Nelimarkka-museon näyttelyt vuodelle 2023 on julkistettu – Kauniston yksityisnäyttely avataan maaliskuussa

Jani Kaunisto And I will say nothing, 2020, akryyli kankaalle
Jani Kaunisto And I will say nothing, 2020, akryyli kankaalle
Jani Kaunisto And I will say nothing, 2020, akryyli kankaalle
Jani Kaunisto And I will say nothing, 2020, akryyli kankaalle
Nelimarkka-museossa nähdään vuoden 2023 aikana kahden taiteilijan yksityisnäyttely sekä uusi Eero Nelimarkan taidetta esittelevä perusnäyttely.

NELIMARKKA-MUSEON näyttelyvuosi 2023 alkaa lokakuussa 2022 avatulla, koko museon täyttävällä Maailman kautta kuljemme – Pohjalaistaiteilijoiden näkemyksiä uskonnosta -näyttelyllä, joka jatkuu maaliskuun alkuun saakka. Näyttelyn taiteilijat käsittelevät teoksissaan omaa uskoaan tai uskonnollisuuttaan, tapoja ja perinteitä, uskonnon ulkoisia merkkejä, kirkkoja ja kirkkokansaa sekä henkisiä arvoja, pyhää, pyhän kokemista ja sen yhdistämistä arkeen. Näyttelyn on kuratoinut Anne-Maj Salin.

Maaliskuun puolivälissä museon vaihtuvien näyttelyiden tilassa avataan vimpeliläisen Jani Kauniston hiljaisuusteemainen yksityisnäyttely. Näyttely käsittelee hiljaisuuden ja katoamisen olemusta, tilan ja ajan rajallisuutta sekä niiden estetiikkaa. Kauniston maalausten ja piirustusten hahmot liikkuvat lähellä ei-esittävyyttä, mutta eivät silti aivan katoa tyhjyyteen tai lakkaa olemasta.

Kevään aikana avataan myös uusi Eero Nelimarkan taidetta esittelevä perusnäyttely, jonka kuratoi Kansallisgallerian kokoelmahallintajohtaja, FT Riitta Ojanperä. Eero Nelimarkka on Ojanperälle ennestään tuttu, sillä hän kuratoi myös HAM Helsingin taidemuseon laajan Eero Nelimarkka -näyttelyn vuonna 2017.

Uusi kokoelmanäyttely kertoo Nelimarkasta, jonka omakuvat ja tunnelmaltaan tiheät, intiimit asetelmat, sisätilat ja henkilökuvat ovat osa oman aikansa modernia maalausta. Hänen taiteilijankatseensa vangitsi ympäristöstä ohimeneviä ja katoavia hetkiä unohtumattomiksi kuviksi.

Mainos

Näyttely kertoo myös Nelimarkan määrätietoisesti kulkemasta taitelijantiestä, joka oli kansainvälinen ja samalla kiinnittyi suomalaiseen, eteläpohjalaiseen mielenmaisemaan.

Nelimarkka-museon uusittu perusnäyttely rakentuu paitsi Nelimarkka-Rahaston omistamille kokoelmille, myös museoon loppuvuonna 2022 talletetun, yksityishenkilön omistaman laajan Eero Nelimarkka-kokoelman aineistoon.

KESÄLLÄ avattava, kuvataiteilija Jenni Yppärilän työnimellä ”Yksinäinen kaupunki” kulkeva näyttely käsittelee melankoliaa, maailmantuskaa, yksinäisyyttä ja kadonnutta yhteyttä. Yppärilä käsittelee kolmiulotteisissa maalauksissaan kaupunkien erilaisia rakennettuja ympäristöjä. Kokonaisuuden maalaustaidetta ja kuvanveistoa yhdistävät teokset jakautuvat kahteen osaan, ”ulkoiseen” ja ”sisäiseen”. ”Ulkoisessa” aihetta käsitellään laajempana yhteiskunnallisena ilmiönä autioituneiden ja vaurioituneiden rakennusten kautta. ”Sisäisessä” puolestaan paneudutaan yksilötason kokemukseen luurankopäisten ihmis- ja eläinhahmojen yhteyden kautta. Kokonaisuuden osat käyvät keskenään vuoropuhelua ja tuovat esiin melankolian ja yksinäisyyden kollektiivisia ja taiteilijan henkilökohtaisia kokemuksia. Yppärilän näyttely on esillä heinäkuusta vuoden loppuun.

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.