänyt nostaa keskusteluissa esille sitä, millaisia vaikutuksia toiminnan loppumisella tälle alueelle olisi. Kunta ja pankki ovat tässä ratkaisevassa asemassa. Ympäristön toimijoiden tahtotila ratkaisee, kuinka tässä käy. 

Viime vuodet ovat olleet Kivitipulle kovia. Liiketoiminta ei lähtenyt omistajanvaihdoksen jälkeen käyntiin toivotulla tavalla ja koronavuodet sotkivat kuviota entisestään. 

Joulukuussa 2022 verottaja haki yhtiötä konkurssiin 130 116,21 euron verovelan vuoksi. Tuolloin yhtiö oli jo vaihtanut toimitusjohtajaa ja tehnyt tervehdyttämistoimenpiteitä. Toiminta jatkui. 26.1.2023 Kivitippu jätti yrityssaneeraushakemuksen käräjäoikeudelle.  

Mainos

Tammikuussa 2024 Kivitippu käynnisti yleisen osakeannin, jonka tarkoituksena on laajentaa yhtiön omistajapohjaa. Tavoitteena oli kerätä 250 000 euroa. Tuolloin Kultalahti sanoi yhtiön nykyisten pääomistajien olevan sitoutuneita kehittämään yhtiötä sekä aluetta, joka on Järviseudun merkittävin matkailu- ja majoituskohde. 

–Mikäli anti epäonnistuisi, olisi seurauksena velkasaneerausohjelman raukeaminen, mikä aiheuttaisi mittaamattomat vahingot alueen matkailulle ja liike-elämälle. 

–Lappajärven kunta on ottanut strategiassaan kärkikohteeksi matkailun, ja heillä on meneillään mittavat suunnitelmat alueen kehittämiseksi. Nykälänniemeen onkin kasvanut ja kehittynyt monia eri matkailualan toimijoita, eli olisi todella harmillista, mikäli Kivitippu joutuisi sulkemaan ovensa. 

Maria Ahvenniemi.

“Epävarmuus on kaikille hankalin tila”

KIVITIPUN ovien sulkeutuminen olisi iso menetys alueen matkailulle, sillä majoituspaikkoja isommille ryhmille ei ole Järviseudulla tarjolla muualla. 

–Kivitipun merkitys koko seutukunnan matkailulle ja Nykälänniemen matkailukeskittymälle on tärkeä, toteaa yrityspalvelupäällikkö Maria Ahvenniemi Järvi-Pohjanmaan Yrityspalvelut Oy:sta.   

–Tämänhetkinen tilanne on monen asian summa. Kilpailu kotimaan matkailumarkkinoilla on kova ja asiakassegmentoinnin merkitys korostuu. Eri asiakasryhmillä on erilaisia vaatimuksia ja asiakastuntemus on yhä keskeisemmässä roolissa. Kraatterijärven Geoparkin myötä alueen matkailijoissa todennäköisesti vahvistuu uusia elämyksiä ja luontokokemuksia etsivät aktiviteettilomailijat sekä perhematkailijat. Varmasti kaikki toivovat, että tilanteeseen löytyy ratkaisu, oli se sitten hyvä tai huono, sillä epävarmuus on se hankalin tila kaikille tulevan matkailusesongin ja tulevaisuuden kannalta.  

Lue kunnanjohtaja Sami Alasaran kommentit täältä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.