Carmen Vendelin-Laukkanen: Nelimarkan perintö ja alueellinen yhteistyö lähtökohtana 

–Ensisijainen tehtävämme on palvella yleisöä. Mielenkiintoiset ja uudenlaiset näyttelyt tuovat uusia asiakkaita museoon, toteaa museotoimenjohtaja Carita Vendelin-Laukkanen. Kuva: Nelimarkka-museo.
–Ensisijainen tehtävämme on palvella yleisöä. Mielenkiintoiset ja uudenlaiset näyttelyt tuovat uusia asiakkaita museoon, toteaa museotoimenjohtaja Carita Vendelin-Laukkanen. Kuva: Nelimarkka-museo.
–Ensisijainen tehtävämme on palvella yleisöä. Mielenkiintoiset ja uudenlaiset näyttelyt tuovat uusia asiakkaita museoon, toteaa museotoimenjohtaja Carita Vendelin-Laukkanen. Kuva: Nelimarkka-museo.
–Ensisijainen tehtävämme on palvella yleisöä. Mielenkiintoiset ja uudenlaiset näyttelyt tuovat uusia asiakkaita museoon, toteaa museotoimenjohtaja Carita Vendelin-Laukkanen. Kuva: Nelimarkka-museo.
Nelimarkka-museo sai huhtikuussa uuden museotoimenjohtajan. Carmen-Vendelin-Laukkanen muutti Amerikasta Suomeen neljä vuotta sitten suomalaisten juuriensa perässä. Maakuntamuseon rooli vahvistaa museon yhteistyösuhteita, mutta ensisijaisesti museon tehtävä on palvella asiakkaitaan, sanoo uusi johtaja.

NELIMARKKA-MUSEO sai huhtikuussa kokeneen uuden museotoimenjohtajan, kun Carmen Vendelin-Laukkanen aloitti työskentelyn Alajärvellä.  

Vendelin-Laukkasella on 18 vuoden työkokemus eri museoista Amerikassa. Hän on työskennellyt muun muassa museonjohtajana paikallishistorian museossa ja taidekuraattorina valtion taidemuseossa New Mexicossa. Lisäksi hän on toiminut yliopiston taidemuseon taidekuraattorina Philadelphiassa.  

Ennen Alajärvelle tuloaan hän asui neljä vuotta Ilmajoella edesmenneen miehensä kanssa. Sinä aikana hän työskenteli Lapuan kaupungin museoissa työkokeilussa ja -harjoittelussa ja Muotoilukeskus Muovassa Vaasassa. Suomeen Vendelin-Laukkanen muutti juuriensa houkuttamana. Hänen iso-isovanhempansa ovat eteläpohjalaisia ja muuttivat Yhdysvaltoihin vuoden 1900 tietämillä.  

UUSI museotoimenjohtaja näkee museolla monia mahdollisuuksia. Etelä-Pohjanmaan maakuntamuseona se voi tehdä tuloksekasta yhteistyötä alueen muiden museoiden ja paikallisten taideseurojen kanssa. Taiteilijaresidenssi puolestaan tekee mahdolliseksi kutsua Alajärvelle työskentelemään suomalaisia ja kansainvälisiä taiteilijoita. Taiteilija Eero Nelimarkan taiteen ja perinnön esillä pitäminen on tärkeä osa jokapäiväistä työtä.  

Uusi museotoimenjohtaja miettii, että Nelimarkka-museolla on oiva mahdollisuus esitellä yleisölle erilaisiakin näyttelyitä.  

–On tärkeää, että ideoimme yleisölle myös uudenlaisia näyttelyitä, joissa esitellään taidetta eri tavoin kuin on aiemmin nähty. Teemanäyttelyssä voisi asettaa taideteoksia käymään vuoropuhelua innovatiivisilla tavoilla. Tai voisi tuoda esille alueen ulkopuolelta tulevia taiteilijoita. 

–Nelimarkka-museolla on monia vakiintuneita kumppanuuksia museo- ja kulttuurialalla. Olemassa olevan varaan on hyvä rakentaa. Meillä on pieni henkilökunta, mutta kaikilla on hyviä kehityskelpoisia ideoita, vastaa museonjohtaja, kun kyselen ensimmäisten päivien tunnelmia.   

ALUEMUSEONA Nelimarkka-museo on keskeisessä asemassa kehitettäessä ja ylläpidettäessä suhteita muihin alueen toimijoihin kuten museoihin, kulttuuriorganisaatioihin ja taiteilijaseuroihin. Rooli mahdollistaa yhteistyön tekemisen ja vahvistaa museon asemaa.  

–Museon ensisijainen tarkoitus on kuitenkin palvella yleisöä. Tässäkin maakuntamuseon rooli vahvistaa meitä instituutiona. Yhteistyötä tehden taas tavoitamme enemmän ihmisiä alueellamme, sanoo Vendelin-Laukkanen. 

Aino Alppinen 

Juttuja Nelimarkka-museolta

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.