Geopark-tapahtuma päättyi dramaattisesti Marrakeshissa

Kraatterijärven Geoparkin tiimi koki maanjäristyksen Marrakeshissa. Sami Alasara kertoo sen olleen pysäyttävä kokemus.
Kraatterijärven Geoparkin tiimi koki maanjäristyksen Marrakeshissa. Sami Alasara kertoo sen olleen pysäyttävä kokemus.
Kraatterijärven Geoparkin tiimi koki maanjäristyksen Marrakeshissa. Sami Alasara kertoo sen olleen pysäyttävä kokemus.
Kraatterijärven Geoparkin tiimi koki maanjäristyksen Marrakeshissa. Sami Alasara kertoo sen olleen pysäyttävä kokemus.

UNESCON Geopark-tapahtumaan Marokon Marrakeshiin matkustanut Kraatterijärven Geoparkin tiimi koki paikan päällä perjantai-iltana maanjäristyksen. Kuitenkin paluumatka Helsinkiin järjestyi suunnitellusti sunnuntaina.

Tavoitimme Lappajärven kunnanjohtaja Sami Alasaran kuvailemaan ryhmän tuntoja.

–Maanjäristys oli iso järkytys. Kun maa lähtee alta, vasta tajuaa, miten valtavia luonnonvoimat ovat. Pelko sai perheet nukkumaan ulkosalla. Hotellithan ovat ehkä paremmin rakennettuja kuin tavallisten ihmisten talot, joten jälkijäristysten pelossa moni jäi kadulle loikoilemaan. Katselimme, miten isoja halkeamia korjattiin vetämällä laastia päälle. Ne eivät kovin kovia jälkijäristyksiä kestä.

–Toisaalta oli hämmästyttävää, miten nopeasti tilanteet muuttuivat. Ensin oli täysi paniikki, mutta jo reilussa vuorokaudessa paikkoja alettiin korjata, ihmiset lähtivät töihin, ja kaupankäynti käynnistyi basaareissa.

Miten Geopark-tapahtuma päättyi? Entä oliko vihreä kortti ryhmällenne yllätys?

–Geopark-tapahtumasta jäi päätöstapahtuma järjestämättä ja joitakin tapaamisia peruttiin, mikä on tietenkin ymmärrettävää.

–Ydintiimimme uskoi tekemiseen. Geoparkimme on ainutlaatuinen koko maailman tasolla millä tahansa mittarilla mitattuna. Olimme tehneet kotiläksyt hyvin, ja sen vuoksi oli hienoinen pettymys, että suunnitelma lähti keltaisena. Meille oli todella iloinen asia, että maailman valtuusto päätyi vihreään korttiin.

Entä seuraavat askelet?

–Tähän mennessä Lappajärven kunta on johtanut hanketta täysin. Nyt on alettava sopia asioiden organisoinnista. Pitää ratkaista henkilöstökysymykset ja hallintotapa. Pitää perustaa Geoparkille valtuusto ja hallitus sekä työryhmiä hoitamaan käytännön asioita. Uskoimme, että seuraava tarkastelupiste olisi kahden vuoden kuluttua, mutta saamamme tiedon mukaan se olisikin neljän vuoden kuluttua, päättää Alasara.

Aino Alppinen

Luitko jo tämän?

Lue lisää

Muuta luettavaa

Jaa tämä juttu:

Facebook
X (Twitter)
LinkedIn
WhatsApp
Telegram
Sähköposti

Uutiset

Kirjaudu

Anna palautetta

Olemme uudistaneet nettisivumme, ja haluaisimme kovasti tietää mielipiteesi. Voit antaa tähän myös muuta palautetta, voit olla mukana kehittämässä sivuja eteenpäin. Halutessasi voit jättää yhteystietosi, jos haluat yhteydenottomme asiaan. Lämmin kiitos! Voit myös vastata nimettömänä.