Helmimarttojen perinneruokaillassa nautittiin naurisherkkuja

Piimävelliä nauttimassa Saara Kankaanpää (vas.), Elina Löytömäki, Ulla Huhtinen, Eeva-Maija Savola, Ritva Vistinmäki, Aila Nokua, Anita Ora ja Virpi Nokua
Piimävelliä nauttimassa Saara Kankaanpää (vas.), Elina Löytömäki, Ulla Huhtinen, Eeva-Maija Savola, Ritva Vistinmäki, Aila Nokua, Anita Ora ja Virpi Nokua
Piimävelliä nauttimassa Saara Kankaanpää (vas.), Elina Löytömäki, Ulla Huhtinen, Eeva-Maija Savola, Ritva Vistinmäki, Aila Nokua, Anita Ora ja Virpi Nokua
Piimävelliä nauttimassa Saara Kankaanpää (vas.), Elina Löytömäki, Ulla Huhtinen, Eeva-Maija Savola, Ritva Vistinmäki, Aila Nokua, Anita Ora ja Virpi Nokua

KUULOSTAVATKO piimävelli, perunapuuro ja naurispiiraat tutuilta ruokalajeilta? Näitä ja montaa muuta lajia päästiin maistamaan Lappajärvellä Aila Nokuan luona Helmimarttojen perinneruokaillassa. Monen perinneruoan aineksena oli käytetty nauriita, jotka Nokua oli kasvattanut itse. Hän kertoi kylväneensä Golden Ball-nimistä lajiketta ja suoritti kylvön vasta heinäkuun alussa. Myöhäinen kylvö torjuu kasvin tuholaisvaaraa.

−Jos nauriin kylvää aikaisin, siitä saattaa tulla puiseva ja tikkuinen.

Puisevuudesta ei ollut tietoakaan Nokuan kasvattamissa nauriissa, sillä ne maistuivat mehukkailta jo alkupalaksi tarjottuina nauristikkuina ja -raasteena.

Nauris herätti paikalle tulleissa martoissa muistoja lapsuudesta. Moni muisti syöneensä halkaistua naurista kovertamalla sitä lusikalla tai veitsellä.

−Nauris kylvettiin heinän kanssa peltoon ja ensimmäisenä vuonna korjattiin nauris, seuraavana heinä, muisteli Saara Kankaanpää.

Elina Löytömäki arveli, että sanonta ”naurisvarasta ei hirtetä” tarkoitti luultavasti sitä, että naurista kasvatettiin niin paljon, ettei sen varastamista pidetty kovin pahana asiana. Nauris olikin varmasatoinen ja terveellinen ravintokasvi ennen perunan viljelyn yleistymistä.

Illan menu oli runsas ja monipuolinen

Alkupalojen jälkeen tarjotut uunipellillä paistetut, maustetut nauriin puolikkaat maistuivat yllättävän makeilta.

Halkaistuja nauriita paahdetaan 200 asteen lämmössä noin 60 minuuttia.

Sen jälkeen tarjottu piimävelli on monelle pohjalaiselle tuttu perinneruoka. Sen sisältö vaihtelee tekijänsä mukaan, mutta kotijuusto, vehnäjauhoklimpit ja rusinat siihen usein kuuluvat.

Piimävelli on monelle tuttu perinneruoka.

Illan yllättäjä taisi olla mainion makuinen perunapuuro. Sen arveltiin voivan maistua myös nuoremmalle polvelle.

−Keittäminen kannattaa tehdä haudekattilalla, muuten perunapuuro palaa helposti pohjaan, neuvoi Nokua.

Illan päätteeksi nautittiin vielä kahvit naurispiiraiden, vanhanajan piparkakkujen sekä kääretortun kanssa. Kaikki ruoat todettiin hyviksi ja maistuviksi sekä vatsat täysiksi.

−Ailan illat ovat niin ihania!

Helmimartat järjestävät tapahtumia kerran kuussa

Koolla ollut hyväntuulinen naisjoukko on Helmimarttojen aktiivijäseniä. Kaiken kaikkiaan jäseniä on noin kaksikymmentä.

−Vuosien mittaan on ollut monenlaisia kursseja ruoanlaitosta ryijyihin sekä esimerkiksi Ritva Vistinmäen pitämiä kirjallisuusiltoja kirjastossa. Täällä äidin luona vietettiin myös maailman suurinta marttailtaa, jonka ohjelmassa oli ruokia sekä sukkien parsimista, kertoo Helmimarttojen puheenjohtaja Virpi Nokua.

Helmimartat ovat toimineet vuodesta 2002. Toimintaa järjestetään nykyisin sillä periaatteella, että jokaisella on yksi tapahtuma vuodessa vastuullaan. Rahankeräystä ei harjoiteta, vaan toimitaan pienellä budjetilla.

−Osallistumme myös mielellämme myös muiden järjestämiin tilaisuuksiin.

Aila Nokua järjesti perinneruokaillan kotonaan.

Piimävellin ohje

Aila Nokuan piimävelliresepti on viidenkymmenen vuoden takainen anopin ohje, joka ei ole paperilla, mutta netistä löytyvä Etelä-Pohojalaanen piimävelli on kuitenkin melko samantapainen.

−Minun piimävellissäni klimpit tehdään veteen (ei maitoon) ja laitan klimppeihin myös rusinoita, klimpit ovat melko tanakoita (ei löysää taikinaa), silti kooltaan pieniä!  Tämä on nyt vain pientä hienosääntöä, vuodet ohjeita hioo.

Etelä-Pohojalaanen piimävelli

1 l vettä

1/3 kkp riisiä

1 kkp siirappia

1 kkp rusinoita

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

kotijuustoa paloina

2–3 kkp piimää

1–3-rkl vehnäjauhoa

Klimppitaikina:

1 kpl kananmuna

1kkp maitoa

1 tl suolaa

1 rkl sokeria

vehnäjauhoja

Laita litra vettä kattilaan, anna kiehua. Lisää riisit ja keitä ne pehmeäksi.  Tee klimppitaikina sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Ota taikinasta teelusikalla klimppejä ja pudottele ne keittoon suoraan kiehuvaan kohtaan. Lisää keittoon siirappia, rusinat, sokeri ja suola. Lisää viimeiseksi kotijuustopalat. Sekoita vehnäjauhot ja piimä keskenään ja lisää keittoon. Anna keiton kiehahtaa.

Lue lisää marttatoiminnasta

Vimpelin Martat järjestävät toimintaa kaiken ikäisille  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Nelimartat vietti 20-vuotisjuhlia jouluisissa merkeissä  – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.