Lappajärvellä opiskelijoille on tarjolla vahva tukiverkko

Lappajärven lukion, Sedun sekä JAMIn Lappajärven ja Vimpelin toimipisteissä opiskelee yhteensä noin 400 opiskelijaa. Kuraattori Tuula Vartiala, terveydenhoitaja Suvi Ahola sekä opiskeluhuollon asiantuntija Hanna Rintamäki elävät mukana opiskelijoiden arjessa.
Lappajärven lukion, Sedun sekä JAMIn Lappajärven ja Vimpelin toimipisteissä opiskelee yhteensä noin 400 opiskelijaa. Kuraattori Tuula Vartiala, terveydenhoitaja Suvi Ahola sekä opiskeluhuollon asiantuntija Hanna Rintamäki elävät mukana opiskelijoiden arjessa.

NUORTEN terveys- ja kouluhyvinvointiasioiden parissa työskentelevä kolmikko; kuraattori Tuula Vartiala, terveydenhoitaja Suvi Ahola sekä opiskeluhuollon asiantuntija Hanna Rintamäki näkevät, kuinka Lappajärvellä opiskelevilla nuorilla menee. Jakaumaa on, kuten kaikkialla, toisilla asiat ovat hyvin ja toisilla haasteita on enemmän. Hienoa on, että nuoret tunnistavat heidät ja tulevat juttelemaan matalalla kynnyksellä.

–Pienelläkin paikkakunnalla laajemmat ja yleisemmät ilmiöt nousevat ja näkyvät. Joku tietty asia on aina pinnalla. Nykynuoret osaavat hakea paitsi tietoa, myös apua, Vartiala toteaa.

–Tällä hetkellä kuraattorin näkökulmasta esillä ovat erityisesti sosiaalisten tilanteiden jännittämiseen, ahdistuneisuuteen ja nepsy-kirjoon liittyvät asiat. Isossa kuvassa tietoisuus niistä on lisääntynyt ja moni pohtii, onko minullakin tällaista.

Taustalla vaikuttavat osaltaan some ja maailman muuttuminen; kun livekontakteja on vähemmän, niitä saattaa alkaa jännittämään.

–Kuitenkin jännitys ja ahdistus ovat perustunteita, joita jokainen kokee, mutta pitkittyessään ne alkavat haitata arkea ja olla todellinen ongelma. Jos ahdistaa, ei heti ole ahdistunut nuori, vaan tunteet voivat mennä ohitse.

–Tilanteet, joissa näitä tunteita joutuu kohtaamaan, ovat myös harjoitusta elämää varten, Rintamäki pohtii.

Perusasiat kuntoon

PARI vuotta sitten julkistettujen kouluterveyskyselyjen tulokset olivat Lappajärven yläkoulun ja lukion osalta melko hyvät eikä mitään hälyttävää ilmennyt. Tuoreimpien, viime keväänä tehtyjen kyselyiden tuloksia saadaan talvella. JAMI toteuttaa oman hyvinvointikyselynsä, joskin sielläkin on harkittu valtakunnalliseen kyselyyn osallistumista.

–Pienellä paikkakunnalla on myös suojaavia tekijöitä, analysoi Vartiala.

–Esimerkiksi hyvin harrastusmahdollisuuksia, jatkaa Rintamäki.

–Toisella asteella terveystarkastuksia tehdään pääsääntöisesti ensimmäisenä vuonna terveydenhoitajan toimesta ja toisena vuonna lääkärin toimesta, mutta lääkärintarkastus voidaan tehdä jo aiemmin, jos esimerkiksi opiskelijan terveydentila on tarpeen selvittää opiskelualan ja tulevan ammatin vuoksi, kertoo Ahola.

–Terveystarkastusten kautta nousevat esille mahdolliset haasteet arjenhallintataidoissa.  Perusterveystottumukset eli uni, ruutuaika, harrastukset ja ravitsemus heijastuvat vahvasti hyvinvointiin ja pelkästään niitä korjaamalla mielen hyvinvointi menee usein parempaan päin.

–Toisen asteen opiskelijat saavat usein kotonakin enemmän vapautta tekemistensä suhteen, mutta aina vastuun kanto ei kuitenkaan vielä toimi, vaan tarvitaan vielä vanhempien asettamia rajoja. Vanhemmille usein sanotaan, että valitse taistelusi eli ne asiat, joista pidetään kiinni ja muissa nuori saa enemmän valinnanvapautta, Vartiala toteaa.

Tukitoimia tarjolla

OPPIVELVOLLISUUSIÄN nosto on vähentänyt alle 18-vuotiaiden koulupudokkuutta. Jos opiskeluvalinta osoittautuu vääräksi, etsitään paremmin sopiva opiskelupaikka.

–Poissaolot ovat yleensä ensimmäinen merkki, että jotain on pielessä. Opiskelijan vastaus kyselyihin voi olla, ettei kiinnosta, mutta kun asiasta keskustellaan rauhassa, voi takaa löytyä monenlaisia syitä, somaattisia tai jotain muuta. Tukea on tarjolla, meidän lisäksi on koululla tavattavissa psyykkari ja koulun ulkopuolella Lappajärvellä on hyvä etsivä nuorisotyöntekijä, akuuttipsykiatrian tiimi, perheneuvola sekä yli 18-vuotiaille terveyskeskuksen psykiatrinen sairaanhoitaja sekä aikuisten psykiatrinen poliklinikka terveysasemalla. He voivat myös jalkautua tänne koululle. Pieneksi paikkakunnaksi palveluita on paljon ja hyvin saatavissa, vaikkakin nuorisopsykiatrian polille on ajettava Kauhavalle, Vartiala, Ahola ja Rintamäki pohtivat.

Aina on niitäkin, joille tukitoimet eivät riitä eikä opiskelua voi jatkaa, kun opiskelut eivät vain etene.

–Silloin tehdään kotikunnalle Valpas-ilmoitus ja mietitään jatkovaihtoehtoja, Rintamäki kertoo.

–Tärkeää olisi silloin nimenomaan selvittää taustalla olevat juurisyyt ja keksiä keinoja niiden madaltamiseksi. Näin haja-asutusalueella vaihtoehtoja opintoihin on rajallisemmin, kaikki eivät välttämättä vielä halua muuttaa pois kotoa.

Uni on hyvinvoinnin kivijalka

AMMATTILAISTEN hyvinvointivinkit lyhyesti?

–Riittävä ja laadukas uni on hyvinvoinnin kivijalka. Lepo ja palautuminen heijastuvat niin moneen asiaan, Ahola toteaa.

–Jos haasteita on, avun hakeminen. Meitä on täällä useampi ihminen ja tosi matalalla kynnyksellä voi tulla käymään. Yksin ei kannata jäädä. Ei ole väliä silläkään kenen luokse menee, sitten ohjataan eteenpäin sille, joka on oikea ammattilainen siinä kohtaa, Vartiala jatkaa.

Luitko jo nämä artikkelit?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.