Taidetta ja tunnetaitojen vahvistamista: lemmikkihamsterin elämää juhlistetaan tilataideteoksella Nelimarkka-museolla

Tuisku Ojanperä ja Emmi Ihalainen kokosivat installaatiota Pikku-Nuusku 4 ever -näyttelyyn.
Tuisku Ojanperä ja Emmi Ihalainen kokosivat installaatiota Pikku-Nuusku 4 ever -näyttelyyn.
Tuisku Ojanperä ja Emmi Ihalainen kokosivat installaatiota Pikku-Nuusku 4 ever -näyttelyyn.
Tuisku Ojanperä ja Emmi Ihalainen kokosivat installaatiota Pikku-Nuusku 4 ever -näyttelyyn.
Huomenna lauantaina Nelimarkka-museolla avautuu aiemmin infotun kahden näyttelyn sijaan kolme näyttelyä

Jani Kauniston taiteen ja Eero Nelimarkan uusitun perusnäyttelyn lisäksi Pikku-Nuusku 4 ever -tilataideteos on nähtävillä museon alakerrassa.

Taiteilija-pedagogi Emmi Ihalainen ja kuvataiteilija Tuisku Ojanperä toivat museolle Keravalla galleria Allissa viime vuonna esillä olleen näyttelynsä hieman täydennettynä. Pikku-Nuusku 4 ever -näyttelyn teemana ovat menetykset ja tunteiden käsitteleminen lapsen näkökulmasta ja se on suunnattu alakouluikäisille.

Pikku-Nuusku oli Ojanperän lemmikkihamsteri, jolle hän lapsena teki muun muassa omat nettisivut. Lapselle lemmikki on usein todella tärkeä.

–Kuolevaisuus tulee hamsterin myötä esille eri tavalla kuin vaikka koiran kanssa, sillä sen elinikä on noin kahdesta kolmeen vuoteen, Ojanperä toteaa.

Nyky-yhteiskunnassa kuolema jää usein näkymättömiin, kun aiemmin se on ollut koko yhteisön asia.

–Se näkyy usein vain tragedioina uutisotsikoissa.

–Me olemme yrittäneet koota tämän kokonaisuuden lempeällä kärjellä. Ei niin, että se olisi pelottava, vaan huumoriakin on mukana, Ihalainen kertoo.

–Suru ja ilo voivat olla rinnakkain, esimerkiksi Pikku-Nuuskun ikävä ja riemu sen elämästä, iloiset muistot, Ojanperä tiivistää. –Sama pätee ihmisiin, menetys ei poista hyvin muistoja ja asioita.

Luopumisen, surun ja ikävän tunteet kuuluvat elämään. Näyttely tarjoaa mahdollisuuden tunnetaitojen kehittämiseen. Museon nettisivulla on pedagogista oppimateriaalia, jossa on tehtäviä tehtäväksi ennen näyttelyyn saapumista ja sen jälkeen.

–Niitä voi tehdä oman lapsen tai kouluryhmän kanssa, Ihalainen kertoo.

Kokonaisuus sisältää muun muassa videoteoksen, kuunnelman, pilvi-installaation ja toiminnallisen pisteen, jossa näyttelyssä kävijät voivat piirtää tai kirjoittaa terveisensä Pikku-Nuuskulle tai omalle edesmenneelle lemmikilleen.

Näyttelyä tukee Suomen Kulttuurirahaston Etelä-Pohjanmaan rahasto. Näyttely on avoinna toukokuun loppuun saakka.

Tässä museon vuoden näyttelyistä:

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2022/12/08/nelimarkka-museon-nayttelyt-vuodelle-2023-on-julkistettu-kauniston-yksityisnayttely-avataan-maaliskuussa/
Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

ISOJAKO

JA