Uusimmat kesäblogit:

Amerikan sukulainen vierailee Vimpelissä syyskuun lopulla – Lakis Areenalla Alaska-ilta

Alaskassa meri kuhisee lohta. Erling Walli kuvassa vasemmalla. Kuva: Wallilta.
Alaskassa meri kuhisee lohta. Erling Walli kuvassa vasemmalla. Kuva: Wallilta.
Järviseudulta aikoinaan Amerikkaan lähteneiden jälkeläisiä kiinnostavat suvun juuret yhä - syyskuun lopulla vimpeliläislähtöisen Reeta Pyhälahden jälkeläinen saapuu esiäitinsä kotiseudulle Alaskasta.

KIRJOITIN parikymmentä vuotta sitten Järviseudun Sanomiin jutun Reeta Söderbackan, os. Pyhälahti, pojasta Heikistä, joka lähti Amerikkaan 1800-luvun lopulla ja päätyi lopulta Alaskaan, jossa perusti perheen. Löysin joskus 1990-luvun lopulla sattumalta Heikin eli Henryn lapsenlapsenlapsentyttären Adrienne Wallin, jonka avulla sain paljon tietoa Heikin jälkeläisistä ja myös hienon tarinan itse Heikistä. En valitettavasti enää löytänyt 20 vuoden takaista lehtijuttua.

Olen pitänyt yhteyttä Adrienneen näihin asti ja Adriennella on nykyisin hieno perhe, jossa kolme kaunista tytärtä. Adriennen molemmat vanhemmat Ero ja Marie menehtyivät koronaan viime keväänä hieman yli 70-vuotiaina. Suomeen ei kuitenkaan ole tulossa Adrienne, vaan hänen nuorempi, 1976 syntynyt veljensä Erling Walli. Voit tutustua Erlingiin Facebookissa naputtelemalla hakukenttään Erling Walli ja katsella hienoja kuvia Alaskasta.

Erling saapuu Suomeen siis syyskuun lopulla, ja hän on varannut majapaikan ajalle 23.9.-28.9.2022 Vimpelin kirkolta. Tarkoitus on esitellä hänelle Vimpeliä ja tietysti isoisoäitinsä Reeta Pyhälahden asuinsijoja ainakin Vimpelissä. Reetahan muutti miehensä Iisakki Hokkalan kanssa ensin Kurejoelle 1860-luvun alussa ja sieltä Möksyyn Söderbackaan, hetkeksi taas Vimpeliin ja edelleen Perhoon 1887 ja lopuksi 1894 Veteliin, josta Reeta palasi leskenä Vimpeliin eläen siellä yli 100-vuotiaaksi.

Pyysin Erlingiä ottamaan muistitikulle kuvia Alaskasta ja kertomaan myös elämästä Alaskasta ja suvun vaiheista, ja niinpä pidämme Lakis Areenalla Alaska-illan, jossa kuuntelemme Erlingin esityksen ja tietysti kyselemme kaikkea mahdollista ja vastailemme myös Erlingin kysymyksiin. Alaska-ilta pidetään maanantaina 26. syyskuuta ja kyläseura pitää samalla kanttiinia auki, josta voi ostaa makoista pullakahvit.

Mahdollisesti Erling käy myös Vimpelin lukiolla näyttämässä kuvia ja kertoilemassa Alaskasta jollakin englannin tunnilla.

Tervetuloa siis Areenalle maanantaina 26.9.2022 kello 18. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Heikki Salmela

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.