Uuden sukupolven maaseutualan yrittäjä viihtyy työssään – ”Tämä on lapsuuteni haaveammatti” 

Arttu Kangasaho nauttii työnteosta. Päivät ovat monipuolisia ja työ maaseutualan yrittäjänä tuntuu merkitykselliseltä.
Arttu Kangasaho nauttii työnteosta. Päivät ovat monipuolisia ja työ maaseutualan yrittäjänä tuntuu merkitykselliseltä.
Arttu Kangasaho nauttii työnteosta. Päivät ovat monipuolisia ja työ maaseutualan yrittäjänä tuntuu merkitykselliseltä.
Arttu Kangasaho nauttii työnteosta. Päivät ovat monipuolisia ja työ maaseutualan yrittäjänä tuntuu merkitykselliseltä.

VIMPELIN Sääksjärvellä asuva Arttu Kangasaho, 18, on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut yrittäjä. Vanhempien kotitilan töissä hän on ollut mukana pikkupojasta asti ja nyt oman yrityksen Tmi Arttu Kangasahon nimissä töitä tehdään myös muille.  

–Yritin laittaa yritystä pystyyn jo alaikäisenä, mutta paperiviidakko tuntui mahdottomalta ja luovutin. Tämä on ollut haaveeni pienestä pitäen. Isäni ja vaarini ovat olleet yrittäjiä, ja tilakin on ollut suvun omistuksessa jo vaikka kuinka kauan, kertoo Kangasaho. 

Kotitilalla kiireisenä pitävät muun muassa 150 mullikkaa ja peltoviljely. Talvella tehdään lumitöitä, metsätöitä ja huoltohommia. Aikaa riittää kuitenkin myös omille asiakkaille. Monipuolinen kotitilan kalusto ja vuosien aikana hankittu kokemus asettaa työtehtäville rajaksi vain taivaan, jos sitäkään. 

–Olen tehnyt sitä, mitä asiakas pyytää, vastaa Kangasaho vaatimattomasti.  

–Esimerkiksi maatalousurakointia, järvenrantojen siistimistä, ympäristön hoitoa ja drone-kuvausta olen tehnyt. Toimintaa koetan kehittää parhaani mukaan ja vastata tietysti kysyntään. Ideoita on paljon ja tulevaisuudessa tähtäimessä on hankkia enemmän omaa kalustoa. Koneurakointi on ehdottomasti minun juttuni. 

Järviseudun ammatti-instituutista loppuvuodesta maaseutuyrittäjäksi valmistuva Kangasaho antaa kiitosta opettajille. Koulun hän kertoo antaneen hyvät eväät yrittäjyyteen. 

Mainos

–Opettajilla oli taito tehdä opiskelusta mielenkiintoista ja sieltä sai paljon monipuolista ja hyödyllistä tietoa. Tässä täytyy olla selvillä viljelytukien pykälistä, rajoituksista ja suosituksista. Tarkkana saa olla, kun koko ajan kaikki muuttuu, sanoo Kangasaho. 

–Joskus on kovia oppirahojakin maksettu omista virheistä, mutta niistä voi vain ottaa opikseen. Tekemällä, selvittelemällä ja opettelemalla pärjää. Kahta samanlaista päivää ei ole. Itse työnteko on kivaa, varsinkin silloin kun kaikki sujuu.  

YRITTÄJYYDESTÄ Kangasaho löytää paljon hyviä puolia. ”Yrittäjän vapaus” saattaa kuulostaa sloganina kuluneelta, mutta siitäkin huolimatta juuri se on Kangasahon mielestä yrittäjyyden parhaimpia puolia.  

–Tässä saa tehdä sitä mistä tykkää. Usein on myös mahdollisuus valita milloin ja miten hommat hoitaa, voi olla itse itsensä pomo.  

Kangasaho on ehdottomasti sitä mieltä, että elämä on mielekkäämpää silloin, kun on löytänyt oman juttunsa. Yrittäjyyttä pohtivia nuoria hän kehottaa rohkeasti kokeilemaan omia siipiään. 

–Jos yrittäjyys yhtään kutkuttaa, niin anna mennä! Ensin voi kokeilla vaikka kevytyrittäjyyttä, ei ole pakko hypätä heti syvään päätyyn. Elämässä pitää tehdä sitä mistä aidosti tykkää. 

Muistatko tämän jutun?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.