Lakis Areena täytti tyhjiön 

Areena valmiina avajaisiin kesäkuun lopulla 2021.
Areena valmiina avajaisiin kesäkuun lopulla 2021.
Areena valmiina avajaisiin kesäkuun lopulla 2021.
Areena valmiina avajaisiin kesäkuun lopulla 2021.

LAKANIEMI-POKELA-PYHÄLAHTI kyläseura toteutti mittavan hankkeen siirtämällä Karstulan Lomakouherosta hulppean kahdeksankulmaisen hirsirakennuksen Lakeaharjun rinteeseen kylä- ja tapahtumataloksi. Samalla siirrettiin noin sadan neliön huoltorakennus, johon rakennettiin asianmukaiset wc-tilat ja toiseen päähän mitat täyttävä keittiö, joka palvelee tapahtumissa yleensä grillinä. 

Tästä kaikki alkoi: https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2019/12/03/kylatalo-nousee-lakeaharjulle/

Hanke oli mittava, sillä kustannusarvio oli yli 340000 €, josta EU-rahaa noin 105000 €, valtion tukea vajaa 100000 €, Vimpelin kunnan osuus noin 50000 € ja kyläseuran omarahoitusosuus noin 85000 €. Kyläseuran rahallinen panos oli hieman yli 30000 €, joka kerättiin jäsenmaksuina, kannatusjäsenmaksuina ja lahjoituksina. Loput eli noin 55000 € korvattiin talkootyöllä siten, että talkootyötunnin hinta oli 15 €/h. Maksuhakemukset tehtiin maksettuja laskuja vastaan ja mukana piti aina olla tietty määrä talkootunteja, jotta maksuhakemus hyväksytään. Talkootöitä tarvittiin maksuhakemuksiin noin 3700, mutta tunnit ylittyivät reilusti ja laskeminen lopetettiin, kun tunteja oli kertynyt noin 5000. Sen jälkeen tunteja kertyi arviolta 1000 ja niitä kertyy koko ajan lisää. 

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2021/06/22/lakis-areena-vihittiin-kayttoon-kylatalo-rakentui-halki-yhden-historian-haastavimman-ajanjakson/

HANKKEEN kustannusarvio ylittyi lopulta jonkin verran ja kyläseuran piti ottaa pankkilainaa loppujen laskujen maksamiseksi. Lainaa on nyt lyhennetty pari vuotta ja sehän tarkoittaa sitä, että kyläseuran pitää hankkia rahaa lainan lyhennyksiin. Tuloja kertyy monesta pikku purosta, kuten Areenan vuokrauksesta, venepaikkojen vuokrauksesta, kalenterimyynnistä, kyläkirjan myynnistä, jäsenmaksuista, kannatusjäsenmaksuista, lahjoituksista, sukututkimuspalkkioista, lehtijuttupalkkioista, omien tapahtumien tuotoista jne. Lisäksi kyläseura saa satunnaisia tuloja hakemalla erilaisia avustuksia, jotka yleensä maksetaan toteutuneita kustannuksia vastaan. 

Areenan käyttö on ylittänyt odotukset ja se on tarjonnut tilat mitä moninaisimmille tapahtumille. Areenalla on pidetty liki kymmenet häät, monia yritystapahtumia, seuroja, lasten- ja aikuisten syntymäpäiväjuhlia, tanssikursseja, tansseja, rumpukursseja, Pilates-jumppia, soittoharjoituksia, konsertteja, rippijuhlat ja onpa siellä pidetty taidenäyttelykin. Areenan yläkerta sopii mainiosti kokous- ja koulutustilaksi ja siellä on asianmukaiset AV-laitteet, mutta pöytien puolesta kalustus on vielä kesken emmekä ole sitä vielä mainostaneet kyseiseen käyttöön. 

Tapahtumia: https://www.jarviseudunsanomat.fi/tapahtuma/hahto-rauhala-drum-camp-27-28-6-2023/2023-06-27/

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/06/28/ihmiskauppaa-lauantaina-lakeaharjulla/

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/03/13/keskisarjan-luento-jaakareista-veti-salin-tayteen-lakis-areenalla-suomi-tarttui-ainutkertaiseen-momentumiinsa/

Amerikan sukulainen vierailee Vimpelissä syyskuun lopulla – Lakis Areenalla Alaska-ilta – Järviseudun sanomat (jarviseudunsanomat.fi)

HÄÄPAIKKANA Areena on parhaimmillaan ja ensi kesän vapaat viikonloput alkavatkin olla jo vähissä. Areena saa uutta ilmettä syksyyn mennessä, kun molempien rakennusten ulko-ovet vaihdetaan Aisaparin tukemalla hankkeella uusiin. Samalla hankkeella rakennettiin ulkovarasto tuolien ja pöytien säilyttämiseen. Tähän asti tuoleja on rahdattu edes takaisin pitkin kyliä, kun välistä Areenalla on tarvittu johonkin tilaisuuteen parisataa tuolia ja sen jälkeen se on pitänyt tyhjentää jotakin muuta tapahtumaa varten. 

Kyläseuran johtokunta pohti pitkään ennen kylätalohankkeen aloittamista, onko talolle käyttöä. Kun Areenan valmistumisesta on nyt kaksi vuotta, voidaan runsaasta ja moninaisesta käytöstä todeta, että Areena täytti tilatarvetyhjiön ja palvelee nyt niin yksityisiä kuin yrityksiäkin tunnelmallisena ja toiminnallisena tapahtumatilana, josta löytyy kaikki tarvittavat puitteet melkeinpä minkä tahansa tapahtuman järjestämiseen. 

Heikki Salmela 

Lue myös: https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2022/09/20/heikki-salmelalla-on-juuret-vahvasti-vimpelissa-paikallislehti-yllapitaa-sidetta-kotiseutuun/

https://www.jarviseudunsanomat.fi/arkisto/2023/02/04/karhuahon-kaikuja-verokarhu-kay-myos-kylaseurojen-kimppuun/

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.