Uusimmat kesäblogit:

”Tämän elokuvan tekeminen jätti jäljen”

Tuhoa Lapualla. Jussi Lampi kuvassa keskellä.
Tuhoa Lapualla. Jussi Lampi kuvassa keskellä.

ELOKUVAN tekeminen oli erikoinen kokemus, sanoo Lapua-elokuvassa palomestaria esittävä Jussi Lampi.

–Muistan tapahtuman todella tarkkaan, olin silloin 15-vuotias. Koulussa ruokatunnilla joku oli käynyt kotona ja tuli sanomaan, että Lapuan Paukku on räjähtänyt, että koko patruunatehdas on mennyt. Kotona avasin radion. Tuli pelkkää surumusiikkia ja välillä reportaaseja tapahtumapaikalta. Oli kaunis huhtikuinen päivä ja yhtäkkiä kaikki muuttui mustaksi.

–Onhan tämä Suomen rauhanajan suurin katastrofi. Kotikuntani Lappajärven läheisyys Lapuaan tuo tapahtumat lähemmäs. Siinä lähti isiä ja äitejä, setiä ja tätejä, serkkuja, naapureita. Se vaikutti koko Pohjanmaahan. Ympäri maata on ihmisiä, joiden sukulainen oli töissä patruunatehtaalla. Toisaalta oli niitä, jotka pelastuivat ja jäivät henkiin, koska olivat juuri silloin poissa tilasta.

–Ohjaaja Toni Kurkimäki kertoi, että haastatellessaan ihmisiä käsikirjoitusta varten hän tapasi monia, jotka eivät halunneet puhua tapahtumasta edes 50 vuoden jälkeen.

Vapaaehtoisia oli mukana todella paljon. Oliko tämä tavallista yhteisöllisempi elokuvantekokokemus?

–Käsikirjoittaja Tuukka Haapamäki ja tuottajat Pekka Pohjoispää ja Mikko Jokipii lähtivät siitä, että mukaan otetaan niin paljon pohjalaisia näyttelijöitä kuin vain saadaan. Suuri osa onkin eteläpohjalaisia.

–Pohjalainen luonne ja kökkäperinne tuli todistetuksi. Sadat ja sadat avustajat tulivat paikalle ilman minkäänlaista korvausta, koska halusivat olla mukana.

–Toivon, että työ ei ollut turhaa. Vaikea sanoa, miten nuoret ottavat pari sukupolvea sitten tapahtuneet elokuvan vastaan, miten löytävät tarinan. Viidenkymmenen tuhannen katsojan raja meni juuri rikki, joten ehkä tekijät saavat pitää talonsa ja tavaransa, jotka piti panna lainojen vakuudeksi, kun Elokuvasäätiöltä ei saatu tukea.

Lopuksi Lampi miettii elokuvaa suhteessa maailman tämän hetken tapahtumiin.

–Elokuvaa kuvattiin Lapuan Tiistenjoella. Sinne rauniot oli rakennettu eräälle pellolle. Kun kävelin siellä, tuli mieleen, että tämän näköistä Ukrainassa on just nyt, tämä tapahtuu siellä nyt. Tämän elokuvan tekeminen oli kova juttu. Oli kovaa pitää itsensä kasassa. Tämä elokuva jätti jäljen meihin tekijöihinkin.

Aino Alppinen

Palopäällikkö Tapio tauolla, roolissa Jussi Lampi.
Palopäällikkö Tapio tauolla, roolissa Jussi Lampi.

Oletkos lukenut nämä jutut Jussi Lampista?

Lue lisää

Aihealueeseen liittyviä juttuja

Jaa tämä juttu:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Artikkelit vuosittain

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.

ILMAINEN

Digilehti

Isojako 13.9.