Superpesis uudistuu kausille 2025–2027 – miesten ja naisten sarjajärjestelmät yhtenäistetään

veto
veto
Superpesiksen sarjajärjestelmä uudistuu kausille 2025‒2027, kun miesten ja naisten sarjajärjestelmät yhtenäistetään. Superpesistä pelataan vuodesta 2025 alkaen 12 joukkueen sarjoina. Superpesikseen halutaan lisää jännittäviä ja kovatasoisia otteluita, ja muutoksen myötä kilpailullisuus paranee. Muutoksia nähdään myös Ykköspesiksen puolella.

Pesäpalloliitto uudistaa Superpesiksen ja Ykköspesiksen sarjajärjestelmiä kausille 2025–2027. Suurin muutos liittyy miesten Superpesiksen joukkuemäärään, joka pienenee nykyisestä 13 joukkueesta 12 joukkueeseen kausille 2025–2026.

Kaudelle 2027 jätetään optio miesten joukkuemäärän lisäämiseen. Päätös tästä tehdään syksyllä 2025.Naisten joukkuemäärä pysyy samana, eli 12 joukkueessa.

–Pesäpalloliiton strategian mukaisesti seurojen elinvoimaisuuden lisääminen on yksi keskeisistä toimista. Haluamme option avulla arvioida kehittynyttä tilannetta lähitulevaisuudessa, eli onko meillä useampia seuroja, joiden toiminnallinen ja kilpailullinen taso on noussut Superpesiksen edellyttämälle tasolle. Tällöin joukkuemäärän kasvattaminen 14 joukkueeseen olisi mahdollista miesten Superpesiksessä, sanoo Pesäpalloliiton huippu-urheilujohtaja Miika Rantatorikka.

Kaudella 2024 valmistaudutaan jo tulevaan muutokseen, kun miesten runkosarjan viimeinen (13.) putoaa Superpesiksestä suoraan miesten Ykköspesikseen. Superpesiksen 11.‒12. sijoittuneet joukkueet pelaavat sarjapaikan säilymisestä. Voittaja säilyy Superpesiksessä ja häviäjä karsii paikasta miesten Ykköspesiksen voittajan kanssa. Ykköspesiksen voittaja ei nouse kaudella 2024 aiempien vuosien tapaan suoraan Superpesikseen.

Sarjajärjestelmää lähdettiin uudistamaan, koska Superpesiksen kilpailullisuutta haluttiin parantaa ja samalla edistää sarjan taloudellisia edellytyksiä. Huippupesistyöryhmä alkoi suunnitella uudistusta talvella, ja seurat otettiin työhön aktiivisesti mukaan. Maaliskuun huippuseurakokouksessa asiaa käsiteltiin yhdessä ja sarjakohtaisissa ryhmissä. Toukokuun aikana kaikkien seurojen kanssa pidettiin seurakohtaiset tapaamiset, joissa seurat toivat omia näkemyksiään esiin.

–Seurat ovat olleet aktiivisesti mukana tuomassa monipuolisesti näkemyksiä oman seuran kannalta. Ilahduttavasti asioita katsottiin usein myös koko sarjan kehityksen kannalta. Asiaa on pohdittu laajasti johtokunnissa ja hallituksissa, kiittelee Rantatorikka seuroja.

–Haluamme Superpesikseen lisää jännittäviä ja kovatasoisia pelejä. Kilpailullisuus paranee joukkuemäärän pienenemisen myötä. Samalla Ykköspesiksen taso nousee. Ykköspesiksessä säilyy mahdollisuus suoraan nousuun. Nuoria naispelaajia on nousemassa lähivuosina Superpesikseen laajasti. Tarvitsemme tulevaisuuteen innokkaina katsovia seuroja, jotta niiden toiminta kehittyy ja seurat säilyvät elinvoimaisena. Seurajohtajilta kysyttäessä miesten ja naisten 12 joukkueen sarjat olivat enemmistön toive, luettelee Rantatorikka päätöksen perusteiksi.  

Miesten ja naisten sarjajärjestelmät yhtenäistetään kaudesta 2025 alkaen

Kausille 2025–2027 miesten ja naisten sarjajärjestelmät yhtenäistetään samankaltaisiksi. Näin ollen kaudesta 2025 alkaen myös naiset pelaavat puolivälieräkarsinnat, jossa 7.‒10. sijoittuneet pelaavat jatkopaikoista paras kolmesta -järjestelmällä. Jatkossa kaikkien joukkueiden ottelut jatkuvat runkosarjan jälkeen, joko suoraan pudotuspeleissä, puolivälieräkarsinnassa tai nousukarsinnassa.

Runkosarjan ottelumäärä naisten Superpesiksessä on 24–26 ottelua ja miesten Superpesiksessä 28–30 ottelua. Kaksinkertaisen sarjan lisäksi pelataan lisäotteluja, joiden määräytymisestä tiedotetaan myöhemmin.

Pronssiottelu pelataan paras kolmesta -järjestelmällä kuten aiemminkin. Pudotuspelien ja finaalien ottelutavat julkaistaan myöhemmin.

Nousukarsinnoissa 11.‒12. sijoittuneet joukkueet pelaavat paikasta Superpesiksessä. Voittajat säilyvät Superpesiksessä ja häviäjät putoavat Ykköspesikseen.

Ykköspesiksessä muutoksia joukkuemäärään kaudelle 2025

Ykköspesiksessä suurin muutos liittyy kausiin 2024 ja 2025. Kaudella 2024 miesten Ykköspesiksen voittaja voi nousta Superpesikseen ainoastaan voittamalla nousukarsinnan. Superpesiksen joukkuemäärän pienentämisen vuoksi kaudella 2025 Ykköspesiksessä pelaa 13 joukkuetta.

–Kolmen joukkueen pudottaminen samana vuonna sarjaporrasta alemmaksi olisi ollut turhan raakaa. Näin olleen kaudella 2025 pelaa 13 joukkuetta. Kauden 2025 päätteeksi karsintasarjassa pelaavat kolme miesten Ykköspesiksen heikointa ja kaksi miesten suomensarjan parasta, joista kaksi joukkuetta pelaa Ykköspesistä seuraavana vuonna, Rantatorikka selventää.

Kausina 2026–2027 miesten Ykköspesiksessä pelaa jälleen 12 joukkuetta ja Ykköspesiksen voittaja nousee suoraan Superpesikseen.

Naisten Ykköspesiksessä nykyinen 16 joukkueen määrä ja voittajan suora nousu Superpesikseen pysyy ennallaan. Joukkueet jaetaan jatkossakin pohjois- ja etelälohkoon.

Lisää pesisjuttuja täällä

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.