Uusimmat kesäblogit:

Säännölliset hammashoidon käynnit edelleen tärkeitä

Hammastarkastuksessa huomataan usein ongelmat ennen, kuin niistä tulee potilaalle särkyä tai muuta vaivaa, muistuttaa ylihammaslääkäri Jaakko Anttila.
Hammastarkastuksessa huomataan usein ongelmat ennen, kuin niistä tulee potilaalle särkyä tai muuta vaivaa, muistuttaa ylihammaslääkäri Jaakko Anttila.

VIIMEISET vuodet eivät ole olleet helppoja terveydenhuollon vastaanottotoiminnan järjestämisessä. Koronaviruksen takia suun terveydenhuollon vastaanottokäyntejä peruuntui eikä käyntejä voitu toteuttaa niin paljoa kuin aikaisemmin. Sen lisäksi Järvi-Pohjanmaan kuntien (Alajärvi, Lappajärvi, Vimpeli) alueella suun terveydenhuollossa oli viime keväänä resurssipulaa, joka on onneksi nyt jo hieman helpottanut, ainakin hammaslääkäreiden osalta.

Järvi-Pohjanmaan alueen hammashoitoloissa järjestetään alle kouluikäisten suun terveystarkastukset 1-, 3- ja 5-vuotiaille erityiskoulutetun hammashoitajien toimesta. Sen lisäksi kouluikäisille ja 17-vuotiaille järjestetään säännölliset suun terveystarkastukset Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen yhteisen ohjelman mukaisesti hammaslääkärille tai suuhygienistille. Kaikki alle 18-vuotiaiden ajat ilmoitetaan kotiin joko kirjeellä, puhelimitse tai tekstiviestillä.

Jokaisessa täysi-ikäisen hammaslääkärin suun kokonaistutkimuksessa potilaalle määritetään henkilökohtaisesti ajankohta, jolloin hänen tulisi seuraavan kerran hakeutua hammaslääkärin tutkimukseen. Aikaisemmin Järvi-Pohjanmaalla oli käytössä myös aikuisväestölle tekstiviesti-ilmoitus, jolla kehotettiin aikuista varaamaan aika hammastarkastukseen, kun hänen seuraavan kerran tulisi hakeutua tarkastukseen.

Koronaviruksen aiheuttamien suun terveydenhuollon vastaanottokäyntien ruuhkautumisen vuoksi emme ole pystyneet enää hetkeen lähettämään tekstiviesti-ilmoitusta hammaslääkärin tarkastusajan varaamisesta. Osa on jo itse ollut yhteydessä hammashoitolan ajanvaraukseen ja käynyt hammaslääkärin tarkastuksessa. Olemme myös hammashoitolassa aktiivisesti tarjonneet hammaslääkärin tarkastusaikaa, jos olemme huomanneet, että potilaan olisi taas syytä käydä hammastarkastuksessa.

Säännöllisessä hammastarkastuksessa käynti on kuitenkin hyvin tärkeää. Hammaslääkäri tutkii muun muassa leukanivelet, limakalvot, hampaiden reikiintymistilanteen ja yrittää tunnistaa mahdollisen iensairauden. Lohkeaman korjaamisen yhteydessä ja särkykäynnillä edellä mainittuja asioita ei ehditä tutkimaan. Hammastarkastuksessa huomataan usein ongelmat ennen, kuin niistä tulee potilaalle särkyä tai muuta vaivaa.

Suun terveydenhuollon käyntien merkinnät löytyvät OmaKanta-palvelusta, josta voi löytyä merkintä, milloin seuraavan kerran tulisi käydä hammaslääkärin tarkastuksessa. Ajan hammashoitoon voit varata ajanvarausnumerostamme 06 230 7560 tai sähköisen ajanvarauksen kautta, lisätietoja löydät Etelä-Pohjanmaan hyvinvointialueen verkkosivuilta www.hyvaep.fi.

Järvi-Pohjanmaan sote-keskus

Ylihammaslääkäri Jaakko Anttila

Ylihammaslääkäri Jaakko Anttila.

Uusia artikkeleita kategoriassa Terveys

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Soinin kunta saa hyvinvointijohtajan ja kunnan organisaatio muuttuu vuoden vaihteessa.

Soini saa hyvinvointijohtajan

SOININ kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 25. syyskuuta kuntaorganisaation muutokset vuoden 2024 alusta. Soini saa hyvinvointijohtajan. Hyvinvoinnin

-Meistä useimmilla on omakohtaisia kokemuksia ongelmallisesta alkoholinkäytöstä ja siitä, mitä se ympäristölle aiheuttaa. Asiaa on hartaasti hävetty ja piiloteltu, sanoo Aino Alppinen kolumnissaan.

Mitä ihimisetki sanoo? 

SUN isäs oli alkoholisti. Ja niin oon minäkin, sanoi mies ovesta sisään työntyessään.  Vähän erikoinen

Soinin kunta saa hyvinvointijohtajan ja kunnan organisaatio muuttuu vuoden vaihteessa.

Soini saa hyvinvointijohtajan

SOININ kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 25. syyskuuta kuntaorganisaation muutokset vuoden 2024 alusta. Soini saa hyvinvointijohtajan. Hyvinvoinnin

-Meistä useimmilla on omakohtaisia kokemuksia ongelmallisesta alkoholinkäytöstä ja siitä, mitä se ympäristölle aiheuttaa. Asiaa on hartaasti hävetty ja piiloteltu, sanoo Aino Alppinen kolumnissaan.

Mitä ihimisetki sanoo? 

SUN isäs oli alkoholisti. Ja niin oon minäkin, sanoi mies ovesta sisään työntyessään.  Vähän erikoinen

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.