Luoma-ahon kylätalo liikuttaa ja kokoaa kaiken ikäisiä

Luoma-ahon kylätalolla on nykyisin hyvät puitteet myös lastentapahtumien järjestämiseen. Kuvat: Hilkka Luoma-aho.
Luoma-ahon kylätalolla on nykyisin hyvät puitteet myös lastentapahtumien järjestämiseen. Kuvat: Hilkka Luoma-aho.

VUONNA 2020 valmistunut Luoma-ahon kylätalo on lisännyt yhteisöllisyyttä kylällä rakennusvaiheesta alkaen ja nyt se toimii kaiken ikäisten kohtaamispaikkana. Tällä hetkellä siellä halutaan panostaa erityisesti lasten tapahtumiin ja liikuttamiseen.

–Taloa rakennettiin pitkälti talkoilla kylän seniorimiesten voimin. He löysivät työnteon lomassa niin sanotusti toisensa uudelleen ja helmikuussa 2023 käynnistynyt päiväpiiri on tuonut kylän naisia yhteen, kertoo kyläyhdistyksen hallituksen jäsen ja rahastonhoitaja Hilkka Luoma-aho.

–Tiedetään, että etenkin naisleskiä on joka puolella paljon ja moni puuhastelee paljon itsekseen. On ollut virkistävää kokoontua yhteen joka toinen torstai. Luemme kirjaa ääneen, juomme kahvia, puhumme asioista ja asioiden vierestä. Kylätalo tarjoaa hyvät puitteet yhdessäololle, mutta teemme myös retkiä ja kokoonnumme muuallakin kuten uimahallilla vesijumpassa. Nyt ajankohtaista on teatterimatka Seinäjoelle. On ollut ihanaa huomata, miten toisista välittäminen on lisääntynyt.

Talolla on tapahtunut paljon. Kyläyhdistys on järjestänyt aktiivisesti toimintaa: viime vuonna pidettiin mölkkykisat ja vappulounaalle kokoontui väkeä Evijärveä ja Perhoa myöten. Myös muu käyttö on lisääntynyt kaiken aikaa. Kylätalolla pidetään kansalaisopiston liikuntapiirejä, nuorisoseuran improvisaatiokerhoa, yksityiset ovat varanneet tilaa säännöllisiä vuoroja sekä juhlia kuten nimiäisiä, rippijuhlia, sukutapaamisia varten, ja yhdet häätkin on pidetty.

–Kuka tahansa voi varata tilan sähköisen varauskalenterin kautta. Vuokran hinta on 15 euroa tunnilta ja maksuksi käyvät myös ePassi sekä Smartum. Juhlavaraukset kuitenkin aina puhelimitse. Täällä voi harrastaa esimerkiksi seinäkiipeilyä, sulka- tai lentopalloa, sählyä ja jumppaamiseen löytyy kahvakuulia, palloja ja mattoja.

Lapsiin on panostettu

Sen jälkeen, kun kyläyhdistys hankki Töysän Säästöpankkisäätiön avustuksella mukavan kokoisen pomppulinnan, kylätalolla on järjestetty lasten tapahtumia itse sekä vuokrattu tiloja lasten juhlien pitämiseen.

–Täällä on pomppulinnan lisäksi muun muassa askelkivet, leikkimökki, puolapuut, patjat, kiipeilyseinä ja ryömintätunneleita. Syntymäpäivät on helppo pitää täällä, niin ei tarvitse kotona siivota ennen ja jälkeen, lapset saavat purkaa energiansa touhuamalla ja tarjoilut voi järjestää eteistilaan.

Mainos

Syyslomaviikolla kyläyhdistys järjestää torstaina 19. ja perjantaina 20.  lokakuuta kello 14–18 lasten tapahtumat, joissa molemmissa on pomppulinna ja kiipeilymahdollisuus.

–Torstaina ohjelmassa on lisäksi kasvomaalausta ja liikunnallisia leikkejä, perjantaina esiintyy taikuri Halonen ja taikashown jälkeen hän tekee ilmapalloista eläinhahmoja lasten kanssa. Kioski ja kahvio palvelevat molempina päivinä. Pomppiminen maksaa kaksi euroa per henkilö, taikashow kaksi euroa lapsilta ja neljä euroa aikuisilta.

Kerhojen ja ryhmien kokoontumisissa esteeksi on muutamasti muodostunut vetäjien puute.

Akustiikka kuntoon hankkeilla

TALON maksimikapasiteetti on 250 henkilöä.

–Keittiö on hyvä ja 150 ruokailijaa saadaan mahtumaan kätevästi saliin, kertoo Luoma-aho.

–Moni on sanonut, ettei ulkoapäin katsellessa arvaakaan, miten kaunis talo on sisältä. Rakentamisvaiheessa akustiikka jäi huonolle tolalle, mutta viime vuonna eri hankkeilla saatiin sekin kuntoon. Sen jälkeen tila on konserteilla testattu ja hyväksi todettu. Perinteiset kyläelokuvafestivaalit jäävät tältä vuodelta väliin, samoin kuin viime vuonna, mutta toimintasuunnitelmassa tapahtuma on mainittu ja pyritään jossakin muodossa pitämään ensi vuonna. 

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä jutut

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.