Kännykkäkuvaus on aliarvostettua, toteaa näyttelyn koonnut Martti Niemi

Martti Niemi toteutti kännykkäkuvanäyttelyn Alajärven kirjastoon. Kuva: Niemeltä.
Martti Niemi toteutti kännykkäkuvanäyttelyn Alajärven kirjastoon. Kuva: Niemeltä.
Martti Niemi toteutti kännykkäkuvanäyttelyn Alajärven kirjastoon. Kuva: Niemeltä.
Martti Niemi toteutti kännykkäkuvanäyttelyn Alajärven kirjastoon. Kuva: Niemeltä.

MAAKUNTALEHDEN toimittajana pitkän uran tehnyt evijärveläislähtöinen Martti Niemi jatkoi valokuvausta jäätyään eläkkeelle 2007.

–Työssä ei ehtinyt keskittyä kuvaamiseen aina niin kuin olisi halunnut, kun yleensä piti toimia nopeasti. Työn ulkopuolella on voinut käyttää kuvaamisessa enemmän harkintaa ja tallentaa näkymiä ja havaintoja vapaammin – joskus jopa niin että kengät ovat kastuneet ja toisen kerran lähes jalat verillä. Polkupyöräilyä harrastaessa tuli usein laskeuduttua pyörän päältä kuvaamaan ja toisinaan hienon näkymän saaminen muistikortille vaati maastoutumista.

Niemi luopui järjestelmäkameran käytöstä ja päätyi tallentamaan kuvia puhelimeensa. Samoin on varmasti tehnyt moni muukin.

–Yllätyin, että kännykällä saa tällaisia kuvia. Jätin järjestelmäkameran, koska en saa sillä tämän parempia.

Niemi on koonnut kuvistaan näyttelyn Alajärven kirjastoon. Otoksia on myös omasta pihasta, lähiluonnosta sekä Evijärveltä.  Niemi on tallentanut havaintoja, oivalluksia sekä luonnon kauneutta. Kuvissa on arvoitusten lisäksi myös huumoria.

–En tiedä onko tämä kännykkäkuvanäyttely laatuaan ensimmäinen, mutta itse en ole tällaista vielä nähnyt.

Ihmeitä autotallin ovessa

Näyttelyn vieraskirjaan oli jätetty palaute: ”Jos on silmää, autotallin ovikin on ihme”. Tällä viitataan kuvaan, jossa heijastuma ovessa muodostaa linnun tai keijun hahmon, miten itse kukin sen tulkitsee. Oikeassa paikassa oikeaan aikaan voi löytää jotakin ainutlaatuista.

VIIME VUONNA tapahtuneen aivoinfarktin jälkeen kuvaaminen on haastavaa, sillä oikea käsi ei toimi kunnolla. Nyt kuvaamista varten on apuväline. Kirjoittamista Niemi on jatkanut, muun muassa Evijärven jouluun syntyi teksti.

Näyttelyllään Niemi haluaa muistuttaa, ettei kännykkää kannata väheksyä kamerana, vaan kuvaamiseen kannattaa paneutua, mutta myös tallentaa ja tulostaa kuvia. Sekä tuoda kuvia esille.

–Vantaan Korsosta, jossa olin pitkään töissä, tuli pyyntö näyttelyn jatkosta, mutta on sinne vähän pitkä matka lähteä viemään. Kissakuvista syntyisi toinen näyttely, niitä on kertynyt paljon. Olen saanut tästä näyttelystä paljon hyvää palautetta, ihan voisi ylpistyä, jos olisi sellaiseen taipumus. Monelle on iso kynnys pitää näyttely, mutta kehotan seuraamaan jälkiäni ja rohkaistumaan näyttelyiden toteuttamisessa. Kännykkäkuvaus on aliarvostettua.

Kännykkä kamerana -näyttely on avoinna toukokuun loppuun Alajärven kirjaston lukusalissa.

Lisää kulttuuria ja ihmisiä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.