Sisäinen vaalikello

Julkaistu:

Aihe:

Maanantaina Lappajärven kunnanvaltuusto päätti, että se ei erota kunnanhallitusta, mutta antoi samalla vakavan huomautuksen kunnanhallitukselle.

Tilapäisen valiokunnan ja kunnanvaltuuston päätöksistä löytyi kovin niukasti tietoa siitä, mitä kunnanhallitus teki väärin ansaitakseen epäluottamuksen tai vakavan huomautuksen. Kuntalaisille jäi käteen vain kehäpäätelmä, jossa kunnanhallitukseen kohdistui epäluottamus, koska siihen kohdistui valtuutettujen enemmistön epäluottamus. Nyt jokainen voi kehitellä oman selityksensä. Tässä yksi.

Valtuustojen jäsenet on perinteisesti valittu vaalivuotta seuraaviksi neljäksi kalenterivuodeksi. Lakeja on kuitenkin muutettu niin, että kuntavaalit pidetään huhtikuussa ja valtuuston neljävuotinen toimikausi alkaa vaalivuoden kesäkuun alusta.

Nykyiset valtuutetut istuvat poikkeuksellisesti neljä vuotta ja viisi kuukautta. Normaalisti tänä syksynä olisi järjestetty kuntavaalit, eli vanhalta nimeltään kunnallisvaalit. Olikohan niin, että lappajärveläisillä valtuutetuilla sisäinen vaalikello kävi vanhaa aikaa.

Sen, miksi kunnanvaltuuston 11 jäsentä alun perin halusivat kunnanhallituksen erottamista, tietävät loppujen lopuksi vain he itse. Kompromississa erottamista vaatineet perääntyivät, mutta pääsivät antamaan moitteensa. Erottamista vastustaneiden kanta voitti, mutta he myöntyivät moittimaan. Käytännössä kyse oli jonkinlaisesta näpäytyksestä, sillä kuntalaki ei tunne vakavaa huomautusta kunnanhallitukselle. Mutta hyvä, jos ratkaisu johtaa työrauhaan.

Tämä Toimittajalta-kirjoitus julkaistiin Järviseudun Sanomissa keskiviikkona 9.11.2016.

Jätä kommentti

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.