Järviseudulta löytyi paljon Bromsin töitä

Konsertin jälkeen -teos on kuvattuna näyttelyjulisteessa. Kuva: Tuomo Aaltonen.
Konsertin jälkeen -teos on kuvattuna näyttelyjulisteessa. Kuva: Tuomo Aaltonen.
Konsertin jälkeen -teos on kuvattuna näyttelyjulisteessa. Kuva: Tuomo Aaltonen.
Konsertin jälkeen -teos on kuvattuna näyttelyjulisteessa. Kuva: Tuomo Aaltonen.
Kuvataiteilija Arvid Bromsin töitä on löytynyt heinäkuussa Lappajärven Onnintuvalla avautuvaan näyttelyyn runsaasti. Työt ovat herättäneet mielenkiintoa jo näyttelyn suunnitteluvaiheessa, joten näyttelystä on tulossa mielenkiintoinen. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Lappajärven kunta ja Nelimarkka-museo.

KUVATAITEILIJA Arvid Bromsin töitä on peräänkuulutettu kevään kuluessa Lappajärven ympäryskunnista heinäkuussa Onnintuvalla avautuvaan näyttelyyn. Tähän mennessä töitä on löytynyt yli 40 sekä lisäksi muutama taiteilijan vaimon Inkeri Bromsin tekemä. Töitä on sekä yksityisten että yhteisöjen omistuksessa.

Broms asui vaimonsa kanssa Lappajärvellä elämänsä viimeiset kymmenen vuotta 1958–68. Hän oli paikkakunnalla tunnettu persoona, jonka elämää kirjailija Antti Tuuri kuvaa teoksessaan Levoton mieli (Otava, 2019).

Lappajärveläisen Saariahon perheen omistuksessa on viitisentoista Bromsin työtä. Miten ihmeessä?

–Isä oli taksikuski ja kyyditsi paljon Bromsia. Minä istuin monesti mukana autossa. Jos Bromsilla ei ollut rahaa, hän tarjosi taulua palkaksi. Joku työ saatiin tupaantuliaislahjana tai kun kävivät Inkerin kanssa meillä saunomassa, kertoo Hannu Saariaho.

Taulut ovat vuosikymmenten ajan olleet osa perheen elämää. Omaksi suosikikseen Saariaho mainitsee Konsertin jälkeen -taulun, josta on tulossa näyttelyjuliste.

Mainos

–Kun sitä on pienestä asti katellut kotona, tuumaa Saariaho.

–Toinen suosikkini on Maisema Lehtiniemestä, josta on olemassa kaksi eri versiota. Toinen on iltavalaistuksessa tehty ja toinen sinisävyinen järvimaisema.

VIISITOISTA omistajaa on tähän mennessä ilmiantanut Bromsin töitä. Pääosa on yksityishenkilöitä ja mukana on muutama yhteisö. Osa töistä on muualla maassa, mutta ystävälliset omistajat ovat luvanneet sovitella lomamatkansa Järviseudulle niin, että työt saataisiin tarvittaessa näyttelyyn mukaan.

Tällä hetkellä odotellaan edelleen päätöstä erään mielenkiintoisen työn mukaantulosta. Tuuri kuvaa kirjassaan värikkäästi Kinkerit-teoksen syntyvaiheita. Teos jäi luonnosasteelle, mutta sen muistavat monet lappajärveläiset. Työ on herättänyt harvinaisella tavalla kiinnostusta jo näyttelyn suunnitteluvaiheessa.

Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Lappajärven kunta ja Nelimarkka-museo.

Aino Alppinen
Hannu Saariaho oli usein taksin kyydissä, kun hänen isänsä ajoi Arvid Bromsia. Teos Maisema Lehtiniemestä. Kuva: Raija Saariaho.

Luitko jo nämä taidejutut?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.