Pillit, orat, heltat – sienikurssilla opittiin teorian ja käytännön kautta

Näytesienet oli kerätty Vuokko Honkaniemen pihalta.
IMG_1145
Näytesienet oli kerätty Vuokko Honkaniemen pihalta.
IMG_1145

Kymmenkunta kurssilaista tutustui kauppasienineuvoja Vuokko Honkaniemen ohjaamana sieniin ja niiden käyttöön Tarvolan Rantatuvalla Lappajärvellä lauantaina. Järvilakeuden kansalaisopiston järjestämällä kurssilla oli sienestyksen vasta-alkajia ja ainakin yksi konkarikin. Kurssille oli niin paljon tulijoita, ettei kaikkia voitu ottaa mukaan. Lauantainen sadesää kuitenkin verotti osallistujamäärää.

−Aamulla meillä oli ensin teoriaosuus sieniin liittyen, sitten lähdimme pariksi tunniksi metsään sieniä poimimaan ja tunnistamaan. Nyt laitamme niistä erilaisia ruokia, selvitti Honkaniemi samaan aikaan kun Rantatuvan keittiössä kävi vilske ja hyörinä.

Hellalla valmistumassa oli sienikeittoa suppilovahveroista, sienipiirakkaa, sienisalaattia ja herkkutattivohveleita. Yksinkertaiset reseptit niihin lähtivät kurssilaisten mukana kotiin.

Roosa Rikkisen ja Mika Hanhimäen toinen herkkutattivohveli tulollaan.

Roosa Rikkinen Oulusta ja Mika Hanhimäki Alahärmästä paistoivat vohveliraudalla herkkutattivohveleita.

−Ensimmäinen vohveli oli aika suolaton, lisäsimme taikinaan nyt suolaa.

Metsissä liikkuva nuoripari ei ole harrastanut aiemmin sienestystä. Hanhimäki kertoo käyvänsä marjassa ja tekevänsä metsänhoitoa omissa metsissä.

−Nähtiin ilmoitus sienikurssista ja päätettiin osallistua. On kiva oppia tunnistamaan pari sientä. Suppilovahvero tunnetaan nyt ainakin varmasti.

Hanhimäki toivoo jatkossa löytävänsä omia sieniapajia metsistä.

−Uusi tapa huijata minut metsään, nauraa Rikkinen.

Marja Nyyssölä Tarvolasta on pitkän linjan sienestäjä. Kurssilla hän valmisti sienisalaattia, johon tuli karva-, haapa- ja kangasrouskua sekä omenaa, ruohosipulia ja kermaviiliä. Hän kertoo saaneensa päällä olleen sieniaiheisen puseronsa lapsiltaan, jotka eivät aikoinaan olleet äidin intohimosta kovinkaan innostuneita.

−Voi ei, taas se alkaa, olivat lapset joka syksy todenneet, kun sienimetsät kutsuivat äitiä.

Vuokko Honkaniemi maistaa Marja Nyyssölän valmistamaa sienisalaattia.

Honkaniemi toteaa, että sieniä oppii parhaiten tunnistamaan maastossa, ei pelkästään kuvien perusteella. −Jos kurssilla oppii tunnistamaan 2–3 sientä, niin se on jo hyvä tulos. Suppilovahveron yleensä oppii jokainen. Tarkkana pitää kuitenkin olla, sillä samanvärisiä ja -näköisiä sieniä on muitakin.

Kurssin teoriaosuudessa käytiin läpi eri sienilajeja ja sienen osia. Pohjatietoa tarvitaan, jotta sienet pystytään tunnistamaan. Päällisin puolin samanäköisiä sieniä löytyy nimittäin kymmeniä.

−Mitään raakaa sientä ei saa syödä, vaikka kyseessä olisi ruokasieni. Maistaakaan ei saa ainakaan lasten nähden, varoittaa Honkaniemi.

Suppilovahveroita on nyt metsät pullollaan, kunhan ne oppii havaitsemaan. Niitä on helppo säilöä kuivattamalla. Kuva: Vuokko Honkaniemi
Laura Mantela Kauhavalta valmisti sienikeittoa suppilovahveroista. Takana Marja Nyyssölä sienisalaatin teossa.

Lue lisää

Sienimetsällä ei katsella tähtiä eikä juosta kilpaa – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Geofoodia nurmikoilla!   – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Talvitapahtumassa Tarvolan kylätalolla bingoa ja mönkijäajelua – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA